Аплодисменти, аплодисменти, аплодисменти… Творчого життя яскраві моменти… Цього разу хочу розказати шанувальникам високого і прекрасного не про чергову  театральну чи кіно прем”єру, а про прем”єру літературну… І відбулася вона у одній із найвідоміших книгарень Києва, яка називається «Сяйво книги». 21 січня, на запрошення директора видавництва «Саміт-книга» Івана Степуріна, у стінах цієї книгарні відбулася зустріч із автором  книги «Шлях чаплі».

         

Написав її  відомий монгольський літератор, історик та перекладач До Тадж Могул (справжнє ім”я – Цогтсайхан Цеденсоном). Від першої до останньої сторінки книжка «Шлях чаплі»  присвячена Великому Монголу – імператорові Чингіс Хану, справді непересічній особистості в Історії древньої цивілізації. Постать Чингіс Хана (в дитинстві його звали Темужином) є досить контраверійною.

        

Частина істориків і письменників називає Чингіс Хана кривавим диктатором, який вогнем, саблею та нагайкою за роки свого правляння спромігся поставити на коліна майже половину світу. Дехто із дослідників вважає цього воїна – завойовника … великим будівничим, який зібрав під своєю сильною рукою десятки підкорених народів, аби вони (на чолі монголів) почали будувати нове суспільство… З висоти  21 століття нашим сучасникам важко розібратися : ким насправді була ця людина? Адже щоб розставити крапки над «і» важливо орієнтуватися виключно на історичні  документи, а не послуговуватися оповіданнями і романами не завжди об”єктивних письменників…

       

«Вихід у світ  книги «Шлях чаплі»  талановитого дослідника історії, письменника та перекладача До Тадж Могула  ми  свідомо приурочили 30-ти літтю вставновлення дипломатичних відносин між Україною та Монголією, – сказав на презентації видання  директор видавництва «Саміт книга» Іван Степурін. – Ця книжка є унікальною. Позаяк правдиві перипетії дивовижних пригод великого монгольського воїна та завойовника свого часу були свідомо зашифровані в тексті таємного літопису створення Великої Імперії  Чингіса, що збереглися до наших часів.

   

І, спираючись саме на ці тексти, авторові книги  вдалося розшифрувати Історію, показати читачам – як все було насправді… Виявляється, що проходити життєвий шлях молодому Темужину, якому в перспективі судилося «трансформуватися» у великого Чингіс Хана, магічним чином допомагали духи його предків, що були то в образі … сивого вовка, то в образі посланця  минулого – Царського білого сокола – знаку його древнього роду. Але їх перевершив новий символ великого майбутнього – тендітна Біла Чапля. Святий знак на долоні Темужина був джерелом його неймовірної енергії та харизми… Книга «Шлях чаплі» вийшла друком буквально сьогодні, в день її презентації. Це видання давно чекали читачі, закохані в Історію.

       

І чекали не лише в Україні. Вже сьогодні на зв”язок із видавництвом «Саміт – Книга» виходили керівники провідних видавництв Великої Британії, Японії, Німеччини, Італії та багатьох інших держав світу. Вони щиро зацікавлені розвивати цей проект і у своїх державах. Тому що тема, яку аналізує на сторінках книги «Шлях чаплі»  мій друг та колега  До Тадж Могул, який протягом 30-ти років живе і працює в Україні, на мій погляд, на сьогодні є не достатньо вивченою та переосмисленою.  А вона є вельми цікавою, оскільки торкається долі видатного представника не лише монгольської історії та культури. Бо Чингіс Хан був і дотепер залишається історичною постаттю світового масштабу». Ну, а мені залишається додати, що у презентації книги «Шлях чаплі» (вона написана українською мовою) разом із іншими поважними  гостями взяв участь Надзвичайний та Повноважний Посол Монголії в Україні та Польщі пан Dorj Barkhas. Він спеціально прибув цього дня до Києва із Варшави, де знаходиться офіційна  штаб-квартира монгольської амбасади.

     

«Як на мене, 21 січня 2022 року є надзвичайно важливим днем у історії сучасних монгольсько-українських відносин, – сказав на презентації книги «Шлях чаплі» пан Dorj Barkhas. – Хочу наголосити, що саме цього дня, рівно 30-ть років тому, були встановлені дипломатичні відносини між нашими державами. Протягом цих літ ми реалізували чимало важливих проектів в галузі економіки і культури. Я вважаю, що одним із таких знакових проектів є презентація книги «Шлях чаплі».

       

До речі, буквально за кілька годин до нашої зустрічі у книгарні «Сяйво книги» ми презентували цю літературну новинку також й українським депутатам –  під куполом ВРУ. Дослідник Історії, письменник та перекладач  До Тадж Могул зробив надзвичайно важливий внесок у будівництво мосту дружби між українським та монгольским народами. І – від імені всіх нас – велика подяка йому за цю титанічну справу. Побажаємо цій високо духовній людині  подальших успіхів на тернистій письменницькій ниві І – чекатимемо від До Тадж Могула  продовження «Шляху чаплі» як українською, так і монгольскою мовами!»

Сергій Комісаров, шеф-редактор Міжнародного інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Фото автора

#ПрезентаціякнигиШляхчаплі  #Шляхчаплі #письменникДоТаджМогул #ЧингісХан #DorjBarkhas #ПосольствоМонголіївУкраїні #Монголія #Україна #Монголія_Україна #КнигарняСяйвоКниги #ВидавництвоСаміт_Книга #ІванСтепурін #КМДА #УправліннякультуриКМДА #ДепКультКиїв #Книга #Книжковіновинки #СергійКомиссаров #УКРПРЕС_ІНФО #СучаснеМистецтво #Мистецтво #сучаснеобразотворчемистецтво #Творчість #Творчество #Культура #Искусство #Духовність #Ukrvideotravel #Мистецькахвиля #Mustsee

 

 

 

 

 

 

Одне повідомлення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *