І на інших подивитися, і себе показати, і про вітчизняний  театр та його здобутки розказати… З України до Естонії – у творче відрядження – вирушили представники Музею театрального, музичного та кіномистецтва України. Мета поїздки – поінформувати поціновувачів театрального мистецтва цієї дружньої до нашої держави Прибалтійської країни про історію вітчизняного театру.

 

Як розказала журналістам Міжнародного інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО директорка Музею театрального, музичного та кіномистецтва України Ірина Дробот, 8 квітня 2023 року в Художньому музеї KUMU міста Талліна відкриється нова  виставка «Футуромарення: Україна і авангард». На ній буде представлене новаторське мистецьке бачення майбутнього, що зародилося в українському історичному підґрунті 1910-1920-х років.

«Виставка «Футуромарення. Україна і авангард» – це глибинне занурення в українське мистецтво авангарду, яке прагнуло модернізувати суспільство, – наголосила директорка Музею театрального, музичного та кіномистецтва України Ірина Дробот. – Радикальні мрії про майбутнє знайшли яскраве вираження у живописі та сценографії, архітектурі, літературі та кіно.

Твори Олександри Екстер, Давида Бурлюка та Василя Єрмилова представляють колекції музеїв, які продовжують працювати навіть під час війни, в умовах повсякденних атак російського агресора.

Виставка закладає підґрунтя для критичного переосмислення історії як західного, так і російського авангарду крізь постколоніальну призму, висвітлюючи численні особливості мистецтва на українських теренах та спорідненість із міжнародними ідеями у мистецтві першої третини 20 століття.

Готуючись до відкриття виставки «Футуромарення. Україна і авангард», ми перебуваємо у Талліні лише кілька днів. Дуже приємно вразила гостинність естонців, їхнє бажання налагоджувати із нами партнерську роботу, а також  щира зацікавленність в успішному проведенні цієї виставки. Тому будемо працювати разом із нашими естонськими друзями та колегами, аби досягти вагомий  результат!»

ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ :

На виставці «Футуромарення: Україна і авангард» буде представлено більше 40 творів з колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України:

  • твори Олександри Екстер, Вадима Меллера, Анатоля Петрицького, Бориса Косарева, Валентина Шкляєва ;
  • унікальні театральні костюми художника Вадима Меллера до вистави «Газ» в Мистецькому об’єднанні «Березіль» (1923) та «Небо горить» в театрі «Мистецтво дійства» імені Гната Михайличенка (1921) ;
  • постери до вистав Мистецького об’єднання «Березіль», дизайн яких розроблений макетною майстернею (макмайстерня), під керівництвом Вадима Меллера.

Ця  масшитабна міжнародна театральна імпреза триватиме у Талліні до 10 вересня 2023 року. Прикметно, що для українських біженців, які тимчасово живуть у Естонії, вхід до музею безкоштовний (за документом, що посвідчує українське громадянство).

Більше про програму відкриття за посиланням Näituse „Futuromarennia. Ukraina ja avangard“ avaprogramm / Opening programme of “Futuromarennia”.

Куратори: Ольга Мельник, Ігор Оксаметний і Вікторія Величко

Дизайн експозиції: Лєра Гуєвська

Графічний дизайн: Костянтин Марценківський

Координаторки: Ельнара Тайдре та Ірина Білан

Співорганізатор виставки: Мистецький арсенал (Mystetskyi Arsenal)

У співпраці з:

Музей театрального, музичного та кіномистецтва України

Національний художній музей України / National Art Museum of Ukraine

Дніпровський художній музей

Харківський літературний музей

Довженко-Центр : Dovzhenko Centre

Національний науково-дослідний реставраційний центр України

Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України

Харківський приватний музей міської садиби

Львівський музей історії релігії

Валентина Костюкова

Інформація – Музей театрального, музичного та кіномистецтва України та Інтернет – порталу https://stayhappening.com

Фото – Ірини Дробот, директорки Музею театрального, музичного та кіномистецтва України

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *