В останні роки  судова система України знаходиться у перманентному стані реформування. А одна з програмних тез Володимира Зеленського якраз стосується намірів викорінити корупцію в сфері судочинства. З іншої сторони, активність громадських інституцій, увага ЗМІ до правосуддя спонукають судову систему працювати більш сконцентровано та відповідально. Слід відзначити, що є чимало прикладів, коли правосуддя дійсно захищає порушені права людей, компаній, представників бізнесу. Як, наприклад, це сталося у резонансній справі ТОВ «Брівер» проти свавілля фіскалів з Херсонської ДФС. Про цю справу багато писали, бо вона була типовою і стосувалася системного тиску податківців на приватний бізнес.   Наше видання публікувало огляд по цій справі.

КАС не дозволив фіскалам знищувати бізнес незаконними штрафами

Наразі ця справа у частині, яку визначив КАС, повернулася до першої інстанції, а також до апеляційної інстанції (5ААС) у Херсон та Одесу відповідно.

Але так буває, що позитивні здобутки правосуддя з якоїсь причини гальмуються або, взагалі, нівелюються затягуванням процесуальних дій, як то своєчасне переміщення/повернення документів по справі між судами різних інстанцій. Чим порушують ряд процесуальних норм. Це важливо в ситуації, коли час грає вирішальну роль. Наприклад, у питанні визначення правомірності сплати підприємством ППР-штрафів. В результаті подібні затримки з документами створюють величезні проблеми і можуть призвести до наслідків, співставних з неправомірним рішенням.

Але причин затягування може бути дуже багато – починаючи від дефіциту адміністративних кадрів, і закінчуючи проблемами, які створюють карантинні заходи. В такій ситуації, коли час має важливе значення, а юридичні засоби «пришвидшення» не дають результатів, експерти радять залучати громадськість та ЗМІ.  Наші колеги з «Кримінального огляду» на підтримку ТОВ «Брівер» надіслали до КАС журналістський запит щодо пояснень причин тривалої затримки документів.

Підтримуючи наших колег з «Кримінального огляду», публікуємо цей запит на порталі «Укрпрес-Інфо». Сподіваємось, що в КАС з розумінням поставляться до цієї ситуації та виправлять цей казус.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *