Про це на своїй сторінці у Фейсбуці розповів адвокат Вадим Чунжин, який веде резонансну справу, відому як «Мешканці Оболоні проти КТЕ».

https://www.facebook.com/AdvokatVadimChunzhin/posts/464266711588772

 Мова йде про позов 24-х власників квартир будинку 16-д по вул. Героїв Сталінграда до КП «Київтеплоенерго» стосовно переплат та незаконних рахунків за неспожите тепло, який розглядається в Оболонському районному суді.

ЗМІ вже неодноразово писали про хід розглядів по цій справі. Несприйняття позивних вимог зі сторони деяких суддів, затягування процесу і публікації текстів рішень, постійні та необґрунтовані переноси засідань – ось типові ознаки, які вже другий рік супроводжують цю справу. Та все ж таки, явне грубе порушення Конституції, прав людей і залізобетонні позовні вимоги змусили суддів і КТЕ діяти у рамках закону. Зокрема, журналісти повідомляли, що, завдяки позову та активній позиції захисту, більшості мешканцям будинку зробили суттєві перерахунки, списали борги у рахунок переплат, та почали нараховувати об’єктивні суми за спожите тепло. Тоді як мешканці будинку, які мали незаконно встановлені лічильники, і, взагалі, майже ні за що не сплачували, почали отримувати більші рахунки.

Див.: Суд обязал «Киевтеплоэнерго» сделать перерасчет за тепло жителям дома на Оболони https://nw.com.ua/news/sud-obyazal-kievteploenergo-sdelat-pereraschet-za-teplo-zhitelyam-doma-na-oboloni/

«Наразі, за результатами розгляду, були частково задоволені 13 з 24-х позовів, що при наявних умовах можна вважати дуже гарним результатом», – пише у своєму коментарі Вадим Чунжин.

«З наступного тижня у нас починається чергова низка слухань по нашому позову – це судді  Диба О.В., Яценко Н.О., Шевчук А.В.

Але, на жаль, мушу зауважити, що судді здебільшого або не бажають, або не розуміють, як правильно та чітко сформулювати та прописати резолютивну частину своїх рішень, щоб вони захистили законне право киян платити лише за спожите тепло і не переплачувати за тих сусідів, які хитрощами взагалі  відмовляються платити за опалення. Також я так і не побачив у наявних рішеннях, чому ряд суддів відмовились задовольнити частку інших вимог. Ніяких мотивацій, пояснень, посилань на закони та документи – жодних обґрунтувань. Дуже прикро таке спостерігати. Я залишаю 10% на те, що зараз ковід – дуже велике навантаження, дуже складна тема, і у суддів просто немає фізичних можливостей врахувати всі пункти…

Я весь час вірю та сподіваюсь, що працівники Феміди, які теж є споживачами послуг КТЕ, просто зроблять свою справу та відновлять справедливість.

Але, судячи з останніх подій та незрозумілих маніпуляцій із документами та офіційними даними, що є на сайті КТЕ, в мене виникає підозра, що «Київтеплоенерго» збирається наплювати на рішення Оболонського суду і планує через апеляцію узаконити грабунок киян.

Про можливу змову між судом та «Київтеплоенерго» мені повідомила мешканка будинку 16-д, по вул. Героїв Сталінграда, у якої незаконно стояв лічильник, і яка, по своїм каналам, дізналася, що КТЕ готується до того, щоб через Апеляцію, повернути все назад і поновити той статус-кво, який був до подачі позову. А саме, коли дві третини людей, яких, через корупційні схеми, що прокручувало «Київенерго» та продовжило «Київтеплоенерго», позбавили права на лічильники, сплачують необґрунтовані величезні рахунки за тих, хто встиг обладнати квартири лічильниками.

Це опосередковано підтверджують дані особистого кабінету на сайті КТЕ, в яких цифри по розрахунках на початок періоду та кінець періоду суттєво відрізняються від сум у квитанціях, які почали приходити людям після виграних нами справ.

По суті, тим самим КТЕ не виконує рішення суду! Це є грубим порушенням закону та Конституції, що може каратися навіть кримінальною відповідальністю.

Ідемо далі. Зараз КТЕ, щоб відмінити законні рішення щодо перерахунку та справедливі принципи нарахування, подало апеляцію на рішення судді Білоконної (справа № 756/14780/19), і цю апеляцію  оперативно прийняли протягом двох тижнів!

З іншого боку, два місяці тому ми подавали апеляцію на рішення судді Жука по справі № 756/12036/19 в частині незадоволених позовних вимог. Але Оболонський суд і досі не виконав рішення Апеляційного судді і не передав документи по цій справі до Апеляційного суду Києва, що виглядає підозріло і схоже на подвійні стандарти. (рішення Апеляційного суду щодо передачі документів по справі: https://reyestr.court.gov.ua/Review/93051998)

Але, не зважаючи на все це, ми віримо, що здоровий глузд, закон та сумління, переможуть жадібність і бажання монополіста з послуг теплопостачання грабувати українців. Ми вже пройшли більшу частину шляху, у багатьох моментах справедливість відновлена – борги списані, платіжки суттєво зменшені. Тепер треба не дати статися реваншу здирників і корупціонерів», – зауважив адвокат у пості.

Що ж буде цікаво подивитись, як будуть розвиватись події навколо цієї епопеї. Тим більше, все це дуже актуально у світлі підвищення тарифів на комунальні послуги та опалення. В свою чергу, правоохоронним органам було б варто придивитись до незрозумілих маніпуляцій «Київтеплоенерго», які видно у порівнянні сум у квитанціях та цифрах на сайті в особистих кабінетах споживачів. А також задати питання керівництву КТЕ – що за програма стоїть в інформаційному центрі  КТЕ, яка дозволяє в ручному режимі рахувати і змінювати рахунки як заманеться!

Мар’яна Цимбал «Чесне Правосуддя»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *