Європейський банк реконструкції та розвитку нарешті підтримав і туристичний сектор. Поки що у вигляді “Дорожньої карти розвитку туризму в Україні”. Відбулося це 26 листопада 2019 року у столичному готелі “Ramada”.


Що позитивного маємо за підсумками презентації:
1. Подія зібрала справді туристичний актив (сім’ю) з усієї України – це міста і області, керівники громадських об’єднань, які вболівають за розвиток галузі. Всі суперпрофесіонали і фанати туризму.


2. Нардеп, який опікується туризмом – Дмитро Нальотов відсидів усі панелі і, здається, починає розуміти обсяг проблем, які потрібно вирішувати вже сьогодні.
3. Держсекретар Мінкультури Артем Біденко офіційно озвучив, що триває робота по створенню центрального органу виконавчої влади – Державного агентства України з туризму та рекреаційних територій. Тобто відповідний статус туризму все таки буде.


4. Представники регіонів декілька разів наголосили, що при формуванні бюджету та програм доречно було б почути і їх думку та пропозиції. А їм є що запропонувати. До цієї думки варто прислухатися Мінкульту і депутатам.
Загальне враження від “Дорожньої карти”:
Подякуємо ЄБРР та Денису Торхову за сприяння у акценті на сектор Туризму. Вперше для такої організації в Україні.
Але є наступні зауваження:
1. Україна не Хорватія, тим більше не Македонія. У нас інша структура турпотоків та рівень проблем галузі. Рекомендації на перспективу у 5-10 років, коли світ змінюється просто миттєво – не дуже вдячна річ.


2. Якщо хтось уважно почитає презентацію, то у розділі “Статистика” є примітка – “Статистичне охоплення не дозволяє робити обгрунтований аналіз і приймати рішення”. Як зазначили хорватські експерти ЄБРР – Держстат України не знайшов часу з ними зустрітися. Не дивно, що у таблиці “Кількість ліжок” у 2018 році вона значно зменшилася у порівнянні з 2017-м. І це тоді, коли в усіх регіонах України відкривалися нові готелі і розбудовувалися старі.
Якщо відсутня адекватна статистика, то досить непевними виглядають і деякі твердження шанованих експертів.


3. Сумнівним видається твердження, що в Україні на першому місці варто просувати MICE-туризм. Окрім Києва, ні в Одесі, ні у Львові так і не збудували жодного конгрес-центру. Ми вже не кажемо про Дніпро, чи Херсон.
Але не будемо про суперечності. Всі ми знаємо про проблеми туризму України.
Перший крок зроблено – треба йти далі.

#УКРПРЕС_ІНФО #Туризм #розвитоктуризмувУкраїні #Європейськийбанкреконструкціїтарозвитку #ДорожнякартарозвиткутуризмувУкраїні #ЦентрразвиткутуризмуУкраїни #ВолодимирЦарук #СергійКомісаров

Текст – Travel Press Club

Фото – Сергій Комісаров, інформаційне агентство УКРПРЕС-ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *