21 травня 2021 року презентували представникам Уряду, провідних європейських бізнес-об’єднань та лідерів українського бізнесу у різноманітних галузях промисловості дослідження «Стратегічні орієнтири поглиблення торговельно-економічних відносин України з країнами Європейського Союзу в умовах дії Угоди про асоціацію».

Дослідження підготували Державний НДІ інформатизації та моделювання економіки та «CMD-UKRAINE» на замовлення Федерації роботодавців України за DANIDA та Конфедерації промисловості Данії.

Угода про Асоціацію започаткувала якісно новий етап розвитку політичних та економічних відносин між Україною та ЄС. Країни Європейського союзу стали найбільшими торговельними партнерами України. За останні сім років частка ЄС в українському експорті зросла майже вдвічі.

Попри кризу 2014-2015 років, товарний експорт з України до ЄС вже у 2018 році сягнув рекордних 20,2 млрд долларів, а у 2019 році – 20,5 млрд,

Втім структурні зміни у торгівлі з ЄС викликають суттєві занепокоєння.

В українському експорті до ЄС протягом останніх 10 років стрімко зростає частка сировини і зменшується частка промислових товарів.

Опитування українських виробників та сьогоднішня дискусія дозволили виявити ключові бар’єри виходу на ринки ЄС.

Детальніше про позицію учасників дискусії – бізнесовців, урядовців, науковців, дослідників, експертів, бізнес-консультантів – у наших наступних дописах та відео їх виступів.

Але в України є шанс перейти від сировинного до продуктового та високотехнологічного експорту.

Що для цього необхідно?

– Започаткувати промисловий діалог між виробниками України та ЄС

– Запровадити в Україні кращі європейські практики підтримки виробництва та експорту. Зокрема, шляхом державного стимулювання розвитку інновацій, виробництва та не сировинного експорту

– Переглянути тарифні та не тарифні бар’єри

– Включити Green Deal до угоди про асоціацію і розробити спільний план заходів переходу до вуглецево – нейтральної економіки

Україна готова адаптувати європейський досвід під нові реалії, а перегляд угоди надає нові можливості для розвитку win-win партнерства між Україною та ЄС.

За підсумками сьогоднішнього обговорення дослідження, Федерація роботодавців передасть презентований документ та зауваження бізнесу до Уряду з метою подальшого формування переговорної позиції української сторони щодо перегляду економічної частини Угоди про асоціацію Україна – ЄС.

#ФедераціяроботодавцівУкраїни #Економіка #Міжнароднеспівробітництво#ДослідженняСтратегічніорієнтирипоглибленняторговельно_економічнихвідносинУкраїнизкраїнамиЄвропейськогоСоюзувумовахдіїУгодипроасоціацію #прес_службаФРУ #УКРПРЕС_ІНФО #СергійКомісаров
Інформація прес-служби Федерації роботодавців України
Фото – Сергія Комісарова, УКРПРЕС-ІНФО

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *