А таки так : кадри вирішують все! І – як приклад – аксіома, яку 25 лютого довела на практиці куратор арт – проекту «Погляд крізь лаштунки», співзасновниця Української Асоціації Жіночих Досліджень в Мистецтві, народний депутат України попередніх скликань ВРУ, талановита художниця Ірина Акімова.

Хоча, як відомо, аксіома доведення не потребує : тут і так все зрозуміло. Ірина Акімова зібрала до гурту ціле суцвіття сучасних українських миткинь, яким, як я  переконався на власні очі разом із іншими відвідувачами виставки, є ЩО сказати широкому загалу шанувальників високого і прекрасного. Бо всі вони – непересічні особистості, люди закохані у творчість. Ось що побачили 23 художниці, які разом із пані Іриною, зазирнули за лаштунки нашого непростого сьогодення…


ДОВІДКОВО: :

 «Погляд крізь лаштунки» – кураторський арт-проєкт Ірини Акімової та Української асоціації жіночих досліджень у мистецтві (УАФРА), що пропонує поглянути на наше життя крізь призму шекспірівських рядків: «Весь світ – театр, а люди в нім – актори»… Усі – жінки, чоловіки…

Актори на сцені ведуть нас у вигадані світи, пропонуючи співпереживати сюжету п’єси. А ми, вдячні глядачі, зі щирим інтересом спостерігаємо за дійством, впізнаючи в героях своїх знайомих або себе. За стінами театру, в реальному житті, ми граємо свої ролі в родині, на роботі, в суспільстві. Творимо і вигадуємо власні історії. У щоденному театрі життя змішуються вигадка і реальність. Ми прагнемо головних ролей, але нерідко залишаємося у масовці. І шукаємо своє місце у складній п”єсі під назвою «життя».

Давайте поглянемо з-за лаштунків на сцену життя і в глядацький зал. Які вони – актори, з котрими ми стикаємося у житті? Як глядачі сприймають театральні історії й акторів, що перевтілюються у героїв своєї ролі? Чим живе глядацький зал, в якому кожен глядач грає власну роль? Як нам вдається водночас грати дві ролі – глядача і актора? Які маски ми вдягаємо на себе в реальному житті і навіщо? Де проходить тонка грань між  грою і реальними почуттями? Як змінюються наші власні ролі в залежності від зовнішніх обставин і нашого становлення як особистості?

У цій філософській розмові беруть участь 23 українські та іноземні художниці сучасності, добре знайомі українській та зарубіжній публіці. На виставці представлено живопис, інсталяції, фото- і відео-арт, колаж та перформанс. На глядача чекає знайомство з жіночим поглядом сучасних мисткинь на складну систему людських стосунків із несподіваними трактуваннями, емоційними діалогами, тонкою іронією та щирими роздумами.

Учасниці проекту: Rodnikoff Irina (США), Абрамова Маріанна, Адкозалова Вікторія, Акімова Ірина, Бітаєва Анна, Василенко Таня, Ворона Ірина, Давиденко Людмила, Іващенко Дар’я, Кондратюк Олена, Кузьмічова Валентина, Литовченко Паула, Луговская Анна, Мельникова Ольга, Павліченко Світлана, Петренко-Літвінова Наталія, Плавун Валентина, Пуханова Лариса, Рондяк Ольга (США), Стрижко Наталія, Федоришин Наталія, Чепелик Оксана, Шимко Таня.

#Арт_проектПоглядкрізьлаштунки #МузейІсторіїмістаКиєва #ІринаАкімова #СергійКомісаров #МаріаннаАбрамова

Фото – Сергій Комісаров, УКРПРЕС-ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *