Ювілейний рік Лесі Українки – а у 2021-му ми відзначаємо 150-ти річчя із Дня народження поетки і драматургині зі світовим ім”ям – це унікальна нагода привернути увагу усіх нас до її творчості. І – «осучаснити» мистецький спадок Лесі.

А ще – коли йдеться про театр – нагадати людям, що вона є не лише авторкою уславленої «Лісової пісні», яку ми знаємо ще зі шкільної лави. У творчому арсеналі нашої геніальної землячки є не менш цікаві драматичні твори, про які мусить знати широке коло шанувальників сучасного сценічного мистецтва…

Що й довели на практиці засновники і актори Київського художнього альтернативного театру у день відзначення його10-ти  річного Ювілею. На цьому унікальному за атмосферою святі (щиро дякую за запрошення Катаріну Сінчілло!) пощастило побувати і мені.

«Йоганна, жінка Хусова» Лесі Українки – чудовий подарунок кожному із глядачів, які люблять КХАТ. Нам дуже поталанило, що завітали в його стіни саме 13-го березня. Принагідно нагадаю, що ще на зорі народження КХАТу поетеса, актриса і режисер Катаріна Сінчілло сказала: “Театр-це храм, де з нами може статися Диво. І відвідування храму не викликає агресію або депресивний стан, душевну порожнечу, а навпаки дарує духовне очищення-катарсис, світлий настрій і просвітлені думки.”

Приємно констатувати, що своєму девізові протягом усіх десяти років роботи КХАТу його засновники і актори жодного разу не зрадили. Втім, повернемося до «Йоганни…»
Як відомо, Леся Українка у своїй поетичній ліриці, як це не парадоксально звучить, небагато уділила місця темі кохання. В більшості її ранішніх творів, зазвичай, переважали мотиви соціальні. Але коли йдеться про театральну спадщину письменниці і драматургині – тут все зі знаком плюс.

Вона постійно вивчає тему подружжя, кохання і одруження. А також-роль жінки в коханні взагалі. Саме про це – драматичний етюд «Йоганна, жінка Хусова», який блискуче виконали актори Київського художнього альтернативного театру. Жодного вільного місця у глядацькій залі! Злива аплодисментів! Море квітів! Все це-переконливий доказ на користь того, що сценічне мистецтво Лесі Українки у наш час не втратило своєї актуальності.

Цього святкового вечора глядачі «занурилися» у драматичну атмосферу древньої Галілеї за часів євангельських. Дія відбувається у домі Хусовім, який є представником Ірода Антипи, тетрарха галілейського. Йоганна – його жінка… Несолодко жити на білому Світі Йоганні, яка щиро вірить у Христа… І усім серцем любить його…

Розбещеному юними жінками-блудницями Хусові, який морально деградує з «допомогою» рабині Сабіни, це не до вподоби… Аби остаточно вбити у собі сором, він постійно зловживає вином. А потім (остаточно забувши про існування рідної дружини, яка поїхала з дому на місце вбивства Ісуса)  розважається все із новими й новими наложницями… А у зраді (якої не було!) гнівно звинувачує вірну йому Йоганну…

 

Сюжет, як на мене, не втратив своєї актуальності й у наш час. І про головне : особисто мені було цікаво не лише почути, про що саме намагається розповісти своєму чоловікові ця глибоко нещасна жінка. Набагато важливіше – про що вона мовчить?…
Втім, переповідати сюжетну лінію «Йоганни, жінки Хусової» не буду свідомо. Якщо хочете дізнатися, чим  закінчилася драматична історія життя цієї чудової лагідної жінки, яка все і завжди пробачає своєму  аморальному красеню-мужчині – візьміть у руки книгу Лесі Українки, прочитайте самі.

А краще – завітайте до КХАТу! Цей драматичний етюд у інтерпретації акторів театру (головний режисер – Заслужений артист України Віктор Кошель, він виконує роль Хуса; художній керівник театру – Катаріна Сінчілло, вона виконує роль Йоганни) нікого не залишить байдужим.

Усім нам потрібен шанс, аби змінитися на краще. І, повірте, саме такий шанс людям вдумливим, людям, які, незважаючи на життєві обставини, не втратили честі й совісті, дарує драматичний етюд «Йоганна, жінка Хусова» безсмертної Лесі Українки. Дякую за чудовий подарунок, шановні актори!

Воістину, як казав Вольтер «… Розум людський ніколи не винаходив нічого шляхетнішого за театральні дійства як для вдосконалення, так і для очищення людської натури. »

 

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО, арткритик

Фото автора

#КХАТ #Київськийхудожнійальтернативнийтеатр #КатарінаСінчилло #ВікторКошель #Йоганна_ жінкаХусова #ЛесяУкраїнка #творчістьЛесіУкраїнки #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *