Вічно молодий і вічно авангардний – коли йдеться про Мистецтво із великої літери! Заслужений художник України Олександр Міловзоров – людина – легенда. Адже мистецьке життя столиці сьогодні важко уявити без його натхненної творчості, з якою – і це не перебільшення – знайомий буквально кожен із киян і гостей нашого міста.

Протягом свого довгого творчого життя Олександр Петрович оздобив інтер’єри багатьох архітектурних об’єктів столиці. Всі ми бачили ковані декоративні грати «Трави польові» в холі Національної філармонії України, металеві кованки та кольорові вітражі Національної дитячої бібліотеки. Олександр Петрович Міловзоров створив мозаїку та вітраж для столичних станцій метро «Тараса Шевченка» та «Республіканський стадіон» (нині – «Олімпійська»).

Ще два не менш відомих подарунки Києву і киянам від талановитого митця – освітлювана металева арматура для Посольства Болгарії та Будинку-музею Т.Г. Шевченка. Не оминув талановий художник своєю увагою і столичні околиці – це саме він створив композицію «Пташиний двір» на житловому масиві «Виноградар». І ось – черговий приклад його душевної щедрості, яка викликає захоплення!

29 жовтня у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрилася виставка творів Олександра Петровича Міловзорова «Дарунки музею». В експозиції представлені роботи художника, створені з різних матеріалів: металу, кераміки, скла, фарфору, а також графіка.

 

Це другий етап БЕЗКОШТОВНОЇ передачі частини творчого доробку Олександра Міловзорова до колекції музею. Взагалі у експозиції і запасниках Національного музею українського народного декоративного мистецтва зберігається більше сорока робіт цього талановитого і шляхетного (!) художника. Його приклад можна лише вітати. Адже все залишається людям – коли ми говоримо про справжні твори Мистецтва, які створюються для Вічності…

 

ДОВІДКОВО:

Олександр Петрович Міловзоров закінчив Ленінградське вище художньо-промислове училище ім. В. Мухіної (1968), його педагогами з фаху (відділення кераміки і скла) були В. Марков та К. Митрофанов. Митець починав свій творчий шлях як художник-монументаліст, а з часом знайшов свій власний, оригінальний і неповторний стиль у різних видах мистецтва.

Творчий доробок майстра складають численні графічні та живописні роботи, твори декоративного мистецтва. Автор талановито використовує «приховані можливості» різних матеріалів, починаючи з традиційних: глини, металу, скла, дерева і закінчуючи брухтом.

Внесок Олександра Міловзорова у скарбницю українського мистецтва дуже великий. У митця існує декілька тем, які найбільше хвилюють та знаходять втілення у творах: «Екологія», «Пам’ять», «Комунікації», «Шевченкіана». Його твори зберігаються у багатьох художніх музеях України та за її межами, в приватних колекціях.

О. Міловзоров – високий професіонал, він належить до плеяди митців, для яких мистецтво творення – це стиль життя, філософія, ідеологія та засіб існування в життєвому просторі. Щирість та відповідальність, надійність та твердість переконань, молодий запал та відвертість – риси, які визначають особистість художника.

Олександр Петрович – талановитий організатор: за його ініціативи у 1987 році створено галерею «Триптих», а з 1996 року художник відкрив «Галерею-36» на Андріївському узвозі, художнім керівником і власником якої він був. Галереї стали не лише осередками творчого спілкування митців-професіоналів, вони активно здійснювали виставкову роботу. Нині на місці «Галереї-36» працює майстерня, в якій активно та натхненно творить невгамовний Олександр Петрович.

Виставка «Дари музею» за адресою вул. Лаврська, 9 триватиме до 6 грудня 2020 року.

Сергій Комісаров – шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО
Фото – автора

#ВиставкаДарункимузею #Дарункимузею #ОлександрПетровичМіловзоров #ТворчістьОлександраМіловзорова #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО #Національниймузейукраїнськогонародногодекоративногомистецтва

 

2 Коментарів

  1. «Художник — он как глазное яблоко лишенное века: обнажённый словно нерв, с которого сорвали всё до единой покровы, но видящий всё, запоминающий всё».
    (Писатель Поппи Брайт, роман «Рисунки на крови»)
    Вот как увидел нежданно-негаданно нагрянувший в наш общий дом злополучный COVID-19 выдающийся украинский художник и скульптор Александр Петрович Миловзоров, выставка которого «Подарки музею» в эти дни проходит в Национальном музее украинского народного декоративного искусства на территории Печерской Лавры. Его авангардная работа (обратите внимание на дату – речь идет о 1990 – х годах (!!!) минувшего столетия) так и называется: «COVID-19. Простите, потомки…» Дар настоящего художника – предвидеть будущее. Каким бы неожиданным, а подчас и жестоким, оно не было для каждого из нас… Спасибо, Мастер, за эту работу – предввидение! Она дорогого стоит… Потому что Вы заглянуть в будущее планеты Земля, работая в своей киевской мастерской… Ну, а больше об экспозиции выставки Заслуженного художника Украины «Подарки музею» Александра Петровича Миловзорова читайте в моей публикации в Информационном агентстве УКРПРЕС-ІНФО по ссылке в комментариях к этому посту. А лучше – говорил, говорю и всегда буду на этом настаивать – найдете время в своем жизненном графике и пойдите на выставку в Национальный музей украинского народного декоративного искусства. Поверьте, авангардные работы юного душой и мыслями Александра Петровича Миловзорова – это именно то Искусство, которое каждого из нас заставляет задуматься о смысле собственной Жизни…
    https://komsv2014.blogspot.com/2020/10/covid-19.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *