Воля – маленьке слово. Але усі йому раді… Нам, українцям, у 21 столітті це зрозуміло, мабуть, краще за всіх… Тому що – війна в Україні справжня, а не «кіношна»… Тому що – практично щогодини  від вибухів бомб та ракет рашистів здригаються  наші міста і села. Тому що  гинуть рідні і близькі кожному із нас люди… Тому що – ворог підступний і ниций намагається поставити український народ на коліна… Тому що… Так, цей сумний перелік викликів непростого для громадян вільної України сьогодення  можна було б продовжувати до плюс нескінченності. І саме цьому ми, українці, прагнемо до волі – нашого природнього стану.

Найгостріше це відчувають своєю душею митці. Адже так влаштоване їхнє світосприйняття. І саме у цьому сенс життя сучасних художників на нашій Землі… 7 вересня у галереї «Митець» Київської організації Національної спілки художників України відбулося відкриття виставки живопису Заслуженого художника України Леоніда Авакумовича Гопанчука (29.03.1955 – 05.09.2013) «Ми вільні!»

На жаль, мені не поталанило особисто знати цю Людину. А то б я обов”язково запропонував панові Леонідові долучися до гурту сучасних зарубіжних та українських живописців, які беруть участь у реалізації масштабного Міжнародного арт-проєкту «Повертайся живим!», який ми почали реалізовувати ще у перші дні війни рашистів проти України. Зробив би це тому, що Леонід Гопанчук – вільна душею людина, така ж як і всі 126 учасників нашої дружньої арт-спільноти!

На відкриття виставки майстра живопису, який, на жаль, так рано пішов від нас у засвіти прийшли колеги та друзі, які дуже добре знали цю Людину : Олександр Мельник – член НСХУ, Іван Пилипенко Заслужений діяч мистецтв, голова секції живопису Київської організації НСХУ, Андрій Будник –Заслужений художник України, голова секції плакату та графічного дизайну Київської організації НСХУ, Тетяна Добко – Завідувач відділу науково-бібліографічної інформації Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, доктор наук із соціальних комунікацій, Алла Кендзера – заступниця голови товариства «Україна і світ» , Неоніла Струк – засновниця і директор видавництва «Світ Успіху», вдова Л. А. Гопанчука.

У своїх промовах вони відзначали, що творчість Леоніда Гопанчука представлена в каталозі «Мистецтво України ХХ століття» та Енциклопедії сучасної України. Роботи цього відомого самобутнього українського майстра пензля знаходяться в приватних колекціях понад 20 країн світу.

Леонід Гопанчук – автор масштабного мистецького проєкту «Святині України-Руси». Художник створив серію полотен, якими активно пропагує повернення українців до національних святинь, до усвідомлення своєї національної гідності. Закоханий у рідну Україну, митець відкриває у своїх роботах наші сакральні місця: Кам’яну Могилу, Хортицю, Батурин, Чигирин, Берестечко, Хотин…

Роботи Леоніда Гопанчука – це заглиблення в душу нації, заклик до пробудження свідомості у правнуків древніх українців. А відроджені пензлем святі місця, що були зруйновані, спонукають знову й знову звертатися до сторінок минувшини і знаходити у світлі їхньої слави силу для щоденного сподвижництва.

Нині, коли нація пробудилась і бореться в запеклому протистоянні з ворогом, ідейне бачення митця, передане у роботах, лише зміцнює відчуття величності українського народу, а заразом і самоповаги. Стверджуючи, що сила нації у її духовній потузі, художник упевнено заявляє у своїй творчості – «Ми вільні!»

Всеосяжність відчуття волі виплекала в ньому мальовнича волинська земля, де Леонід народився 29 березня 1955 р. (с. Заболотинці Млинівського р-ну Рівненської обл.). Малим хлопцем він узяв у руки пензля, щоб змалювати заквітчаний барвами світ. Так з’явилися його перші роботи – хати рідного села, портрети односельців. Леонід завжди мріяв стати художником і докладав до цього чимало зусиль. У Київському художньому інституті із запалом освоював дві спеціальності – архітектуру і живопис.

Чималий доробок Леоніда Гопанчука багатожанровий і важко визначити основний напрям його творчості. Однак варто зазначити, що Леоніда Гопанчука визнано одним із найкращих портретистів Європи. З-під пензля художника по-новому постали образи видатних українців: «Явлення» (портрет Патріарха Київського і всієї України-Руси Володимира Романюка), «Незнищенний вогонь» (портрет першого Митрополита Української автокефальної церкви Василя Липківського), «Дорога завдовжки в життя» (портрет Тараса Шевченка), портрети гетьманів Івана Мазепи, Івана Виговського, Богдана Хмельницького; наших сучасників – відомого колекціонера Олександра Поліщука, Варвари Ющенко тощо.

Леонід Гопанчук також майстер пейзажу, прекрасних натюрмортів, полотен на релігійну тематику.

Картини митця нікого не залишають байдужим, адже його творчості притаманні яскравий національний колорит, щирість і високий професіоналізм. Себе маестро презентував як сповідника трансреалізму.

Художник багато часу приділяв громадській діяльності. Був членом Національна рада з питань культури і духовності при Президентові України, Міжнародної асоціації «Афганці Чорнобиля», почесним членом Фонду сприяння розвитку мистецтв, членом журі Міжнародного дитячого фестивалю «Світ талантів», куратором кількох мистецьких проєктів. Із радіожурналісткою Тамарою Бортняк вів авторську програму «Шедеври української культури».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Відійшов у вічність 05.09.2013 р. Похований у м. Бровари.  Робота виставка Заслуженого художника України Леоніда Гопанчука «Ми вільні» триватиме до 15 вересня цього року. Вхід – вільний!

ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ :

Творчість Леоніда Гопанчука була представлена на багатьох виставках та арт-фестивалях:

  • 1993 – участь у виставці в Українському Вільному Університеті (м. Мюнхен, Німеччина).
  • 1994 – участь у 1-му Київському художньому ярмарку (Український дім, м. Київ);
    • участь у виставці «На краю ночі» (Музей Чорнобиля, м. Київ).
  • 1995 – участь у 2-му Київському художньому ярмарку (Український дім, м. Київ);
    • виставка в м. Крістіанштадті (Швеція).
  • 1996 – персональна експозиція в межах 1-го Міжнародного Арт-фестивалю (Український дім, м. Київ).
  • 1997 – проєкт «Трійця», 2-й Міжнародний фестиваль (галерея «Грифон», м. Київ);
    • участь у проєкті «Великдень» (церква Миколи Набережного, м. Київ).
  • 1998 – персональна виставка на 3-му Міжнародному Арт-фестивалі; учасник і куратор проєкту «Мистецтво України ХХ сторіччя», співкуратор проєкту «Собор» (Український дім, м. Київ).
  • 1999 – участь у 4-му Міжнародному Арт-фестивалі; учасник і куратор проєкту «Собор» у рамках проєкту «Мистецтво України ХХ століття» (Український дім, м. Київ);
    • виставка в м. Сеулі (Південна Корея).
  • 2000 – персональна виставка «Мелодія сонця» (Київська дитяча Академія мистецтв).
  • 2001 – участь у виставці «10 років Незалежності» (Муніципальна галерея «Лавра», м. Київ).
  • 2002 – участь у виставці «Художники і Поділ» (м. Київ).
  • 2004, 2006, 2008, 2012 – участь у виставках «Україна від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників» (Національна спілка художників України, м. Київ).
  • 2005 – виставка проєкту пленеру «Північна принцеса»; літературно-мистецький проєкт «Історія одного портрета» (Фонд сприяння розвитку мистецтв, м. Київ).
  • 2006 – літературно-мистецький проєкт «Від петрогліфів Кам’яної Могили до козацьких карбів» (Фонд сприяння розвитку мистецтв, м. Київ);
    • літературно-мистецький проєкт «Зустріч двох патріархів» (Тернопільська обласна спілка художників);
    • літературно-мистецький проєкт «Українські святині» (Запорізький обласний художній музей).
  • 2010 – персональна виставка «Святині України-Руси» (Національний музей Тараса Шевченка, м. Київ).
  • 2012 – персональна виставка «Святині України-Руси» (Шевченківський національний заповідник, м. Канів);
    • персональна виставка «Квіткова рапсодія» (галерея «Гама», м. Київ).
  • 2013 – персональна виставка «Христос Воскрес – воскресне Україна» (краєзнавчий музей, м. Бровари).

Виставки-реквієми:

  • 2013 – персональна виставка в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка;
  • 2014 – персональна виставка у Спілці архітекторів України;
  • 2015 – персональна виставка у Музеї літератури України;
  • 2015 – участь у Мистецькому проєкті «Справжні українці» в Національній спілці художників України.

Роботи Леоніда Гопанчука змогли побачити жителі багатьох міст України завдяки подвижницькій праці вдови художника Неоніли Струк. Упродовж 2014–2020 років проведено понад 20 виставок-реквіємів у Києві, Дубні, Рівному, Луцьку, Нетішині, Меджибожі, Шепетівці, Кам’янці-Подільському, Хотині, Івано-Франківську, Чернівцях, Броварах.

Сергій Комісаров, шеф-редактор Міжнародного інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО, організатор пленерів, співзасновник Міжнародного арт-проєкту “Повертайся живим!”

Фото – директора галереї “Митець” Карини Кравець

#художникЛеонідГапончук #ТворчістьЛеонідаГапончука #картиниЛеонідаГапончука #ВиставкаЛеонідаГапончука #ВиставкаМивільні #Мивільні    #Україна #ЯлюблюУкраїну #Київ #Повертайсяживим #ВиставкаНаціянескорених #Арт_проєктПовертайсяживим #ЗСУ #війна #Перемога #СергійКомісаров #ВірювПеремогу#ПрограмаМистецькахвиля+ #Мистецькахвиля+ #UKRVIDEOTRAVEL #УКРПРЕС_ІНФО #СучаснеМистецтво #Мистецтво #Mustsee #сучаснеобразотворчемистецтво #Творчість #НСХУ #Національна_Спілка_Художників_України #NUAU #National_Union_of_Artists_Ukraine #ЗСУ #галереяМитець

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *