Велике свято – велика виставка! Відбулася вона вчасно, отож, як мовиться, й вродило рясно… До Дня Незалежності України у Першій муніципальній галереї мистецтв міста Києва, на вул. Драйзера, 6, відбулося велелюдне відкриття виставки «Сила козацька в наших душах». Це саме той випадок, коли словосполучення «справді неординарна мистецька подія» на всі сто відсотків має право на життя.

Адже у фокусі уваги організаторів і учасників цього непересічного вернісажу – драматична і яскрава історія українського козацтва. Вона знайшла своє віддзеркалення на полотнах талановитих сучасних художників, які все своє життя працюють над темою популяризації Історії і Духовності нашого народу і, зокрема, теми українського козацтва.

В нашій державі сьогодні не знайдеться людини, яка не знала б про козаків. Козак в українській культурі – це звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї народу.

У найтяжчі часи іноземного поневолення саме козацтво виступало справжнім захисником рідної землі й оборонцем державницьких традицій. Перший потужний спалах відродження  державності України припав на козацьку добу.

На початку 17-го століття козаки наводили страху на сусідів, успішно громили ворогів не лише у степах, а й на морі. Це саме вони першими повстали проти поляків, вимагаючи Незалежності. Героїчні подвиги наших славних пращурів – козаків якраз і знайшли відображення на картинах, які учасники вернісажу побачили у виставкових залах Першої муніципальної галереї мистецтв міста Києва.

Виставковий проєкт «Сила козацька в наших душах» реалізований ДВОМА партнерськими культурними інституціями – ЦРБ ім. П. А. Загребельного і Музеєм Гетьманства, за підтримки Державної адміністрації Деснянського району Києва.

 


В експозиції представлені унікальні експонати з колекції Музею Гетьманства, а також графіка і живопис талановитих українських художників – О. Данченка, А. Серебрякова, Н. Павлусенко, В. Франчука.

«Цей мистецький вернісаж є славним подарунком відомих  живописців до 30-ти ліття Незалежності держави, – сказав на відкритті виставки Народний художник України Валерій Франчук. – Глибоко переконаний : кожна творча людина, яка працює в цій темі, побачивши полотна моїх колег  на виставці, обов”язково збагатиться духовно. Щиро радію, що керівники Музею Гетьманства та Галереї мистецтв ЦРБ ім. П. А. Загребельного реалізували свій задум на практиці саме в переддень відзначення головного свята нашої Держави. До речі, у ці дні у різних куточках України відбувається відкриття аналогічних за тематикою виставок. Цю тенденцію можна лише вітати!»

«Приємно, що керівники Музею гетьманства і Першої муніципальної галереї мистецтв міста  Києва запросили і  мене до участі у цьому супер вернісажі, – говорить відомий український художник Андрій Серебряков. – На виставці представлено кілька моїх картин, на яких я зобразив  батальні сцени тієї далекої від нас славної епохи збройних змагань за Незалежність України. Сподіваюся, що мої живописні полотна передають дух героїчний дух тієї доби і відтворюють правдиві портрети наших  пращурів – козаків! А ще мої картини вчать підростаюче покоління бути захисниками України – у досить непростий час, у якому нас судилося народитися і жити…»

«Я мешкаю у Деснянському районі столиці, – сказала на відкритті виставки “Сила козацька в наших душах” відома українська мисткиня Наталія Павлусенко. – Це мій рідний район. Отож, із великим зацікавленністю, як мовиться, без зайвих вагань, відгукнулася на пропозицію  організаторів проєкту взяти участь у цьому історичному вернісажі. Для мене це – велика честь і велика радість. Завжди підтримувала і підтримуватиму людей, які намагаються з допомогою сучасного образотворчого мистецтва виховувати справжніх патріотів України у середовищі дітей і молоді. Їхню ініціативу можна лише вітати».

         

І кілька слів про мету, яку поставили перед собою безпосередньо організатори виставки. Проєкт “Сила козацька в наших душах” спрямований на реалізацію ідеї децентралізації культурних та освітніх процесів, а також забезпечення широкого доступу громадськості до музейної колекції на базі Галереї мистецтв ЦРБ ім. П. А. Загребельного.

     

З метою висвітлення проблем державотворення в Україні, а також формування історичної пам’яті та національної ідентичності молоді, в рамках проєкту відбудеться відкритий лекторій від наукових співробітників Музею Гетьманства:
– «Іван Мазепа – великий гетьман України»
– «Данило Апостол – захисник вольностей козацьких»
– «Петро Сагайдачний – людина, дипломат, полководець»
– «Гетьманський рід Скоропадських»
– «Кирило Розумовський – останній гетьман Лівобережної України»

Куратори проєкту – Ірина Хорс та Людмила Бевз.

   

Від імені організаторів виставки та художників, у яких я брав інтерв”ю у день її відкриття,  запрошую всіх вас відвідати виставкові зали Першої муніципальної галереї мистецтв міста  Києва, на вул. Драйзера, 6, у Деснянському районі столиці. Робота виставки триватиме до 19 вересня цього року. Вхід вільний.

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Фото автора

#ВиставкаСилакозацькавнашихдушах #Козаки #ДеньНезалежностіУкраїни #ХудожникВалерійФранчук #ХудожницяНаталіяПавлусенко #ХудожникАндрійСеребряков # #МузейГетьманства #ЛюдмилаБевз ПершамуніципальнагалереямистецтвмістаКиєва #ДеснянськаРДАмістаКиєва #ІринаХорс  ##СергійКомісаров #ТетянаКостенко #УКРПРЕС_ІНФО #Ukrvideotravel #СучаснеМистецтво #Мистецтво #сучаснеобразотворчемистецтво  #Творчість #Творчество  #Культура  #Искусство #Mustsee

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *