25 травня Національний музей українського народного декоративного мистецтва і Асоціація мистецтвознавців, експертів, оцінювачів та реставраторів України урочисто відкрили спільний культурний проект «Сила крихкості». Він покликаний ознайомити українців з виставкою унікальних панно відомої художниці та скульпторки Ольги Рапай.

Відомо, що Ольга Рапай є авторкою більш ніж 5 000 рельєфів, панно, скульптур і керамічних ваз. Мешканцям Києва вона відома монументально-декоративними роботами на Будинку торгівлі, в інтер’єрах Республіканської бібліотеки для дітей, Інституті фізіології ім. Богомольця, Інституті ботаніки ім. Холодного, Будинку художніх колективів на бульварі Шевченка тощо. Нині відвідувачі виставки можуть побачити інтер’єрні твори мисткині, які свого часу були гордістю столичного готелю «Братислава».

Проект «Сила крихкості» пройде у дві дії. Перша під назвою «Сила підтримки» триватиме до 10 липня. Поціновувачі творчості Ольги Рапай матимуть змогу ознайомитися з серією керамічних гербів міст-побратимів Києва, які вона створила для «Братислави». Друга дія — «Сила коріння» — продемонструє  гостям експозиції монументальні барельєфи скульпторки на історичну тематику. Триватиме вона до 25 серпня включно.

«Насправді нами була проведена чимала робота, оскільки багато творів пані Рапай досить довго вважалися втраченими. Та ми все-таки наважилися на реалізацію такого масштабного проекту, дослідницьку та реставраційну діяльність з пошуку і повернення її робіт до життя, і на це у нас пішло більше року! Проте нелегка праця та низка бюрократичних проблем, з якими ми зіткнулися — ніщо у порівнянні з тим, наскільки зараз наша команда щаслива від зробленого, та як радо ми спостерігаємо за щирими емоціями відвідувачів виставки», — розповідає Євген Тур, член Асоціації мистецтвознавців, експертів, оцінювачів та реставраторів України.

Проект «Сила крихкості» підтримали партнери: Фонд імені Рапай-Маркіш, видавництво «Дух і літера», журнал «Антиквар» та Національна премія «Скарб нації».

«Національна премія «Скарб нації» залюбки долучилася до організаторів цієї унікальної виставки, адже спадщина великої Ольги Рапай є справжнісіньким скарбом нашої української нації! Усі разом ми докладемо зусиль, аби зберегти її надбання та передати його наступним поколінням. Бо в них — наша історія, наша душа, наш генетичний код», — говорить Тетяна Забавська, акторка та директорка Національної премії «Скарб нації». 

У рамках проекту «Сила крихкості» також відбудуться лекції, майстер-класи для дітей і дорослих з ліплення, вишивки та реставрації, творчі зустрічі професіоналів з обговоренням питань збереження культурної спадщини під час війни. З розкладом заходів можна буде ознайомитися у соціальній спільноті музею на Facebook.

Інформація та фото організаторів виставки

 

PS: Сьогодні – 463 (!!!) день збройної боротьби нашого волелюбного народу проти підступних рашистських загарбників… Борімося – поборемо! Нам Бог помагає. І, що не менш важливо, нам допомагає у цій безкомпромісній боротьбі між Добром та злом також і сучасне Мистецтво! Культурний фронт діє!!!

#ВірювПеремогу #Перемога #Київ #Україна #НСХУ #ЗСУ #Мистецькахвиля #Мистецтво #Сучаснемистецтво #Творчість #СергійКомісаров

#ВиставкиКиєва #Укрпресінфо #Повертайсяживим #програмаМистецькахвиля #Українськіхудожники #Культура #ВИСТАВКАСИЛАКРИХКОСТІ            #artstudio #artworkinprogress #ukraineartist #ОльгаРапай                        

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *