31 січня проєкт USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») провів у Києві  Форум «Пріоритети законодавчого порядку денного 2022: децентралізація».

Учасники зібрання обговорили (в тому числі й у Інтернет-режимі) актуальні питання законодавчого порядку реформи децентралізації за участі представників Міністерства розвитку громад та територій України, народних депутатів України, представників асоціацій органів місцевого самоврядування.

   

На Форумі своїми думками щодо нагальних питань децентралізації ділилися : Андрій Клочко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Олена Шуляк, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Голова Партії «Слуга народу»;

     

Віталій Безгін, Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ; В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій України

         

та Габріель Абрагам, Керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

   

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко переконаний, що протягом наступних років в Україні має бути сформовано 100% спроможних громад. На цьому він акцентував увагу під час форуму «Пріоритети законодавчого порядку денного 2022:  децентралізація» – під час Інтернет-включення.«Карта спроможності громад – це те, що викликає занепокоєння у всіх, хто втілює реформу децентралізації. Тому я думаю, що наступні роки ми маємо працювати над тим, щоб у нас було 100% спроможних громад», – сказав перший віцеспікер у своєму вступному слові. За його словами, задля досягнення цієї мети необхідно працювати щонайменше за трьома напрямами, на яких продовжить концентруватись у своїй діяльності й український Парламент.

   

«Перший напрям стосується збільшення ресурсної бази самоврядування: це реформування місцевих податків, правильний розподіл ресурсів і, можливо, створення нових умов для наповнення громад ресурсами, це наведення ладу з майном і землями громад, мала приватизація – тобто це всі можливі шляхи наповнення бюджету наших громад», – зазначив Олександр Корнієнко. Другий напрям, пояснив він, має бути пов’язаний із політичними умовами існування громад. «Ми розуміємо, що на рівні громад, там, де живуть люди, політична дискусія має бути дуже конструктивною та точно не має заважати їм працювати. І тут йдеться про доволі широкий спектр умов – від внесення змін до Конституції в частині децентралізації до виборчого законодавства, яке теж дуже впливає на те, як живуть наші громади. Політичний бекграунд і політичне середовище життя громад мають бути максимально сприятливими для них, а тому треба відкидати всі політичні суперечки та позиції, а натомість робити все максимально в інтересах громад», – уточнив перший заступник голови парламенту.По-третє, переконаний Олександр Корнієнко, спроможність громад значною мірою залежить від їхнього кадрового забезпечення та одночасного збільшення компетенції керівних органів, обраних осіб і службовців. «Зараз відбувається формування нового напряму публічної служби в Україні, що має знайти відображення в усіх законах і правилах доброго врядування (good governance), але разом з тим він має враховувати й особливості роботи на місцях», – додав перший віцеспікер.

         

У рамках заходу вібулося Інтернет-опитування голів територіальних громад, мета якого – дізнатися позицію органів місцевого самоврядування щодо основних законодавчих ініціатив, прийняття яких у 2022 році забезпечить подальше впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Інформація – організаторів Форуму «Пріоритети законодавчого порядку денного 2022: децентралізація»

Фото – Сергій Комісаров, Міжнародне інформаційне агентство УКРПРЕС-ІНФО https://ukrpres.info/

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *