Вже майже два роки тягнеться гучна справа про тиск  фіскальних органів на херсонське підприємство ТОВ «Брівер». За цей час матеріали про хід справи були опубліковані у багатьох ЗМІ, на судових засіданнях побували десятки знімальних груп, чимало експертів-юристів давали свою оцінку зазначеним подіям. Причина такої уваги ЗМІ та суспільства до здавалося б рядової справи № 540/474/19 полягає в тому, що в ній у всій красі була застосована улюблена схема податківців для грабунку бізнесу. І чи не вперше представники бізнесу були налаштовані дати рішучу відсіч спробам пограбувати підприємство шляхом накладення неправомірних ППР (штрафів). Це коли в рамках розслідування кримінальної справи, на підприємства, які мали хоч якісь, навіть формальні стосунки з фірмою, яка знаходиться під слідством, або знімали офіс в одному будинку, накладаються безпідставні ППР. Таким чином, на думку експертів, податківці виконують плани по зборах, та вирішують свої приватні фінансові справи. Небезпечність такої схеми для малого та середнього бізнесу полягає ще й в тому, що податківці на місцях, як правило, мають тісні професійні відносини з судовими органами. Останні часто виносять рішення на користь місцевих ДФС, тоді як у підприємців майже немає шансів захистити свої права в своєму регіоні. Але не в своїй країні.

Що й довела справа ТОВ «Брівер», яка пройшла всі інстанції, і нещодавне рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду України: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/91537754 довело, що схеми місцевих податківців проходять лише на місцевому рівні. В той час, як висока колегія суддів КАС підтримала відміну частини ППР, а щодо іншої частини – відправила справу на новий розгляд у першу інстанцію, запропонувавши юристам ДФС краще обґрунтувати фінансові претензії до ТОВ «Брівер», якщо вони вбачають якісь порушення.

Обставини рішення КАС були викладені у ЗМІ, як наприклад, у публікації: КАС не дозволив фіскалам знищувати бізнес незаконними штрафами.

Між тиском і справедливістю

На цей раз перед Херсонським окружним адміністративним судом стоїть дуже складне завдання – як «не побити глечики» з керівництвом херсонської ДФС, і водночас винести рішення, яке не буде резонувати з аргументами КАС, аргументами захисту і нововиявленими обставинами. А саме – рішенням Київського апеляційного суду: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/88174662, який відмінив наказ слідчого судді щодо проведення позапланової перевірки ТОВ «Брівер», на підставі якої і були накладені горезвісні ППР на суму приблизно 1,5 млн гривень. А відміна підстав для перевірки є тим залізобетонним аргументом, який скасовує ППР. Не кажучи вже про інші численні «накрутки» і порушення норм. І це при тому, що ТОВ «Брівер», не чекаючи рішення КАС, як сумлінний резидент і платник податків, ризикуючи збанкрутіти, заплатили частину ППР, яке було накладено судами перших двох інстанцій. Отже, для судді Варняка С.О. наступає свій момент істини, коли треба буде по новому дослідити всі факти і обставини, та прийняти зважене, обґрунтоване «соломонове рішення».  (Ухвала про відкриття справи в Херсоні: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/92013093)

Про суддю Варняка говорять, що він – досить суворий, але справедливий, і не виносить тиску та втручання у судовий процес. Також херсонські журналісти розповіли, що Варняк цінує незалежність від груп впливу, береже власну репутацію, і висловили думку, що податківцям буде важко тиснути на нього, якщо у них не буде бездоганної аргументації та доказової бази. А тому можна сподіватись на правосуддя і справедливість.

Оптимістичної думки щодо перспектив цієї справи дотримується і експерт-консультант по даному питанню відомий адвокат Вадим Чунжин, який прокоментував ЗМІ своє бачення ситуації:

«Судячи з динаміки розвитку ситуації і тенденції в цій справі, у ТОВ «Брівер» є непогані шанси відстояти свою правоту вже в суді першої інстанції. Наша позиція досить сильна, щоб домогтися справедливості. Будемо домагатися скасування частини незаконних ППР (№0000591422 та №0000601422 від 20.02.2019 р.) на підставі ст.ст.6, 13 Конвенції про основоположні права і свободи людини, ст.ст.19, 55 Конституції України. А також на підставі нововиявлених обставин і висновків КАС, викладених в ухвалі від 15.09.2020р. у справі 540/474/19.

Я вважаю, що на новому етапі розгляду для судової системи дуже важливо в цій справі прийняти законне, прозоре, аргументоване рішення. І показати, що в Україні існує правосуддя, а бізнес може розраховувати на справедливий захист своїх прав. Тим більше, що КАС своїм недавнім рішенням підтверджує, що дії (перевірка і накладення ППР) податкової щодо ТОВ «Брівер» відбувалися на підставі постанови слідчого судді, яка була прийнята незаконно, тобто не в рамках чинного Кримінального кодексу. Такі дії ДФС порушують закон і неприпустимі у правовій Державі. А Херсонський окружний адміністративний суд, якщо буде приймати своє рішення на підставі закону, просто зобов’язаний врахувати нововиявлені обставини – скасування підстави для прийняття наказу ДФС на перевірку ТОВ «Брівер». У будь-якому випадку незаконно пограбувати підприємство, яке сплачує податки і дає робочі місця, тепер буде набагато складніше. Ми віримо в краще!»

Що ж, ЗМІ продовжують слідкувати за розвитком цієї справи та інформувати громадськість щодо деталей і нюансів розгляду.

Вікторія Черненко, для ІА «УКРПРЕС-ІНФО»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *