У резонансній справі №540/474/19, за якою спостерігала бізнес-спільнота України та висвітлювало чимало ЗМІ, нарешті є проміжний фініш, а саме – колегія КАС винесла рішення щодо правомірності накладення ППР на херсонське підприємство ТОВ «Брівер».

Див.: Верховний Суд розглядає справу щодо зловживань ДФС, від якої залежатиме доля українського бізнесу

Налоговая или коронавирус – кто доконает бизнес раньше? От КАС ждут решения в многострадальном деле ООО «Бривер»

Знищення підприємств незаконними штрафами – вказівка команди Зеленського чи свавілля недолугої системи?

Касаційна скарга на рішення Херсонського окружного суду та П`ятого апеляційного адміністративного суду була задоволена частково – підтверджено незаконність ухвали слідчого судді, на підставі якої була влаштована позапланова перевірка та скасована частина ППР у сумі  1 204 447,75 грн.

Щодо іншої частини ППР – за необґрунтованістю рішення та недостатньої доказової бази, в частині накладення штрафних санкцій на ТОВ «Брівер», КАС повернув справу до суду першої інстанції. (Посилання на рішення КАС: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/91537754)

Наразі херсонська ДФС має знову доводити в суді, що ті претензії і порушення в діяльності ТОВ «Брівер», які інкримінуються підприємству, і які були, начебто, виявлені в результаті незаконної позапланової перевірки, мали місце і дійсно тягнуть на ППР.

Консультант ТОВ «Брівер» у цій справі, адвокат Вадим Чунжин, який будував стратегію та організовував захист, дав розгорнутий коментар для ЗМІ:

«Вважаю, що в цих умовах та обставинах, колегія КАС прийняла дійсно «соломонове рішення», яке дає надію бізнесу та має бути красномовним сигналом для ДФС, що протиправні методи рекету малого та середнього бізнесу не знаходять підтримки у Верховному Суді. В даній справі КАС побачив та врахував те, чого не хотіла бачити та враховувати податкова, а саме – бажання компанії працювати відкрито, легально, як сумлінний платник податків», – розказав адвокат.

Він звернув увагу журналістів на чіткі ознаки сумлінності підприємства. Чого лише варта добровільна сплата ТОВ «Брівер» наперед більш як мільйона гривень (!) з частини присудженого за результатом апеляції ППР ще до винесення рішення КАС по касаційній скарзі. Експерт слушно зауважив, що 9 з 10 легальних підприємств не сплатили б такий штраф до отримання касаційного рішення. На його переконання, це яскраво свідчить про законослухняність власників ТОВ «Брівер», про їхнє бажання працювати в правовому полі і готовність нести відповідальність за свої дії.

«Але в Україні, на жаль, податкова часто сприймає законослухняність як слабкість і намагається за допомогою тиску та улюблених схем нараховувати суб’єктам МСБ протиправні штрафні санкції. На місцевому рівні у ДФС часто бувають налагоджені зв’язки з суддями, які виносять потрібні рішення та фактично грабують підприємства.

Є ще один спосіб уникнути незаконних штрафів і довгих судових розглядів – це порішати все за допомогою хабара. Можливо хтось віддає перевагу таким методам, але своїм клієнтам я завжди раджу захищати свої права в суді», – зазначив адвокат.

Крім того, дане рішення, на думку юриста, показує певну тенденцію у вітчизняному правосудді.

Відео резолютивної частини рішення КАС від 15.09.2020р.:

«Хочу наголосити, що даним рішенням Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду фактично показав червоне світло для застосування улюбленої схеми недобросовісних фіскалів – використання слідчих даних по так званим фіктивним кластерам (податковим ямам) у грабуванні легальних підприємств.

Зокрема, суд першої інстанції, а саме Херсонський окружний суд, підтверджуючи винесені ДФС грабіжницькі ППР, багато в чому спирався на відкриті кримінальні провадження щодо деяких контрагентів ТОВ «Брівер», які проходили по справі викриття фіктивного кластеру (ями). Однак ця обставина  не давала законних підстав призначати ППР, бо рішення по цих справах, на момент суду, не набрали законної сили, а відтак – не була доведена провина контрагентів ТОВ «Брівер», – вважає Вадим Чунжин.

Він також зауважив, що колегія КАС при формуванні рішення взяла до уваги той факт, що ухвала слідчого судді, яка була підставою для проведення перевірки, була скасована. А також підкреслив важливий момент в аргументації ухвали КАС, а саме те, що судами попередніх інстанцій не досліджені наслідки скасування підстави для перевірки та, взагалі, можливість накладення штрафів на підставі ППР, яка була прийнята по скасованій ухвалі.

«Та навіть якщо суд колись доведе, що якісь контрагенти щось порушили, то треба довести, що ці порушення якимось чином стосуються ТОВ «Брівер» та порушень ним податкового законодавства, чого також не було зроблено», – зазначає адвокат.

Коментуючи рішення КАС, Вадим Чунжин вважає, що цей проміжний етап має велике значення для поточного розгляду подібних справ і для перспектив відстоювання малим та середнім бізнесом своїх незаконно порушених прав у судах в майбутньому.

«Таким чином, підсумовуючи сказане, хочу відзначити, що наша впевнена позиція, наші методи роботи, які включали грамотний підбір адвокатської групи, залучення незалежних експертів, активну співпрацю зі ЗМІ, роз’яснювальну роботу в публічній площині, дали результат. Нам вдалося відмінити грабунок підприємства зі сторони ДФС, яке б означало фактично знищення фірми та припинення її діяльності.

Попереду ще багато роботи, частину претензій повернуто до першої інстанції та апеляційного суду. Але ми дивимося в майбутнє з оптимізмом. І нехай з правосуддям в Україні не все гаразд, нехай судова реформа лише тільки починає свій рух, але подібні рішення ВСУ-КАС, які винесла колегія поважних суддів за участі Ханова-Гончарова-Олендер – демонструють, що закон і справедливість в нашій Державі ще живі, а отже є за що боротись! Зі своєї сторони, ми залюбки готові поділитися нашими напрацюваннями з тим, кому це буде потрібно», – підсумував адвокат свій коментар.

І дійсно, ця історія додає певного оптимізму. Херсонське підприємство, яке пережило величезний стрес, коли переїхало з окупованого Криму до Херсону, яке нині дає роботу 40 українцям, яке сплачує щорічно мільйони гривень до бюджету, не збанкрутує, а продовжить свою роботу на благо країни та її громадян. А з цим, і у решти малого та середнього бізнесу відновлюється надія на захист своїх прав, на можливість працювати без тиску і корупційних схем.

Що ж, редакція буде продовжувати слідкувати за розвитком подій та інформувати читачів і громадськість про стан речей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *