«Поспішайте творити добро!» – закликав свого часу сучасників великий письменник, філософ і гуманіст Антон Павлович Чехов. Хоча із тієї пори минуло вже майже півтора століття, це гасло не втратило своєї актуальності і в наш час. В чому могли пересвідчитися учасники Третього “ФОРУМУ ДОБРИХ СПРАВ”, які зібралися 12 серпня у Києві.

Подію (з дотриманням всіх вимог карантину) організували і провели керівники Інституту розвитку громадського суспільства імені Голди Меїр за підтримки АТ «Банк Альянс».

На “ФОРУМІ ДОБРИХ СПРАВ”, який проходив у Mercure Kiyv Congress Центрі, цього разу зустрілися пересічні українці, представники численних благодійних фондів та організацій, журналісти та громадські діячі, які своїми руками розвивають громадянське суспільство.

Як наголосив на початку зібрання Голова Наглядової Ради Інституту розвитку громадянського суспільства імені Голди Меїр, відомий український  бізнесмен і меценат, акціонер АТ «Банк Альянс» Олександр Сосіс, головна мета заходу – продемонструвати на реальних прикладах, що робити добро може кожен із нас, зокрема, під час пандемії.

Прикладів, які свідчать, що Добро сильніше за зло навіть в умовах пандемії цієї підступної хвороби – чимало. Головне – не боятися «корони», а продовжувати методичну і послідовну роботу щодо розбудови нашого громадянського суспільства силами кожного небайдужого до чужої біди громадянина.

Саме про це йшлося у виступах  учасників Форуму, серед яких журналісти зустріли чимало відомих як в Україні, так і за її межами особистостей. Ось вони – люди, які «… поспішають робити добро» в умовах пандемії.

Це – Світлана Кушнір – громадський діяч, політолог; Роман Деркач – заступник головного лікаря ДУ “Інститут травматології та ортопедії АМН України”; Альберт-Лейзер Фельдман – засновник Інституту розвитку громадянського суспільства імені Голди Меїр; Роман Лелюк – директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА; Андрій Забловський – керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні; Алла Шлапак – депутат Київської міської ради V-VI, VIII скликань, член Постійної комісії Київської міської ради;

Іван Степурін – директор видавництва “Саміт-книга”, президент міжнародного благодійного фонду “Твоя доброта”, секретар Громадської ради з питань культури, молоді та спорту; Ірина Пінчук – співзасновник гарячі лінії консультативної професійної підтримки “Стоп, паніка” та “Стоп, паніка. Медики”; Андрій Кучер – громадський діяч; Віт Онопрієнко – засновник проєкту “Києве, мий”; Юлія Гершун – засновниця Фонду “Розвиток Обдарованих дітей”;

Яна Баранова – психолог, президент Громадської організації “Союз “Золотий Вік України”, фахівець з ресоціалізації вразливих верств населення (засуджених, учасників АТО, ВПО ), член Громадської ради при Комітеті Верховної ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, при Міністерстві соціальної політики України; Гайде Різаєва – волонтер.

Усі вони виступали з трибуни Форуму протягом першої і другої панелей.

У фокусі дискусії опинилися два нагальних питання нашого сьогодення. А саме :  “Як відповіло громадянське суспільство на сучасні виклики пандемії. Приклади добрих справ” i “Школа волонтерства: як зробити громадянський активізм популярним та почесним. Приклади успішних українців”.

Учасники Форуму прослухали більше 15-ти доповідей делегатів, які приїхали до столиці із багатьох куточків України. Кожна із них була вельми цікавою і пізнавальною. Особисто мені найбільше запам”ятався виступ із трибуни Форуму засновника проекту «Києве, мий» Віта Онопрієнка. Так, так – не «Києве, мій», як в пісні співається, а саме «Києве, мий». Друзі Віта Онопрієнка одного разу подумали : «Хто, як не ми, можемо помити засмальцьоване обличчя рідного Києва?

Так його причепурити, щоб на вустах Києва з”явилася радісна посмішка. Так, щоб ми, кияни, по-справжньому  могли гордитися нашим древнім і, водночас, дуже молодим містом!». Однодумці Віта вирішили не відкладати добру ініціативу «на потім».

І – закумулювавши досить скромні власні  ресурси – із віниками, відрами і щітками в руках, одного чудового дня  засукали рукави і приступили до праці. Чим – на початку реалізації свого соціально – корисного проекту – ледь не на смерть  перелякали київських комунальників. Люди у помаранчевих жилетах навіть подумали, що хлопці і дівчата, яких згуртував навколо гасла «Києве, мий» Віт Оноприєнко, у них шматок хліба відбирають…

Але потім комунальники схаменулися : нічого страшного не відбувається. Просто активній київській молоді до чортиків набридло бачити купи сміття на вулицях, дебільні написи на парканах, абсурдні графіті на фасадах будинків,  запльовану плитку на Хрещатику, засмальцьовані ручки на станціях Метро… Нині рух «Києве, мий» набирає обертів. І не лише серед молоді.

Все більше і більше соціально-активних киян різних вікових категорій  «вливаються» у лави однодумців Віта Онопрієнка. Що вельми радує багатьох небайдужих городян. Адже якщо кожен із нас почне «поспішати творити добро», як ці оптимістично налаштовані хлопці і дівчата, то і життя столиці зміниться на краще вже найближчим часом.

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО
Фото – автора.

 

#форум_добрих_справ
#путеводитель_по_добрым_делам
#институт_голды_меир
#форумдобрыхдел
#форумдобрихсправ
#институт_развития_гражанского_общества_имени_голды_меир
#путеводительподобрымделам

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *