21 січня в Посольстві Словаччини в Україні відбулося підписання трьохсторонньої угоди про налагодження співпраці між бізнесменами України, Словаччини і Чехії у галузі енергетики.

Йдеться про реалізацію на практиці проекту заміщення теплової енергії, виробленої із природного газу на теплову енергію, яка  виробляється з деревної тріски у м. Білопілля (Сумська область)  шляхом впровадження нового котла на деревній трісці. Котел потужністю  2 МВт втановлять на  на території однієї з котелень існуючого підприємства централізованого постачання з приєднанням її до існуючої тепломережі міста.

Важливо підкреслити, що цей проект – це не лише поставка технологій із-за кордону, а й гарантоване забезпечення його  фінансування  чесько-словацьким консорціумом компаній.

Компанії-учасники: Národná energetická(Словаччина), RSJ Investments (Чехія), TTS (Чехія).

Як розповіли учасникам підписання ініціатори цієї події, новий котел на біомасі дає низку додаткових переваг для жителів міста Білопілля та розвитку економіки цього районного центру. Це шлях до незалежності від газу і до  стабільності цін на енергоносії в майбутньому, а також раціональне використання  використання місцевих природніх  ресурсів.

Гроші, що зараз витрачаються на природний газ і йдуть з регіонального бюджету у центральний, будуть залишатися в регіоні і працювати на громаду. Замість того, щоб платити за імпортний газ (у валюті), кошти спрямовуватимуться  на закупівлю місцевого альтернативного палива – деревної тріски. В результаті, орієнтовно 2,3 млн. грн. щороку  працюватимуть на місцеву економіку. У масштабі країни це є елементом зниження політичного тиску держав-імпортерів природного газу на Україну, дає можливість знизити тиск на національну валюту (менше грошей у валюті виводиться з України), а також  підвищити енергетичну безпеку держави.

Проект також створює додаткові робочі місця для жителів районого центру – у самій котельні та для організації ланцюгів постачання (логістики) біомаси. Управляюча компанія-власник котельні,знаходитиметься  у Білопіллі, сплачуючи відповідні податки в Україні.

Проект є пілотним, а у випадку успішної реалізації, досвідом Білопілля скористаються й у інших містах нашої держави.

Сергій Комісаров, шеф-редактор інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

#Новийміжнароднийпроектусферіенергетики #Україна #Словаччина #Чехія #Виробництвотепловоїенергіїіздеревноїтріски #ПосольствоСловаччинивУкраїні #МарекШафін #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *