Творчий привіт Києву від Одеси! Цього разу вітання передають … динозаври, голуби, лісові мавки і не менш фантастичні створіння, народжені бурхливою уявою нестандартно мислячого митця. У Музейно-виставковому центрі сучасного мистецтва Музею історії Києва третій день поспіль триває робота виставки комп’ютерного колажу «РЕЛІКТОВЕ ВИПРОМІНЮВАННЯ» талановитого одеського художника Анатолія Ганкевича.

Візерунки ландшафтів поверхні Землі, українські народні мотиви, жіночий портрет, казкова краса природи та динозаври. Складно уявити таке поєднання? А Анатолій Ганкевич зміг об’єднати усе це за допомогою комп’ютерного колажу. Цифрову живописну мову він побудував на ідеї флорентійської мозаїки, що викладається за принципом підбору фактур і кольору.

Рельєф мармуру та інших мінералів, які використовуються у флорентійській технології, дуже нагадують фактури ландшафтів, зняті з космосу. Тому автор замінив фактуру мармуру на супутникові фото української Землі.

«Проєкт, яким я давно займаюся, несподівано для мене актуалізувався у зв’язку з земельною реформою. Мені завжди цікаво, коли щось ділять на частини. Можна було б ігнорувати цей привід, тим більше, що у мене немає досвіду в соціальних проєктах. Але я вирішив, що в цей час змін я повинен відреагувати, проявити свою особисту позицію і привернути увагу до цієї актуальної теми. В результаті, я сам для себе реформував землю України, поділивши всю територію на шматки і склеївши з них колажі нашої української дійсності», – каже художник.

У проєкті «Реліктове випромінювання» митець торкається найбільш стереотипних уявлень про Україну – їжі та природи. Репутацію України, як країни родючих чорноземів та сільського господарства, демонструють барвисті натюрморти у стилі українського наївного мистецтва і кітчу. А на мальовничих краєвидах з національним колоритом поряд з хатинками та лебедями з’являються цікаві сусіди – динозаври.

Ці великі і сильні істоти завдяки Анатолію Ганкевичу загубилися у часі та просторі, мило адаптувалися і добре почуваються на тлі українських пейзажів. Таким чином художник переосмислює народні живописні мови українського народу. Митець бачить образ відсталих динозаврів не лише в чужих громадянах, а й у своїх близьких і родичах, яких він ніжно любить.

«Проєкт «Реліктове випромінювання» присвячений минулому і майбутньому, суперечностям між поколіннями, а також моєму семирічному онукові Марку. Це він своїми знаннями з палеонтології підвів мене до ідеї про сюжети з життя динозаврів й інших стародавніх істот, які органічно вписалися в українські пейзажі. Вони мешкають по сусідству з іншими жителями нашої країни й, до того ж, яскраво виглядають завдяки сучасним комп’ютерним технологіям», – розповідає митець.

На рівні глибинних ідей та сенсів, виставка також розкриває тему свободи та прагнення людини перемогти в собі раба, тобто – перемогти «динозавра». Так художник торкається теми радянської спадщини: «Знаю по собі, що у всіх, хто виховувався в СРСР, в більшій чи меншій мірі, залишився «рабський осад», який, якщо збаламутити, піднімається і затьмарює свідомість» , – каже Анатолій.

ДОВІДКОВО :

Анатолій Ганкевич – народився в Одесі у 1965 році. Закінчив Одеську художню школу, брав індивідуальні уроки живопису. У 1993-1994 роках відвідував курси при Державному центрі сучасного мистецтва Джоржа Сороса в Москві. З 1990 року почав професійну кар’єру художника. Працює у різних жанрах: живопис, графіка, скульптура, відеоарт, а також створює перформанси. З 1995 по 2005 рік активно займався режисурою рекламних роликів, музичних кліпів та виробництвом візуальних ефектів у кіноіндустрії.

 

Інформація та фото – Музею історії  Києва

 

#ВиставкаРЕЛІКТОВЕВИПРОМІНЮВАННЯ #художникАнатолійГанкевич
#Музейно_виставковийцентрсучасногомистецтваМузеюісторіїКиєва #МузейісторіїКиєва #сучаснемистецтво #виставкиКиєва #СергійКомісаров #ТетянаКостенко #УКРПРЕС_ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *