«Нехай все буде добре!» – так говоримо ми, бажаючи тій чи іншій близькій нам по духу і світосприйняттю  людині щастя, радості і успіху на тернистій життєвій ниві. Але живуть серед нас люди, які (така, напевно, у них широка душа) бажають, аби все було добре усім нам – і знайомим, і незнайомим.

Нечасто у наші нелегкі часи можна зустріти таких добродіїв і добродійок, але іноді й таке трапляється… Так сталося і у моєму особистому житті, коли чотири роки тому директор Міждержавного інституту українсько – казахстанських відносин імені Н.А. Назарбаєва  Микола Степаненко познайомив мене із чудовою жінкою і талановитою українською  художницею Наталією Мкртчян, яка живе і працює у місті Кременчуці…

З того часу мені поталанило побувати вже  на чотирьох її  персональних мистецьких вернісажах, хоча за спиною  Наталочки – близько двадцяти персональних виставок, кожна із яких увінчалася успіхом …

І ось, кілька днів тому, моя подруга  Наталія зателефонувала до мене і з радістю у голосі  повідомила, що ми разом із нею і нашими найближчими друзями запрошені до Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна».

Тут, повідомила Наталочка,  у неї відкривається нова персональна виставка, яка називається «Нехай все буде добре!» Наталка сказала, що дуже хвилюється – адже зустріч із Леонідом Даниловичем, якого вона шанує і поважає, для неї – надзвичайна подія у житті. Такого ще ніколи раніше не було!

Тим більше, що миткині повідомила :  хоче у присутності шановних гостей зробити Президентові України і  засновнику Благодійної організації Президентський фонд «Україна» подарувати … портрет Леоніда Даниловича.

Я пообіцяв, що обов”язково підтримаю її – адже й самому дуже цікаво порівняти оригінал у житті із копією на полотні. І ось, 24 лютого ми зустрілися із Леонідом Даниловичем у виставковій залі його Фонду на Печерську.

Відбулася ця зустріч у колі друзів-однодумців Наталії Мкртчян, які прийшли привітати її із підкоренням нової творчої висоти.  Президент України Леонід Кучма (1994-2005 рр.) надзвичайно високо оцінив творчий доробок художниці : цього разу вона виставила на суд людський  більше тридцяти робіт різних періодів свого мистецького життя.

А коли Президент України  побачив свій портрет у руках миткині, він просто розчулився до сліз і не приховував своєї радості! Адже з картини на нього дивилися очі людини, яка прожила  довге, дуже цікаве, іноді вельми  драматичне і  не завжди безхмарне життя і добре розуміє : що по чім на тернистій життєвій ниві…

Леонід Кучма  із великою  вдячністю прийняв подарунок і сказав : «Ваша виставка, пані Наталіє, називається «Нехай все буде добре!» Як на мене, це просто чудово назва… Іншої й шукати не варто. Я також бажаю всім українцям, щоб у кожній сім”ї назавжди прописалися фінансове благополуччя, добро, спокій і , головне, Мир, якого так прагне наша рідна Україна, яка нині проходить драматичне випробування на міцність державотворення.

Мені дуже імпонує дух цієї виставки. Так багато щасливих очей на Ваших картинах, шановна пані художнице, так багато в них сонця! Ви «вхопили» характери своїх героїв,  зуміли у реалістичній манері «перелити» свої думки і прагнення на полотно… Ви, пані Наталіє,  дійсно обдарована людина. Тому бажаю і Вам, і Вашій сім”ї  того, що написано на афіші Вашої прекрасно організованої виставки Вашими ж словами : «Нехай і у Вашому особистому житті все буде добре!» І ще  хочу додати таке, шановні друзі. Коли я і мої однодумці започатковували  Президентський фонд «Україна», то винесли на його головну сторінку у Інтернеті мої слова : «Українська історія має чимало яскравих прикладів добродійництва, які нам варто наслідувати і примножувати». Тому я завжди допомагав і завжди допомагатиму таким талановитим людям, як Ви, пані Наталіє».

Ну, і щоб поставити переможну  крапку у цій публікації, не забуду додати : сьогодні,  в присутності Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Казахстан в Україні та Республіці Молдова Самата Ордабаєва, Наталія Мкртчян отримала із рук другого Президента України Леоніда Кучми диплом почесного професора Міждержавного інституту імені Н.А. Назарбаєва  за значний особистий внесок у розбудову україно-казахстанських відносин.

Адже значна частина її творчого доробку присвячена зміцненню двосторонніх партнерських відносин між Україною і Республікою Казахстан. Друзі щасливої Наталочки  під зливу аплодисментів щиро привітали її із новим званням і побажали, аби її заповітна мрія організувати персональну виставку своїх живописних робіт у столиці Казахстану місті Нурсултані здійснилася якомога швидше!

А відео програму про відкриття персональної виставки Наталії Мкртчян у Президентському фонді Леоніда Кучми «Україна» ви зможете побачити у програмі «МИСТЕЦЬКА ХВИЛЯ+» на каналі Ukrvideotravel.

#ХудожникНаталіяМкртчян #ПрезидентськийфондЛеонідаКучми #ВиставкаНехайвсебудедобре! #ПерсональнавиставкаНаталіїМкртчян #Міждержавнийінститутукраїнсько_казахстанськихвідносин #МиколаСтепаненко #НурсултанНазарбаєв #СаматОрдабаєв

#Мистецькахвиля+ #УКРПРЕС_ІНФО

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *