У Києві розгорівся корупційний скандал навколо тендерів на повірку загальнобудинкових лічильників тепла, що може привести до зриву опалювального сезону і колосальних збитків. Причому за маніпуляції Київтеплоенерго заплатять пересічні кияни, – передає news-week з посиланням на розслідування «Погляд».

У матеріалі наголошується, що в махінаціях на сотні мільйонів гривень підозрюється керівництво СП «Енергозбут», що є підрозділом КП «Київтеплоенерго».

Як виявилося, з дивних причин, всі прописані терміни на виконання тендеру на повірку були провалені. А станом на 15.09.2020 р. – кінцевий термін завершення підготовчих робіт, по місту Києву налічувалося майже 4 000 неповірених теплових загальнобудинкових лічильників. Це більше 1/3 від загальної їх кількості.

Як повідомили журналістам в одній компанії, яка займається повіркою лічильників, до опалювального сезону завершити ці роботи фізично неможливо, а значить терміни проведення і виконання тендеру фактично зірвані. Тобто майже 4 000 житлових будинків фактично увійдуть в опалювальний сезон 2020/2021 без можливості точного обліку спожитого тепла.

«У такому разі нарахування за опалення будуть проводитися за середніми фактичними показниками тих же лічильників за попередній опалювальний сезон, що в багатьох будинках значно перевищує реальну кількість спожитого тепла. Це буде означати, що кожна квартира в неповірених будинках незаконно оплатить більшу суму зайвих коштів. І це в той час, коли «Київтеплоенерго» нещодавно обіцяв не підвищувати тарифи на тепло», – йдеться в матеріалі.

Експерти з обліку тепла повідомили, що в разі оплати за старими тарифами, без точного обліку, фактична переплата кожної квартири за опалювальний сезон в середньому буде дорівнювати 2 тис. грн. Це означає, що за найоптимістичнішими розрахунками з кишень мешканців столиці незаконно викачають від декількох сотень мільйонів до мільярда гривень переплати.

«Можливо ті десятки мільйонів гривень, які кияни, тобто ми з вами, додатково сплатили за обслуговування та повірку будинкових лічильників, керівництво СП «Енергозбут» «Київтеплоенерго» вирішило покрутити у власних інтересах, використати у передвиборчій гонитві? А, можливо, зрив тендеру на повірку лічильників був цілеспрямований, і його метою було підставити чинного мера Києва Віталія Кличка? А може, причиною зриву була свідома мета скористатися обставинами і здерти кілька сотень мільйонів гривень з киян для латання дірок в міському бюджеті? Всі ці питання стосуються як Віталія Кличка, так і його заступника Петра Пантелеєва, який безпосередньо керує секторами житлового і комунального господарства та енергопостачання міста. Цікаво, чи додасть меру популярності цей скандал, коли резонанс піде в маси?», – наголошується в статті.

У статті вказується, що всіма тендерами в КП «Київтеплоенерго» завідує начальник відділу економічної безпеки управління економічної безпеки департаменту безпеки СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго» Анатолій Карась.

«Але неможливо виграти тендер, якщо ти не запропонуєш відкат – 500 гривень за один повірочний вузол. Саме тому, на думку викривачів корупції, і були зірвані терміни тендерів – тому що не всі готові порушувати закон і брати участь в незаконних схемах. А якщо прикинути приблизну кількість будинків в столиці – 10 000, то можна уявити, за яку суму незаконного збагачення йде боротьба», – йдеться в статті.

Відзначається, що в такій ситуації знову виникають питання до директора СП «Енергозбут» Костянтина Лопатіна – в курсі він, що в його департаменті відбуваються такі речі, «а можливо він сам очолює цю схему і отримує незаконний прибуток?». «А, можливо, пану Лопатіну поступають вказівки вчиняти саме так зверху, з мерії і керівництва КП «Київтеплоенерго»?», – запитують автори розслідування.

Також в матеріалі нагадується, що Лопатін був фігурантом скандалу, пов’язаного з декількома кримінальними справами. Провадження відкрила Нацполіція щодо можливих службових зловживань з боку керівництва СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго».

«Як би там не було, зараз перед владою міста стоїть дуже гостре і актуальне питання – як виправити ситуацію з проваленим тендером КП «Київтеплоенерго» і довести киянам напередодні виборів, що грабувати їх ніхто не збирається. Чи збираються? Тоді міська влада потоне у валі позовів і скандалів. Що ж, у Віталія Кличка ще є трохи часу, щоб розібратися і покарати винних», – резюмується в публікації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *