Малює світ у вільному стилі, адже він – вільна душею людина, яка навіть пандемію коронавіруса сприймає із знаком плюс! Таким я побачив і відчув  художника Олексія Желтоногова – екс-одесита, а нині – киянина, який запросив друзів і колег на  відкриття своєї персональної  виставки “Графічні гобелени” у арт-просторі Національного музею українського народного декоративного мистецтва.
Тут представлені графічні цикли «Карпати» та «Листи Карпатських альбомів», де автор розвиває ідеї візуального втілення образів українських Карпат у вільному стилі абстрактного експресіонізму та абстрактно-декоративні композиції циклу «Чорне та срібло».

«Важливе місце у творах митця належить авторській техніці нанесення матеріалу – олійної пастелі, що надає кожній його роботі характерну глибину, бархатистість та м’якість, – розповіла куратор виставки “Графічні гобелени” Марія Лашкевич. – Ця техніка дає багатство фактури, текстури, глибину зображення, дозволяє писати тонко і пастозно, накладаючи шар за шаром, створюючи безліч відтінків від глибокого чорного до сяйва срібла. Робота нагадує, з одного боку, друковану графіку, а з іншого – живопис і схожа на нитки гобелена.»

На думку Олексія Желтоногова, тональність – ось що  є основою живопису і графіки. «Колір – понад усе!» – це його творчий девіз. Тому саме градації тону є фундаментальною складовою робіт цього талановитого художника, творчість якого добре відома шанувальникам сучасного живопису не лише в Україні, а й делеко за її межами.

Олексій Желтоногов наполегливо і плідно працює у різних графічних і живописних техніках і жанрах. Нині його роботи зберігаються в колекції Музею сучасного мистецтва України, у приватних колекціях України, Росії, Франції, Туреччини, Ізраїлю, Австрії, Бельгії, Великої Британії, США, Австралії та  Кореї.

На відкритті вернісажу я поцікавився у митця, як позначився карантин на його творчості? Адже чимало колег по цеху Олексія Желтоногова сьогодні перебувають далеко не у кращій творчій формі…

«Я по життю – непереборний оптиміст, – посміхаючись, відповів автор виставки “Графічні гобелени” Олексій Желтоногов. – Тому не бачу жодних причин для песимізму і гадки не маю зупинятися на досягнутому. Навпаки : протягом карантину я активно і плідно працював у себе в майстерні, готуючися до цього творчого звіту. Одним словом, COVID – 19 особисто мені подарував можливість замислитися над сенсом життя, зосередитися на роботі, а також визначитися із новими творчими пріортитетами.

Скажу так :  карантин, як це не парадоксально звучить,пішов мені на користь. Чого бажаю й друзям – художникам. Працювати – значить вірити у майбутнє! Так що найцікавіше – я переконаний у цьому на 100 відсотків –  у мене ще попереду!»

Ну, а для любителів творчості цього талановитого сучасного живописця  ще й така інформація : виставка «Графічні гобелени» Олексія Желтоногова працюватиме в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва до 25 жовтня. Адреса виставки : вулиця Лаврська, 9, корпус 2. Музей знаходиться на території Києво – Печерської лаври. Був сам – раджу вам!

ДОВІДКОВО :  Олексій Анатолійович Желтоногов народився в 1965 році в Одесі, з 2001 року живе і працює у Києві. З відзнакою закінчив школу ім. К.К. Костанді при училищі ім. І.М. Грекова в Одесі, а після цього – Одеське театрально-художнє училище.

Навчався у Московському державному академічному художньому інституті ім. В. Сурікова за фахом «станковий живопис». З 1992 року – член Федерації спілки художників ЮНЕСКО. З 1990 років – учасник багатьох міжнародних та всеукраїнських мистецьких проектів, автор низки персональних експозицій.

У творчому доробку Олексія Желтоногова – публікації в каталозі RussianArtGuide видавництва London Contemporary Art (2002), журналах «Галерея», «Державна справа» Верховної Ради України, часопису «Стиль» (2007).

#ХудожникОлексійЖелтоногов #виставкаГрафічнігобелени #Національниймузейукраїнськогонародногодекоративногомистецтва #графічнийциклКарпати #ЛистиКарпатськихальбомів #Чорнетасрібло #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО
Фото – автора
Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО
Фото – автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *