Цьому київському живописцю лише 26 років, а на відкриття його чергової персональної виставки приходять і Народні, і Заслужені художники України… Адже їм тут по – справжньому цікаво. І це, повірте,  не гіпербола, а журналістська констатація факту. Знайомтеся : Тарас Бойченко – член Національної спілки художників України, живописець, педагог, викладач образотворчого мистецтва в Центрі Науково-технічної творчості молоді «Сфера» міста Києва.

16 вересня, одночасно у трьох виставкових залах третього поверху Центрального будинку художника НСХУ розгорнулася його персональна виставка «СТЕЖКАМИ РІДНОЇ КРАЇНИ». На ній представалено близько 100 робіт художника, які вражають не лише якістю живопису, а й своїми розмірами. У наш час такі по-справжньому  масштабні полотна у стінах головного виставкового майданчику Національної спілки художників України побачиш, на жаль, не часто… Тарас Бойченко – і  в цьому переконаний не лише я, й практично всі митці і мистецтвознавці, які були запрошені на його велелюдний вернісаж, є об”єктивно обдарованою людиною. Якщо хочеш бути паном свого таланту – служи йому. Саме так і робить цей молодий автор, закоханий у красу нашої рідної землі.

Тарас багато подорожує Україною, «колекціонує» враження, а потім (із раннього ранку і до пізнього вечора) працює у своїй творчій майстерні. Результат цього наполегливого труда (труда, як мовиться, до сьомого поту) видно неозброєним оком… Виставка  приємно здивувала не лише поціновувачів сучасного образотворчого Мистецтва, а й професіоналів найвищого рівня. Ось кілька невеликих фрагментів виступів відомих вітчизняних митців, які завітали  на вернісаж, аби щиро і від душі привітати Тараса Бойченка із підкоренням ним чергової, але дуже важливої творчої висоти у його житті.

«В моєму розумінні, творчість Тараса Бойченка – це зразок для молоді : як треба працювати, – сказав на відкритті вернісажу «СТЕЖКАМИ РІДНОЇ КРАЇНИ» член НСХУ, Заслужений діяч мистецтв України Іван Пилипенко. – На початку цього року я був на ще одній виставці цього автора, яка проходила у київській галереї «Митець». Отож, мені є що і з чим порівнювати… Тут, у виставкових залах НСХУ – зовсім нові роботи і рівень цих робіт  набагато вищий. Видно, що людина активно і наполегливо працює : літо не проспала, не прогуляла, трудилася… У наш вельми непростий час (маю на увазі проблеми із поширенням корона вірусу) Тарас багато мандрує теренами України, насичує свою уяву новими образами… І ось –  супер результат! Адже художник   написав дуже і дуже хороші роботи. Саме головне, що є об”єктивний ріст : автор  молодий, але він постійно зростає, ставить перед собою все нові й нові цілі.  Все правильно, як на мене,  робить цей обдарований художник : не треба стояти на місці. Потрібно рухатися. І лише – вперед… А рух – це і є життя!»

«Нині ми живемо у дуже складний період, – вважає член НСХУ, Заслужений діяч мистецтв України Леонід Сотник. – Усі ми відстоюємо Незалежність нашої держави. Хтось це робить у окопах Донбаса. Хтось – на політичному рівні. А ми, художники, графіки і скульптори, відстоюємо Незалежність у Мистецтві. І вернісаж Тараса Бойченка, який сьогодні стартував  у виставкових залах головного Будинку художника нашої держави, – це, на мою думку,  подія не лише мистецька, а й політична.

Так, дійсно, перед нами досить молодий автор. Але він має грунтовну освіту, його роботам притаманне професійне ставлення до пейзажу і до портрету. Незважаючи на творчу молодість Тараса, у нього вже є і свої учні. Митець передає їм свій досвід, знання, талант… З чим Тараса  можна лише щиро вітати. А ще скажу так : у Мистецтві – якщо воно правдиве – немає межі досконалості. Отож, цьому художнику  потрібно  постійно працювати, шліфувати свою техніку, самовдосконалюватися… Так що у автора робіт чудово організованої виставки  «СТЕЖКАМИ РІДНОЇ КРАЇНИ» Тараса Бойченка, на моє глибоке переконання,  є велика перспектива до подальшого творчого зростання. Чого я йому від щирого серця й бажаю.»

«Дорогий Тарасе, багато добрих слів на твою адресу ми почули сьогодні, багато надій тобі подарували видатні українські митці, – сказав на відкритті вернісажу, звертаючись безпосередньо до розчуленого автора член НСХУ, Народний художник України Валерій Франчук. – Так, ти молодий, але вже багато чого встиг у розумінні Творчості. Лише знай єдине : старт – це важливо. Але не менш важливо, як ти пройдеш усю мистецьку дистанцію – від її початку і до завершення. Дійсно, початок у тебе славний. І вчителі допомагали, і друзі – художники, і батьки… Але знай – і тут мови немає.

Праця, лише невтомна праця дасть тобі шанс підніматися сходинками творчої драбини все вище і вище… Але завжди пам”ятай, Тарасе :  є земля, яка тебе народила, на ній є те місце, яке дало тобі поштовх конкретно до малювання. Ніколи не забувай про це… Мені приємно, що ти берешся за створення великих форматів. Це вже є відчуття твоєї творчої волі, свободи художника. Бережи цей дар Божий. І – головне – створивши гарний фундамент, працюй, працюй і ще раз працюй! Лише так можна досягти справжнього успіху у нашій нелегкій творчій праці. Запам”ятай це : заз – і назавжди!»

Як на мене, золоті слова і як вчасно вони пролунали… А виступи всіх учасників цього справді непересічного мистецького вернісажу ви зможете почути і побачити, переглянувши черговий випуск телевізійної програми «Мистецька хвиля +» на каналі Ukrvideotravel у YuoTube вже найближчим часом. Приєднуючись до побажань відомих майстрів сучасного українського живопису, які стали свідками супер успішного відкриття справді неординарної виставки художника Тараса Бойченка, я хочу побажати цій творчій особистості  реалізації нових, не менш амбітних планів і нагадати слова академіка Петра Капіци, який свого часу сказав так : «Головна прикмета таланту – це коли людина знає, чого вона прагне!» У цій фразі дуже багато сенсів, шановний Тарасе… Запам”ятай її на все своє життя. І – вперед, вперед, до нових мистецьких перемог!

 

 Довідкова інформація про автора виставки виставки  «СТЕЖКАМИ РІДНОЇ КРАЇНИ» Тараса Бойченка

Тарас Бойченко народився 11 грудня 1994 року в м.  Києві. У 2014 році закінчив Київський коледж будівництва, архітектури і дизайну за спеціальністю «Опорядження будівель і споруд та будівельний дизайн». У 2018 році закінчив Національний педагогічний університет імені  М.П.  Драгоманова. Здобув ступінь магістра за спеціальністю «Образотворче мистецтво», художник, викладач образотворчого мистецтва. З дитячих та юнацьких років настанови та поради, свій неоціненний досвід Тарасу передавали Народні художники України: Голембієвська Т. М. та Гурін В. І. В останні роки художник активно, творчо співпрацює з Заслуженим художником України Левченком В. Л., художником-педагогом Сороколєтовим Ю. Г. та колегами по спілці художників. Саме цих знаних у мистецьких, та й не тільки колах, особистостей Тарас називає своїми вчителями. З 2009 року художник веде активну виставкову діяльність. Бере участь у міжнародних та Всеукраїнських виставках. 2009 р. – Міжнародна художня виставка «Світ очима дітей», Париж (Франція). 2009 р. – персональна виставка живописних робіт «Подих життя» в музеї-майстерні Зноби-Голембієвських. 2017 р. – персональна виставка живописних робіт «Світ очима мого серця» в арт-просторі «Скло». З 2018 р. по теперішній час ‒ постійно діюча персональна виставка «Кольори моєї ї душі» в Національному еколого-натуралістичному центрі Міністерства освіти та науки України. 2021 рік – персональна виставка живописних робіт «Дзеркало моє душі» в Київській художній галереї «Митець». Його твори експонувались на таких Всеукраїнських художніх виставках: 2017 – «Різдвяна», м. Київ; 2018 – «Мальовнича Україна», м. Київ; 2018 – «Різдвяна виставка», м. Київ; 2019 – «Київ стародавній та сучасний», м. Київ; 2019 – «Мальовнича Україна», м. Кропивницький; 2019 – «Всеукраїнське Триєнале «Живопис», м. Київ; 2019 – «Всеукраїнська виставка, присвячена 175-річчю від дня народження Іллі Рєпіна», м. Харків; 2019 – «День Незалежності» м. Київ; 2020 – «Жіночий портрет», м. Київ; 2020 – «До Дня художника», м. Харків; 2020 – «У краю сірих перлин», м. Кременчук. Особливе місце в творчості художника займають твори серії «Старовинні культові споруди України». Поїздки на пленери в Закарпаття, Крим, Полтавщину, Рівне, Седнів та краєвиди Києва постійно надихають молодого художника на нові творчі знахідки. Твори: «Дубовий гай» (2017), «Весна» (2017), «Мамині троянди» (2019), «Синевир» (2017), «Місячна хвиля» (2017), «Другий крок» (2007), «Шаян. Біля озера» (2014), «Заплави Дніпра» (2015), «Оболонська затока взимку» (2013), «Видубецький монастир» (2018), «Печерські пагорби» (2018), «Києво-Печерська лавра» (2020) передають красу і велич природи України.

boychenko.e@ukr.net 0972465625 0675383936

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Фото автора

#ЦБХ #Центральнийбудинокхудожника  #художникТарасБойченко  #виставкаСтежкамирідноїкраїни  #Стежкамирідноїкраїни #картиниТарасаБойченка  #творчістьТарасаБойченка #ВалерійФранчук  #ЛеонідСотник #ІванПилипенко  # #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО #Мистецтво #СучаснеМистецтво #Мистецтво #сучаснеобразотворчемистецтво  #Творчість #Творчество  #Культура  #Искусство

#Ukrvideotravel #Мистецькахвиля #Mustsee

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *