Cкажи мені, яку саме музику ти слухаєш – і я скажу, хто ти! Можемо привітати художницю Ірину Акімову : вона слухає хорошу музику. Слухає її із дитинства і дотепер. І це добре відчувається у її картинах, які  шанувальники сучасного образотворчого Мистецтва можуть побачити у  «Музейно-виставковому центрі сучасного мистецтва»  Музею історії Києва. 20 жовтня тут розпочався Арт-проєкт талановитої  миткині, який так  і називається – «МУЗИКА».

ДОВІДКОВО :

Живопис – це німа поезія, стверджував Леонардо да Вінчі. У цьому проєкті Ірина Акімова показує живопис як динамічний зліпок музики, що гармонійно відображає її композицію, стиль, ритм, колорит і образи. Авторка  намагається дати своє візуальне трактування різним музичним творам і так описує процес роботи: «Працюючи над картинами, я спочатку ділю музичний твір на кілька складових (що не завжди збігалися з теоретичною музичною конструкцією). Кожна складова з”являється як окремий елемент візуальної композиції. Потім я визначаю колірну гамму і композиційну структуру кожного елемента. Мої інструменти – кольори, форми, лінії, які відображають тональність, силу звуку або цілі музичні фрази».

В одних роботах (Перший концерт для фортепіано з оркестром Шопена) колірні композиції різної форми разом з варіаціями складних фігур з численними вигинами мовою абстракції передають музичні фрази, що складаються в єдиний твір, відображаючи його настрій і інтонації. В інших роботах з”являються символічні фігуративні образи (Ромео і Джульєтта), які доповнюють абстрактну композицію, дозволяючи точніше передати драматизм музичного твору.

А в деяких роботах (Пори року в Буенос-Айресі) домінують фігуративні композиції, які, через асоціації з образами природи або міст, допомагають відобразити дух і характер музичного твору. У більшості робіт символічно присутня головна тема музичного твору і його ритм. Наприклад, в «Болеро» музична тема зашифрована у висоті містичних свічок, які грою уяви перетворюються в ноти, а лінії, схожі на нотний стан, стають носіями ритму.

Музика і живопис мають багато спільного. У них свої закони в композиції, ритмі, колірному чи звуковому рішенні. Дотримання цих законів важливо для гармонії сприйняття і живопису, і музики. І навіть порушення цих законів теж має свої логіку і правила. Їх важливо зрозуміти для того, щоб візуальний образ зміг увібрати в себе частинку душі музичного твору. Необхідність зберегти цю внутрішню логіку не заперечує, а навпаки дає унікальну можливість пропустити її через свої емоції і життєву філософію: «І тоді на картині з”являється не просто перший концерт для фортепіано з оркестром Шопена, а мій Шопен, такий, яким я його чую, відчуваю і дихаю…».

Проєкт «Музика» – це натхненна  розповідь про улюблену класичну музику мовою сучасного живопису. У проєкті зібрані картини, анімації та інсталяції, створені на теми музичних творів композиторів різних епох і різних напрямків. Від класики Ф. Шопена, пізнього романтизму С. Прокоф”єва і М. Равеля, експресіонізму і додекафонії А. Шенберга (інсталяція на тему вокального циклу «Місячний П’єро») до танго нуево А. П”яццолли.

Сюди також увійшли інсталяція на тему музичних інструментів симфонічного оркестру та інсталяція «Ритми епох». Частиною виставки стали декілька робіт, зроблених раніше. Усі вони об’єднані темою варіацій. Як в музиці, ці роботи демонструють візуальні варіації на тему краси  навколишнього світу.

Партнер виставки: Українська асоціація жіночих досліджень в мистецтві (UAFRA).

#МузейісторіїКиєва #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО #Арт_проєктМузика #ХудожникІринаАкімова #ТетянаКостенко #ТворчістьІринаАкімової  #Сучаснемистецтво #Українськаасоціаціяжіночихдослідженьвмистецтві

Фото – Сергія Комісарова, шеф-редактора ІА УКРПРЕС-ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *