Це треба бачити – аби доторкнутися до справжнього… Із великим задоволенням (на запрошення директорки Музею Шолом-Алейхема Ірини Климової) вчора побував на відкритті другої виставки картин «Пам’яті Євгена Ройтмана» із приватної колекції Мір’ям-Інеси Лойфенфельд. І дуже шкодую, що не зміг – із об”єктивних причин – відвідати першу виставку робіт цього геніального митця, яка тривала у стінах Музею у наприкінці листопада – на початку грудня.

   

Але й того, що побачив 9 грудня, для «підзарядки» мого «внутрішнього енергайзера» вистачить на довго : Ройтман – це сила! Ройтман – це потужне, світле, яскраве і дуже чесне  Мистецтво, яке змушує тебе повірити:  все буде добре… Наше життя – попри всі труднощі і негаразди – чудове! Головне – вірити, що одного чудового ранку Добро обов”язково переможе зло, яким би сильним і підступним останнє не було, які б маски на себе не одягало…

      

«Видатний художник, чудовий поет, глибокий філософ, видатний спортсмен…  Людина, талановита у всьому – таким я пам”ятаю його,  – так сказала про цю непересічну особистість на відкритті другої частини виставки картин «Пам’яті Євгена Ройтмана» Ірина Климова.

     

– Євген дивовижно читав свої вірші. Читав, як ніхто інший. І так само маємо чудові ілюстрації художника до його ж поетичних збірок. Так склалося, що Ройтман ввійшов у історію сучасного образотворчого Мистецтва  як самодостатній, дуже цікавий автор. Але, тим не менше, Ройтман мав супер талановитих вчителів, які й самі залишили по собі яскравий слід у  Мистецтві.

     

Йдеться про Аду Рибачук та Володимира Мельниченка, які об”єктивно вплинули на його творчість. Уточнення : вони вплинули на Ройтмана і як на художника, і як на особистість. Роботи Євгена Ройтмана викликають захоплення у мільйонів людей. Але є й такі у колі шанувальників сучасного образотворчого Мистецтва, кому ці картини можуть активно не подобатися. І, на мою думку, це добре.

     

Митець такого масштабу, як Ройтман,  – це моя особиста думка – має право писати гарні і не надто гарні картини – це із якої точки зору подивитися… Але – ніколи! –  не опускатися нижче якогось рівня. Так, хтось взагалі не сприймає Мистецтво Ройтмана – воно, і справді,  досить специфічне, неординарне, не таке, до якого звикла більшість  відвідувачів виставок і вернісажів…

     

Але – і це головне –  Євген Ройтман – впізнаваний художник. Його ні з ким не переплутаєш. І це – величезний плюс, коли ми говоримо про творчість нашого геніального земляка, якого цінують і шанують у всьому світі… Тому я всім рекомендую подивитися фільм про цю видатну Людину-творця і обов”язково побувати на виставці у стінах Музею Шолом-Алейхема. Повірте, Мистецтво такого рівня цього варте!»

     

 ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРА :

 Ось що сказав Євген Ройтман про самого себе : «Я могу тысячу картин рисовать, мужчину и женщину, допустим, рядом, это всегда неповторимо и всегда что-то новое для меня. Мужчина и женщина рядом… одни видят, что они отстранены друг от друга, другие – что наоборот смотрят друг на друга, а третьи – еще что-то замечают…»28 травня 1947 року в Києві, на березі річки Либідь, у родині художника Михайла Ройтмана народився Євген Михайлович Ройтман – художник, поет. Майстер спорту з плавання. З 1966 по 1969 рік служив в армії.

       

Працював електромонтажником в Академбуді та електромеханіком з ліфтів у готелі «Мир». У вільний час від роботи малював, читав книжки — історичні, мистецтвознавчі, філософські, художню літературу.Окремим етапом його мистецького та професійного життя була багаторічна співпраця з Адою Рибачук та Володимиром Мельниченком. Мало хто знає, що найвеличніший проєкт АРВМ «Стіна Памяті» на Байковому кладовищі був створений, завдяки, в тому числі, багаторічній і наполегливій праці Євгена Ройтмана, який був на цьому проєкті і зварником, і електромонтажником, і працював з бетоном та виконував майже всі будівельні роботи на об’єкті. І робив це не як будівельник, а як митець.

       
Художник зводив рельєфи, які могли прославити Україну на весь світ, але замість цих дивовижних композицій площею 2 000 квадратних метрів, за рішенням офіційного Києва, рельєфи були залиті бетоном.
Євген Ройтман провів понад 20 персональних виставок у Києві.
У січні 2011 року успішно була проведена виставка Євгена у Парижі у Культурному центрі при Посольстві України у Франції. Твори художника знаходяться у приватних колекціях України, Німеччини, Ізраїлю та США.

   

Автор чотирьох книг:

  збірник віршів «Я когда-нибудь буду лисицей»;

  «Живописание»;

  «Нарисование»;

  «Тора в малюнках Євгена Ройтмана».
25 лютого 2016 року Музей історії міста Києва спільно з Євгеном Ройтманом презентували виставку живопису «Юдейське мистецтво на території України. Тора у малюнках Євгена Ройтмана».11 березня 2016 року митця не стало.

 Сергій Комісаров, шеф-редактор Міжнародного інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО, арт-менеджер, організатор мистецьких пленерів

#ВиставкакартинПам_ятіЄвгенаРойтмана#ХудожникЄвгенРойтман #ТворчістьЄвгенаРойтмана #ІринаКлимова#МузейШолом_Алейхема #Духовність #Культура #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО #СучаснеМистецтво #Мистецтво #сучаснеобразотворчемистецтво  #Творчість #Творчество  #Искусство#Ukrvideotravel #Мистецькахвиля #Mustsee

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *