«Янголе мій, будь зі мною… Ти – попереду. Я за тобою…» Коли нам по-справжньому  погано і більше немає від кого чекати підмоги, ми, зазвичай, звертаємося до своїх небесних покровителів. І – о, диво! – вони тут як тут… Боронять очима своїми від недобрих людей, відводять від нас біду своїми крилами, направляють на правильний шлях… Не знаю, як у вас, а зі мною таке траплялося частенько. Адже із різними людьми доводиться щодня «пересікатися» на тернистій журналістській ниві…

Я щиро вдячний моєму особистому небесному протектору за його щиру прихильність до мене і за його постійну безкорисну допомогу… Переконаний на всі сто відсотків : саме ангели, а не збіг життєвих обставин, знайомлять нас із по-справжньому гарними, близькими духовно і сердечно людьми.  Щоб ми – у подальшому –  могли допомагати одне одному. Ось і цього разу мій персональний небесний покровитель досить несподівано «організував» телефонний дзвінок завідуючої «Світлиці Ангелів», засновниці та координатора фестивалю «Злітайтесь, ангели» Ірини Мартиненко, яку я добре знаю протягом майже десяти літ – як талановиту письменницю, неординарну художницю і  активну громадську діячку.

Разом із нашими спільними друзями-художниками (вітання вам, дорогі Оксано Ткачук і Юлія Орлова!) пані Ірина запросила мене на відкриття ПЕРШОГО  Загальноукраїнського фестивалю «Злітайтесь, ангели!», який 31 липня 2021 року відкрився на території Видубицького Свято – Михайлівського монастиря. Я не відмовився від цієї пропозиції, відклавши решту справ, як мовиться, «на потім»… Адже знаю : все, що організовує креативна Ірина Мартинеко, заслуговує на увагу преси.

Прийшов. Побачив. Був приємно вражений. Адже такої кількості рукотворних янголів у одному місці і в один і той же час мені раніше бачити не доводилося. На фестиваль його організатори запросили відомих не лише в Україні, а й за межами нашої держави талановитих майстрів живопису, кераміки, різьби по дереву, вітражів, міні-скульптури… Твори, із якими вони вийшли у світ, викликають виключно позитивні емоції. Оскільки це – янголи, посередники між Богом і людьми, що виконують Його волю. Кожен із них зроблений із великою любов”ю. А інакше й бути не могло. Позаяк вони є витвором фантазії і рук людей, які щиро вірять у перемогу Добра наді злом…

Ось список учасників першого Загальноукраїнського фестивалю «Злітайтесь, ангели!», які приїхали до Видубицького Свято – Михайлівського монастиря зі своїми рукотворними янголами : Наталія Росінська, Олександр Коваль, Анна Пушкаренко, Тетяна Пренделас, Вікторія Остапчук, Леся Гронська, Вікторія Сухореброва, Олена Скиба, Алла Маслюк, Світлана Мірошник, Оксана Ткачук, Тетяна Глушок, Юлія Орлова, Іван Кудряшов, Наталія Войтенко, Олена Сонячна, Микола Гузенко, Віталій Фернаті, Інна Чонка, Світлана Нечай, Ірина Симха та Ірина Мартиненко. Роботи всіх учасників фестивалю, з якими мені цього дня поталанило познайомитися у режимі тет – а – тет, правдиво неповторні, колоритні і яскраві… І – я це добре відчуваю –  у будь-якому із янголів, які мені довелося потримати у руках, присутня частинка душі людини, яка створила його своїм талантом.

Із урочистим відкриттям першого Загальноукраїнського фестивалю «Злітайтесь, ангели!» його організаторів, учасників і гостей велелюдного дійства привітав Блаженніший Митрополит Епіфаній. Характерна деталь : Предстоятель Православної церкви України цього разу не виголошував жодних промов, а обійшов усі без винятку стенди, на яких були представлені роботи самобутніх українських живописців і  майстрів декоративно-ужиткового  мистецтва. Із кожним з творців янголів він мав бесіду, кожному приділив увагу, кожному побажав натхнення у подальшій діяльності в ім”я Мистецтва… Блаженніший Митрополит Епіфаній від щирого серця благословив фестиваль, побажавши його організаторам і учасникам творчого і людського довголіття. І щоб цих непересічних і світлих думками й серцем людей завжди оберігали від лиха їхні небесні охоронці, яким автори самобутніх робіт присвятили велику частину свого особистого творчого життя.

«Мені дуже приємно, що наш перший Загальноукраїнський фестиваль «Злітайтесь, ангели!» відбувається саме у Видубицькому Свято – Михайлівському монастирі, – сказала під час урочистого відкриття Арт – події Голова МБФ «Українська родина», Голова Асоціації «Український бурштин» Галина Симха. – Це – дуже символічно. Адже монастир – віками намолене місце. Однозначно це – місце сили… Вже маємо тут «Світлицю ангелів», а ось тепер маємо ще й унікальний за енергетикою духовності і доброти фестиваль. Ірина Мартиненко і її однодумці не словом, а ділом довели : вони, як команда, змогли організувати таку масштабну загальнонаціональну подію.

Отже, відбулося правдиве диво : маємо диво – фестиваль, який об”єднав кращих майстрів із усієї України. І всі ми є його співтворцями. Адже саме учасники нашої Арт-події доклали значних зусиль, аби свято божественного Мистецтва відбулося тут і зараз.  Вірю і знаю : за цим кроком будуть наступні. Отож, побажаємо нашому фестивалю довголіття і щоб про нього знали в усіх куточках держави. Українська земля багата талановитими людьми. Будемо сподіватися, що наступного року кількість учасників збільшиться у рази. Адже янголи не сплять і завжди допомагають творчим людям сіяти «…прекрасне, добре, вічне!»

«Вірила, знала : можемо. І – переможемо,- звертаючись до художників і гостей, сказала завідуюча «Світлиці Ангелів», засновниця та координатор фестивалю «Злітайтесь, ангели» Ірина Мартиненко. – Що так і станеться, ми були впевнені на всі 100 відсотків з перших хвилин підготовки до проведення цієї Арт-події. Бо наш фестиваль присвячується 1033 річниці Хрещення Русі. Відзначали – на державному рівні –  цю дату 27-28 липня, а сьогодні відкрився і наш фестиваль. Мене питають : скільки саме янголів злетілося на територію Видубицького Свято – Михайлівського монастиря? Як не підраховували, а точної цифри сказати не можу… Десятки тисяч?… А, можливо, й більше сотні тисяч…

Приємно, що рукотворні янголи  не лише злетілися до нас, а вже й розлетілися по домівках українців, які завітали у гості до майстрів живопису, кераміки, різьби по дереву, вітражів, міні-скульптури. Хто не встиг зробити собі такого подарунка у день відкриття фестивалю – не сумуйте. Двері «Світлиці Ангелів» широко відчинені протягом останніх чотирьох років – із моменту її заснування. І тут кожен завжди може знайти свого янгола – було б лише бажання. Так що будемо раді бачити вас у світлиці, дорогі наші брати і сестри по Вірі! Чекаємо на вас. І – до зустрічі вже на другому Всеукраїнському фестивалі «Злітайтесь, ангели», підготовка до якого розпочалась. І нехай допоможуть нам янголи у його організації і проведенні в наступному році…»

Ну, а мені, як журналістові, якого організатори фестивалю запросили на висвітлення цієї  справді непересічної  мистецької події, хочеться поділитися із вами, дорогі мої друзі і колеги, великою радістю. Вони нагородили мене (і, я так відчуваю, також і мого особистого янгола – охоронця!)  відзнакою за допомогу у проведенні фестивалю «Злітайтесь, ангели» та за підтримку сучасного українського Мистецтва. Вручали відзнаку два маленьких янголи – у дитячій подобі… Зізнаюся, у моїй  домашній колекції нагород чимало різноманітних творчих трофеїв. Сотні.  А ось такої ще не було. Сприймаю цю подяку як запоруку нашої подальшої співпраці на тернистій ниві популяризації сучасного образотворчого Мистецтва. Отож, мій янгол і далі (разом зі мною…) не спатиме ночами, а працюватиме над написанням статей, які – ми разом із ним щиро переконані в цьому – потрібні усім творчим людям в Україні.

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Фото автора

#ФестивальЗлітайтесь_ангели    #Злітайтесь_ангели #ВидубицькийСвято_ Михайлівськиймонастир   #МБФУкраїнськаРодина #СвітлицяАнгелів #ІринаМартиненко #СергійКомісаров #БлаженнішийМитрополитЕпіфаній  #Епіфаній #МитрополитЕпіфаній #УКРПРЕС_ІНФО

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *