Не забули – пам”янули! Протягом минулих вихідних представники Сумського земляцтва у місті Києві, керівники громадських організацій, члени Національної спілки художників України та журналісти вітчизняних ЗМІ, як мовиться, «незлим тихим словом» згадували  видатного українського археолога , історика та мистецтвознавця Миколу Омеляновича Макаренка (4 лютого 1877, с. Москалівка – 4 січня 1938,Томськ).

           

Для мільйонів наших співвітчизників життєвий подвиг цієї Людини із великої літери, яка протягом усього свого життя  намагалася зберігати православні  храми для прийдешніх поколінь від руйнування манкуртами, був і залишається  прикладом патріотизму і громадянської мужності. Незважаючи на скажений  тиск тоталітарного сталінського режиму, він все ж не схилив голови і не поставив свого підпису під актом руйнації Злоточолої святині, яка в 2000 році постала з небуття та відіграє величезну роль в житті Києва та всієї України.

           

Протягом свого короткого, але дуже яскравого та багатого на події життя цей видатний український вчений робив описи та обміри церков у різних куточках нашої держави, збирав артефакти, формував унікальну колекцію козацьких прапорів, закарбував церкви у своїх малюнках та фотографіях. Микола Омелянович – родом із сивочолої Сумщини. Тому його вдячні земляки із особливою пошаною докладають зусиль, щоб сотні тисячі людей дізналися про вірного сина України, охоронця історичних пам”яток, провісника Культури, літописця історії свого народу, який з гордістю писав: “Я – українець!”

             

Як зазначила під час покладання квітів до барельєфу Миколи Омеляновича Макаренка відомий український мистецтвознавець та громадська діячка Валентина Єфремова, ця Людина жила і творила на зламі двох епох – під час знищення української інтелігенції, руйнування сакральних та культурних пам”яток, але  чимало зробила для відродження національної культури та мистецтва, навіть нехтуючи своїм  життям. У Михайлівському золотоверхому соборі відбулася заупокійна літія на честь Миколи Омеляновича Макаренка… Її провели священники цього храму Божого архімандрит Лаврентій, отці Олексій та Михаїл разом із хористами.

         

Участь у літії взяв почесний гість Лауреат Національної премії ім Т.Г. Шевченка, журналіст, мистецтвознавець, колишній дисидент, член Презідії товариства “Україна-Польща”, голова Львівської “Просвіти”, володар ордена “За заслуги ІІІ та ІІ ступенів”, учасник Ланцюга Єдності  Богдан Миколайович Горинь.

           

По завершенню літії представники “Сумського земляцтва у місті Києві”, художники КОНСХУ,  керівники Міжнародної організації “Федерація жінок за мир у всьому світі” вирушили до Центральної бібліотеці ім. Івана Франка (Київ вул. Кирилівська, 117). У стінах цього закладу духовності і культури столиці відбулося урочисте  відкриття виставки “КОЗАЦЬКІ ЦЕРКВИ”. Її гасло –  «От де люди наша слава, слава України!»  Арт-подія присвячена 145 річниці з дня народження людини – патріота Миколи Макаренка. Вернісаж відкрили директорка Центральної бібліотеці ім. Івана Франка Валентина Никитович та кураторка виставки, Заслужений працівник культури України Валентина Єфремова.

           

Експозиція виставки присвячена козацьким церквам нашої Батьківщини. На ній представлені дивовижні за духом роботи відомих українських живописців Генрі Ягодкіна,  Сергія Кривенка, Тамари Ціун, Юрія Базавлука, Володимира Бикова, Сергія Ярешка,  Ганни Носенко, Тамари Недошовенко, Галини Кириленко – Баранникової, Оксани Попінової, Олени Толкачьової, Марії Ларіонової, Юрія Качкіна, Катерини Баужі та Анатолія Зорка.

         

Виставка, як мовиться,  вийшла на славу, а відкриття її пройшло на ура! До того ж, із приємними несподіванками для найбільш активних учасників. Всі живописці, які представили на виставці  свої роботи, отримали почесні грамоти та невеличкі пам”ятні подарунки.

           

А двоє із них – художниці Оксана Попінова та Олена Толкачьова – отримали спеціальні відзнаки за вагомий внесок у розвиток сучасного образотворчого Мистецтва. Ці нагороди талановитим мисткиням вручила голова Міжнародної громадської організації «Федерація жінок за мир у всьому світі» в Україні Тетяна Коцеба.

Сергій Комісаров, шеф-редактор Міжнародного інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО, арт-менеджер, організатор мистецьких пленерів

Фото автора

 

#СумськеземляцтвоуКиєві #МиколаОмеляновичМакаренко #ВалентинаЄфремова #Духовність #Культура #Збереженняісторичноїпам_яті #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО #КиївськаорганізаціяНаціональнаспілкихудожниківУкраїни

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *