Вже стало традицією кожного року 3 березня Товариство «Україна-Болгарія» відзначає одне із найбільших Національних свят Болгарії – День звільнення від Османського поневолення. Захід та поминальна панахида зазвичай проходять  біля Пам’ятника, який було встановлено у Києві у листопаді 2010 року з ініціативи громадськості та освячене Українською Православною Церквою на залишках стародавнього військового цвинтаря.

У цей день в столиці Болгарії  Софії  відбуваються свята на честь Героїв -визволителів, які загинули, але звільнили країну від іноземного ярма. Минуло 143 роки, як Болгарія воскресла на політичній карті Європи та народилася нова болгарська держава.

Товариство «Україна-Болгарія» одне із найстарших громадських організацій України упродовж понад шести десятків років робить усе можливе, аби зберегти пам;ять про Героїв Визвольної війни, у якій брали участь і українці. Частина з них проходила лікування у Київському шпиталі. Окремі воїни не змогли подолати тяжких  поранень та знайшли вічний спокій на стародавній київській землі, на Печерських пагорбах.

У цьому році урочисте відзначення свята пройшло біля Пам’ятника за участю високих представників Посольства Республіки Болгарія: першого секретаря Посольства Веселки Рангелової, радника Теодора Савова та військового аташе Любомира Родопского. На заході також був присутній Ректор Ізмаїльського державного гуманітарного Університету Ярослав Кічук, члени правління Товариства, члени Асоціації генералів-ветеранів Міністерства оборони України, керівництво Об`єднаної ради українського та зарубіжного козацтва, широкий загал громадськості.

Відкрив  захід Президент Товариства «Україна-Болгарія»  академік, відомий громадський діяч та науковець Ю.І.Сєдих, який щиро привітав усіх присутніх, хто прийшов саме на це, намовлене місце, до Пам’ятника аби .відзначити свято та пом’янути загиблих воїнів. Ю.І.Сєдих підкреслив, що монумент не великий за розміром, але значення його дуже вагоме. Він єдиний такий в Україні і як ліхтар висвітлює героїчні події сивої давнини та як прожектор вказує подальшій шлях збереження миру, зміцнення дружби братніх народів України та Болгарії.

Після Панахиди пролунав Гімн Болгарії «Мила Родино», який підхопили та проспівали усі учасники. До присутніх звернулася пані Веселка, яка згадала буремні події Визвольної війни, умови Сан-Стефанської мирної угоди, підкреслила  важливе значення розвитку плідних міждержавних відносин між нашими країнами та щиро подякувала громадськості, в особі Президента Товариства Ю.І.Сєдих, за тривалу, багатосторонню   та ефективну  діяльність.

Тему розвитку дружніх  відносин між воїнами двох братніх країн та  збереження миру продовжив полковник Любомир Родопскі.  До підніжжя Пам’ятника від Посольства була покладена корзина з болгарськими трояндами, а також квіти від усіх виступаючих.

Родзинкою свята, на  закінчення,  за християнським звичаєм, стало частування присутніх духмʼяним, справжнім болгарським вином та бринзою, які привіз з Півдня України болгарин Дмитро Стоянов.

Свято минуло та пам”ять про загиблих  Героїв залишається із нами назавжди.

Інформація та фото прес-центру Товариства «Україна-Болгарія»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *