За підсумками минулого року 1 400 000 українців побували на відпочинку у Туреччині. У поточному році ця цифра зросте ще на 100 000. Робимо висновок : ця країна є цікавою для людей, закоханих у подорожі. І не лише відпочинком за системою «все включено». Немов гігантський магніт наших співвгромадян до гостинної Туреччини притягує її древня  самобутня культура.

Аби вона стала ще ближчою до нас, у столиці України 21 жовтня розпочинаються Дні турецької культури. І триватимуть вони до 3 листопада. Про це журналістів провідних вітчизняних ЗМІ поінформував Надзвичайний та Повноважний Посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере, який запросив їх на пресс-конференцію до Посольства.

«Над реалізацією цього амбітного проєкту ми працюємо вже не перший день. Протягом останніх років між нашими державами суттєво посилились гуманітарні, культурні та  туристичні зв’язки. З жовтня 2017 року в Києві працює культурний центр Інститут Юнуса Емре. Його фахівці не лише забезпечують викладання турецької мови, а реалізують різноманітні культурні заходи. Крім того, у нас ще є й академічна взаємодія, яка також зростає. Йдеться про викладання української мови в Стамбульському університеті, і ведеться робота з викладання  турецької мови у вищих наукових закладах вашої держави”, – наголосив Надзвичайний та Повноважний Посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере.

В останні дні жовтня відзначатимуть День проголошення Турецької Республіки. І саме до цієї дати, в рамках проекту “Дні турецької культури”, заплановано провести низку культурних заходів  також і в столиці України.

28 жовтня о 15.00 відбудеться відкриття виставки живопису “Барви світу. Туреччина” у інституті Юнуса Емре на вул. Пушкінська, 28.

З 1 по 3 листопада триватиме тиждень турецького кіно, під час якого покажуть стрічки: “Блакитний велосипед”, “Колись давно в Анатолії”, “Фокусник”, “Народ мого діда”, “Останній лист”. Ці фільми демонструватимуться в кінотеатрах: “Київська Русь”, “Братислава”, “Ліра”, “Лейпциг”, “Дніпро”. Більш детально про ці кіно картини журналістам розказав директор Інститут імені Юнуса Емре пан Ендер Коркмаз.

« Фільми, які ми вирішили показати в Києві,  розповідають про життя сучасної Туреччини, – наголосив Ендер Коркмаз. –  Знімали їх режисери «нової хвилі», які мають цікавий погляд на життя Туреччини у новітніх реаліях. Серед них  – Уміт Кьорекен, Нурі Більге Джейлан, Джей Йилмаз, Озьхан Ерен та Чаган Ирмак. Вони є відомими турецькими митцями, які вже давно завоювали глядацьку симпатію не лише на Батьківщині, а й далеко за її межами.»

 Надзвичайний та Повноважний Посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере повідомив, що  21 жовтня у Національній філармонії України відбудеться концерт “Відлуння музики з різних берегів” за участю Олексія Ботвінова, Бурхан Очала та Енвера Ізмайлова – видатних виконаців сучасності.

Крім цього, заплановано провести дні турецької кухні (28-31 жовтня) в готелі Hilton.

«Так що програма цьогорічних «Днів турецької культури в Києві» буде надзвичайно різноплвновою і цікавою, – наголосив Ягмур Ахмет Гюльдере. – Зробимо все можливе від нас, аби українці залишилися задоволеними!»

#Днітурецькоїкультури #ЯгмурАхметГюльдере #ПосольствоТуреччинивУкраїні #ЕндерКоркмаз #ІнститутіменіЮнусаЕмре #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *