Двадцятий день Вітчизняної війни… Добрий ранок, Україно!Цього разу мій ранковий пост – про справжню мужність сильних духом чоловіків, які тримають оборону Києва на культурному фронті. Це – справжні воїни Світла, які є прикладом для наслідування… Вибачайте за пафос, але так воно і є. Генеральний директор Національного музею “Київська картинна галерея” Юрій Вакуленко та директор Музею – майстерні Івана Кавалеридзе Александр Юнин є моїми старими добрими друзями.

               

Ми поважаємо і шануємо одне одного протягом багатьох літ. Скільки супер цікавих спільних (!!!) проектів у царині Культури та Мистецтва нам пощастило втрьох реалізувати у ДО воєнний час – вже точно й не скажу. Сотні, а, можливо, й тисячі… А скільки цікавого заплановано у нас попереду! Виставки, наукові конференції, круглі столи, мистецькі пленери… Як в Україні, так і за її межами. Я щиро пишаюся справжньою чоловічою дружбою із цими чудовими музейниками. Адже гасло “Зберегти і примножити! ” для Юрія Вакуленка та Олександра Юніна – не просто красиві слова, а керівництво до дії.

               

Ось і нині мої бойові побратими були і залишаються на своєму бойовому посту. Дали змогу співробітникам своїх закладів Культури спокійно виїхати за межі Києва (йдеться про матусь із неповнолітніми дітьми), подалі від війни, отож, нині доводиться перебирати їхні функціональні обов”язки на себе… Справляються! Адже вони – професіонали, які не цураються будь – якої роботи. У часи моєї молодості, коли довелося служити солдатом у Армії, добре запам”ятав слова свого командира : “Я б із ним в атаку не пішов…” Так говорили про боягузів. Або – навпаки – пішов… Це коли доводилося мати справу із хоробрих воїном.

               

Звертаюся до вас, друзі мої, Олександр Юнин та Юрій Вакуленко, при всьому народі : “Я від усього серця дякую Богові, що багато років тому моя примхлива журналістська доля звела нас до купи і що протягом усього цього життєвого періоду ми разом із вами БУЛИ і зараз ЗАЛИШАЄМОСЯ на передньому фланзі фронту Культури та Духовності українського народу!” Вдруге вибачайте мені за пафос, люди добрі, але це – свята правда. Адже ви, Юріє та Олександре, на противагу багатьом хитрожопим “говорунам – пристосуванцям” не втекли із Києва у його скрутну годину, не сховалися за жіночі спідниці, не купили собі фальшиві медичні довідки, із допомогою яких можна було б спокійнісінько “здриснути” із нашої обпеченою полум”ям війни столиці до затишних Варшави, Бухареста, Братислалави, Берліна, Відня і т. д. і т. п.

             

Ось і сьогодні, коли розлючені своїми поразками псевдо визволителі вже 20 день поспіль намагаються будь-що зламати оборону нашого Міста-героя, ви залишаєтеся на своїх робочих місцях. Воістину : “Якщо дав присягу, то назад – ні шагу!”  А щодо наших спільних творчих планів, які ми активно обговорювали у затишному робочому кабінеті українського живописця, графіка, представника Нової хвилі, музеєзнавця, генерального директора Київської Національної картинної галереї, доцента кафедри НАКККіМ, члена – кореспондента Петровської академії науки та мистецтва, дійсного члена Міжнародної ради з охорони пам”яток та історичних місць, члена – кореспондента НАМ України, Заслуженого працівника культури України Юрія Вакуленка, то скажу так. Вірю і знаю : наші задуми обов’язково будуть реалізовані. Адже разом ми – велика сила.І все у нас, друзі, вийде на добре. Так тримати – назад не відступати! Слава Мистецтву! Слава Україні!

Сергій Комісаров, шеф-редактор Міжнародного інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО
Фото автора

#війна #Вітчизнянавійна #Культура #Духовність #МузеїКиєва #Київськакартиннагалерея #МузеймайстерняІванаКавалепідзк #ЮрійВакуленко #ОлександрЮнін #СергійКомісаров #Укрпресінфо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *