Коли знаєш художника більше п”яти років поспіль, коли раніше висвітлював вже три його персональних і кілька колективних виставок, коли вважаєш цього митця своїм добрим другом та вірним однодумцем, то дуже хочеться (після запрошення на черговий вернісаж) написати про цю людину щось нетрафаретне, нестандартне, особливе… Михайло Заворотній – особисто для мене – автор, який (коли йдеться про сучасне образотворче Мистецтво) вартий найвищої похвали.

   

Як графік – і як нестандартно мисляча сучасна людина… Не знаю достеменно, хто саме і коли саме це сказав, але, на моє особисте переконання, ці слова також і про Михайла. Конкретно  – про його творчість : «Краса тіла може привабити справжніх шанувальників, але для того щоб їх утримати, потрібно краса душі…» Ну, а тепер – про нашу нову довгоочікувану зустріч…

   

4 лютого у Центрі Української Культури та Мистецтва на київському Подолі (вул. Хорива, 19в) відбудося відкриття чергової персональної виставки Михайла Заворотнього «ЩОДЕННИКИ ДУШІ».

Це вже четверта виставка художника, який давно і ретельно ретельно готувався до ще одного  «виходу на люди». Адже Михайло і його чарівна Муза Вікторія  є людьми дуже і дуже відповідальними! Вражати так вражати…. Дивувати так дивувати… «Люди судять про красу людини, дивлячись на її обличчя, а Бог – дивлячись їй в душу», – це також про творчість мого побратима по  безмежному цеху сучасного образотворчого  Мистецтва.

     

На вернісажі зустрів чимало непересічних особистостей. В тому числі, й «важковаговиків» – коли йдеться про професійне Мистецтво. Один із запрошених на відкриття виставки «ЩОДЕННИКИ ДУШІ», Заслужений діяч мистецтв України Юрій Нагулко, досить довго і пильно роздивлявся графічні роботи Михайла Заворотнього… Їх на виставці – близько тридцятии.  Дати інтерв”ю погодився не одразу. Попросив  невеличкий тайм-аут, адже хотів спокійно переосмислити все побачене. Я не наполягав – це право пана Юрія. Бо й справді, потрібен час, аби, як мовиться, «докопатися до суті» : що тут і до чого – у творчості цього непересічного українського графіка?

     

«Як на мене, Михайло Заворотній – досить молодий художник, але ті роботи, які я щойно подивився  на виставці «ЩОДЕННИКИ ДУШІ», є досить цікавими, глибокими, нетрафаретними, – сказав у інтерв”ю Міжнародному інформаційному агентству УКРПРЕС-ІНФО маестро Юрій Нагулко. – Те, що я щойно побачив у стінах Центру Української Культури та Мистецтва, підштовхнуло згадати безсмертні твори великого Данте Аліг”єрі – його «Нове життя», «Монархію», «Бенкет», «Про народне красномовство», «Божественну комедію»…

         

Майже в кожній гравюрі Михайла Заворотнього проглядається Дантове пекло… І, в той же час, я помітив у його довершених графічних роботах (скілки часу він працював над кожною!)  животворчі мотиви… Ці графічні роботи говорять про те, що наше життя – незважаючи на його іноді доволі похмурі реалії – було, є і залишатиметься яскравим та  різнобарвним… Воно тут починається, а ось тут – іноді  так несподівано (!!!) закінчується… Життя постійно  перетікає –  у щось нове, незвідане, у щось таємне… І головне : цей процес ніколи не закінчується. Йому немає ні кінця, ні краю… Що встіг зрозуміти протягом свого власного життя художник  Михайло Заворотній, аби потім відобразити все переосмислене ним  у  графіці. Саме цим, на моє переконання, Михайло і є цікавим поціновувачам сучасного образотворчого Мистецтва. І мені – також. Переконаний : у цього художника є гарне майбутнє. Просто для цього Михайлові треба багато і наполегливо працювати!»

     

Підписуюся під кожним словом Юрія Нагулка. Адже мистецький ріст Михайла Заворотнього відбувається – в тому числі – й на моїх очах. І спостерігати за цим творчим процесом – справа досить цікава. Спілкуючись із автором виставки «ЩОДЕННИКИ ДУШІ», провокативно (доречі, робив це абсолютно  свідомо) кілька разів намагався «допитатися» у нього : чому так багато сумного та невеселого у нових роботах, створених протягом останніх двох-трьох років? Невже і справді на його творчості позначилася пандемія корона вірусу, яка – чого гріха таїти – «вибила» зі стану душевної рівноваги чимало вітчизняних та зарубіжних художників?

       

«Справа тут не в пандемії корона вірусу, – відповів  на поставлене запитання Михайло Заворотній. – Давайте так : творчість – окремо, корона вірус – окремо… Все, що ви бачите на моїх роботах «корона вірусного  періоду»  – це внутрішній світ моєї душі, віддзеркалення моїх особистих думок та хвилювань. Скажу від щирого серця : цілком свідомо не хочу, аби до таємного  світу моїх внутрішніх переживань «примішувалися» будь-які політичні проблеми або перипетії із вакханалією «корони»… Зумисне відсікаю такі речі. Позаяк мені це просто нецікаво. І до мого світобачення це не входить…Спитаєте, що ж я тоді шукаю? Відповідаю :  ні, я скоріше не шукаю, а намагаюся розповісти людям своїми графічними роботами – що у мене на душі, що у мене в серці. Тут, швидше за все, все  від  зворотного….

Саме це “щось” знаходить мене, знаходить мою душу…»Несподіваний поворот спілкування між художником та журналістом… Але це – свобода творчості і право митця бачити світ так, як йому заманеться. Пізнати світ у його багатовекторності і непередбачуваності із середини дано далеко не всім, а лише художникам.Словом, якщо вам і самим цікаво погортати  «ЩОДЕННИКИ ДУШІ» Михайла Заворотнього, і ви справді хочете  розібратися у його образах – завітайте на цю неординарну виставку. Байдужими уява Михайла   нікого не залишить. Це абсолютно точно. Ознайомитися із творчим доробком автора у Центрі Української Культури та Мистецтва можна до 19 лютого. Ну, а відео версію відкриття виставки  «ЩОДЕННИКИ ДУШІ» ви побачите у програмі «Мистецька хвиля +» на каналі Ukrvideotravel у Ютубі… Гарного перегляду, дорогі шанувальники сучасного образотворчого Мистецтва в усіх куточках світу!

Сергій Комісаров, шеф-редактор Міжнародного інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО, арт-менеджер, організатор мистецьких пленерів

Фото та відео автора

#ВиставкаЩоденникидуші  #ВиставкаЩоденникидушіМихайлаЗаворотнього#МихайлоЗаворотній #ГрафікаМихайлаЗаворотнього  #ЦентрУкраїнськоїКультуритаМистецтва #ЮрійНагулко #КМДА #УправліннякультуриКМДА #ДепКультКиїв #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО #СучаснеМистецтво #Мистецтво #сучаснеобразотворчемистецтво #Творчість #Творчество #Культура #Искусство #Духовність #Ukrvideotravel #програмаМистецькахвиля #Mustsee #каналUkrvideotravel

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *