Комітет з присудження Премії імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва на своєму засіданні, що відбулося 29 грудня, визначив лауреатів 2021 року. Відповідні документи будуть направлені Міністерству культури та інформаційної політики України для внесення до Уряду проекту постанови про присудження премії.

Засідання комітету відбулося в Держкомтелерадіо, частина членів комітету мала можливість приєднатися до обговорення в режимі онлайн. Вів засідання Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. Він зазначив, що цього року було висунуто багато робіт на здобуття премії – престижної державної відзнаки для письменників і митців, які створюють свої твори для найвимогливішої аудиторії.

Після обговорення робіт шляхом таємного голосування у кожній із чотирьох номінацій було обрано переможців творчого конкурсу на здобуття премії.

У номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» з 54 висунутих творів перемогла книга Лариси Ніцой «Незламні мураші», яку видав ФОП Мельник М.Ю. Це українська патріотична казка для родинного читання. У ній йдеться про працьовитих мурашок, мирне життя яких порушили сусіди, здійснивши підлий напад.

У номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва» з 16 висунутих робіт перемогу здобула серія казок «Киці-мандрівниці» у художньому оформленні Дмитра Печенкіна (ПП «Рідна мова»). Члени комітету відзначили виразні образи казкових персонажів, а також ілюстрації подорожей різними країнами, які вчать маленьких читачів сприймати такий різний світ та інші народи.

У номінації «Театральні вистави для дітей та юнацтва» серед шести висунутих робіт кращою визнано виставу Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша «Легенда про Дракона» (автор Сергій Новачук, режисер–постановник Ірина Корольова). Фентезі-мюзикл для дітей і дорослих «Легенда про Дракона» – це сучасна казка з історичними та фантастичними персонажами, пригодницьким сюжетом і вражаючим оформленням, вирішеним у З-D форматі.

У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» з п’яти висунутих творів більшістю голосів члени комітету визнали переможцем повнометражний ігровий фільм «Стоп-Земля», знятий ТОВ «Ессе продакшн хаус». Автор сценарію та режисер – Катерина Горностай. Фільм «Стоп-Земля» – драма дорослішання, розповідь про перший чуттєвий досвід підлітків. Це історія 16-річної дівчини Маші та її друзів у найтривожніші для них моменти юного життя – їхнього дорослішання. У фільмі знялися непрофесійні актори – звичайні школярі з Києва і Київської області. Кінострічка вже встигла 2021 року отримати низку професійних відзнак, зокрема, три нагороди 12-го Одеського міжнародного фестивалю та «Кришталевого ведмедя» юнацького журі програми Berlinale Generation 14plus 71-го Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Нагадаємо, Премія Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва заснована за пропозицією Держкомтелерадіо в 2004 році. Вона присуджується щороку у чотирьох номінаціях до дня народження Лесі Українки за твори, які сприяють вихованню підростаючого покоління у дусі національної гідності, духовної єдності українського суспільства та здобули широке громадське визнання.

Організаційне забезпечення роботи Комітету з присудження Премії імені Лесі Українки здійснює Держкомтелерадіо. 

Інформація  Пресслужби Держкомтелерадіо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *