Доброго дня, нескорені українці! Сьогодні – 206 (!!!) день війни нашого волелюбного народу проти рашистських орків… Сталося! У стінах Центрального будинку художника НСХУ 16 вересня 2022  року відбулося довгоочікуване відкриття персональної ювілейної виставки “МУЗИ НЕ МОВЧАТЬ” мого хорошого друга, талановитого українського живописця із Черкас Олександра Ворони.

         

Із 75 – річним ювілеєм відомого живописця прийшли привітати його друзі, колеги та керівники Національної спілки художників України. Вони поздоровили талановитого українського художника із  життєвим ювілеєм та новою арт-прем”єрою, яка є свідченням того, що Олександр Іванович на досягнутому зупинятися не збирається. Адже на цьому вернісажі представлені більше 80 робіт, написані майстром реалістичного живопису у різні періоди  творчого життя.

                 

Деякі із них народжувалися буквально у мене на очах, коли 4 роки тому я організував та провів перший Загальноукраїнський пленер «Вільшана : стежками Тараса Шевченка» на Черкащині. Саме тоді мене приємно здивував надзвичайно високий професійний рівень  художника, його працьовитість та наполегливість у досягенні поставленої мети. По завершенню пленера на благословенній Черкащині планував запрошувати Олександра Івановича й на інші, не менш цікаві мистецькі заходи. Але, як мовиться, не із нашої доброї волі розкидало  життя митців та журналістів по різних куточках України…

                 

Спочатку довелося долати пандемію коронавірусу – йому у Черкасах, а мені – у столиці… А потім у наші спільні  творчі плани дещо несподівано увірвалася кривава  війна, яку проти українського народу розв”язав путін разом із його дурноголовим генералітетом… Тому і цього року на 6 (!!!) попередньо запланованих пленерів Олександра Ворону разом із іншими художниками  я так і не запросив – через об”єктивні обставини… А шкода! Адже, незважаючи на свій досить поважний вік, мій друг і колега по безмежному цеху сучасного образотворчого Мистецтва перебуває у чудовому творчому тонусі. «Жодного дня без роботи над новою картиною!» – ось девіз сивочолого ювіляра, який із розпростертими обіймами зустрічав кожного, хто завітав на його виставку у стінах Центрального будинку художника.

                   

Після початку війни митець нікуди не поїхав із України – навіть  і не збирався цього робити. Хоча й міг, бо вік дозволяє. Як і раніше, Олександр Іванович у режимі «нон-стоп»  працює у своїй невеличкій творчій майстерні в Черкасах, куди ще 2014 році змушений бути перебратися із рідного Донбасу. Протягом майже семи місяців війни створив чимало цікавих масштабних мистецьких творів, написаних у його  неординарній творчій манері. Деякі із них  безпосередньо присвячені темі дуже непростого  воєнного сьогодення.

                       

«На нашій грішній планеті може бути цьому кінець?!?»  та «А Вона співає» – ці дві роботи Майстра є об”єктивним  потраплянням «у яблучко», коли йдеться саме про патріотичний живопис. Побачивши ці картини на виставці «Музи не мовчать», я миттєво запропонував моєму доброму другові приєднатися до Міжнародного арт-проєкту «Повертайся живим!». Адже картини Олександра Ворони на військово – патріотичну тему є супер органічними. Живописець відповів коротко і по суті: «Я лише – за! Голосую обома руками. Адже до гурту учасників  Міжнародного арт-проєкту «Повертайся живим!» (а їх на сьогодні вже 128) долучилися кращі професійні художники із 5 країн світу…  Маю за честь «влитися» до цього інтернаціонального  творчого колективу!»

           

Саме  про це сказав Олександр Ворона і у своєму досить  емоційному виступі – під бурхливі оплески присутніх на урочистому відкритті яскравого свята Мистецтва. А я, в свою чергу, першим із журналістів (до того ж – із великим задоволенням !!!) хочу поділитися із шанувальниками таланту цієї скромної працьовитої Людини справді радісною новиною: директор Дирекції виставок ЦБХ НСХУ Ігор Волощук від імені Голови НСХУ  Заслуженого художника України Костянтина Чернявського  вручив  цього урочистого  вечора розчуленому ювілярові високу нагороду Національної спілки художників України.

               

А саме – медаль “За творчі здобутки “. Із чим від душі Олександра Івановича Ворону привітали усі присутні на вернісажі! До привітання колег – художників приєднується також і творчий колектив Міжнародного інформаціцного агентства «УКРПРЕС-ІНФО», яке вже неодноразово розповідало про творчий шлях  художника із великої літери Олександра Ворони… Щастя, радості, удачі, творчого та життєвого довголіття, наш шановний ювіляре! А головне – дочекатися Перемоги!

ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ХУДОЖНИКА ОЛЕКСАНДРА ВОРОНУ :

Майстер живопису працює в різних жанрах: пейзаж, портрет, натюрморт та тематичні картини. Особливу  перевагу митець надає портретному жанру. Олександр Іванович постає перед нами як справжній лірик, як поет людської душі, сутності, єства  сучасних громадян України. Він пише не просто реалістичні зображення – іноді здається, що  всі герої картин Олександра Ворони  живуть особистим життям. Це не суто портретні відображення – перед нами люди, зображення яких захоплюють поціновувачів сучасного Мистецтва миттєво – буквально із першої хвилини… З легкістю та любов’ю  художник пише кожну свою модель і  ми відчуваємо їхній внутрішній світ, усі душевні вібрації людей, зображених на полотні. Олександр Ворона  створив велику галерею портретів своїх рідних і близьких, а також низку автопортретів. Митець уміло передає широкий спектр переживань та емоцій людської натури. У творчому методі роботи художника над портретом проявляється особливий ліричний психологізм. У деяких етюдах до портрету автор  приділяє увагу індивідуальним особливостям, проробляючи деталі так, що ці етюди можна віднести до розряду завершених творів. У легкій колоритній гаммі, у прозорості кольору, у м’якому живописному малюнку найбільше проявляється сутність Олександра Ворони – як талановитого майстра-портретиста.

Біографічні відомості про художника:

Олександр Іванович Ворона народився 17 січня 1947 року в м. Макіївка Донецької області. Малюванням захопився з дитячих років. Після служби в армії обрав свій життєвий шлях, вступивши до Ворошиловградського (Луганського) художнього училища. Ще на  3 курсі почав брати участь у художніх виставках. Після закінчення навчання працював художником-оформлювачем, а у вільний від роботи час творив – за покликом душі. І де б за волею долі не опинявся художник: в Центральній частині України, в Сибіру, на Волзі або на крайній Півночі, скрізь Олександр Іванович не розлучався з етюдником. Художник знаходився у постійному пошуку свого стилю, не виходячи за рамки реалістичної передачі дійсностіЗ 1974 року Олександр Ворона є членом Національної спілки художників України.Багато років він жив і працював на Донеччині. У м. Корсунь-Шевченківський оселився в грудні 2014 року: поштовхом до переїзду стали бойові дії, що розгорнулись на сході України в квітні 2014 року. Олександр Іванович Ворона нині, як і завжди, активно працює, бере участь у пленерах і виставках. Тримаємо Культурний фронт разом, шановні художники та журналісти! Слава Україні! Слава Збройним Силам! Слава Мистецтву! Віримо у нашу Перемогу – і не лише на Культурному та Інформаційному фронтах… Віримо – і кожен на своєму робочому місці – щодня добрими справами наближаємо її щасливу мить!

Сергій Комісаров, Заслужений журналіст України, шеф-редактор Міжнародного інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО, співзасновник Міжнародного арт-проєкту «Повертайся живим!»

#Україна #ЯлюблюУкраїну #Київ #Повертайсяживим #ВиставкаНаціянескорених #Арт_проєктПовертайсяживим #ЗСУ #війна #Перемога #СергійКомісаров #ВірювПеремогу

#ПрограмаМистецькахвиля+ #Мистецькахвиля+ #UKRVIDEOTRAVEL #УКРПРЕС_ІНФО #СучаснеМистецтво #Мистецтво #Mustsee #сучаснеобразотворчемистецтво #ДеньЖитомира #НСХУ #Національна_Спілка_Художників_України #NUAU #National_Union_of_Artists_Ukraine #ЗСУ #ОлександрВорона #виставкаМузинемовчать

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *