Унікальний проект арт-мініатюри «ПЕРЕБЕНДЯ – 2019» Сергія Воронова.
Мала штучка червінчик, а ціна велика… Так казали у сиву давнину наші пращури про справді коштовні речі. Ці речі берегли, як зіницю ока, передавали із покоління в покоління… Так говорили донедавна ми й і про всесвітньо відомий український художній фарфор. Говорили, говорили, а потім … А потім, з чиєїсь недоброї руки просто знищили всі заводи, які були славою і гордістю неньки України…
І лише справжні фанатики українського художнього фарфору поставили перед собою шляхетну мету: відродити виробництво, аби не купували ми китайські підробки, стилізовані під «Made in Ukraine», а мали своє, аутентичне, рідне… За яке не соромно! Три роки тому у Національному музеї Тараса Шевченка я майже випадково познайомився із дивовижною людиною. Звати цього чоловіка Сергій Воронов. Він є одеським колекціонером, який має чи не найбільшу у Європі колекцію наперстків із порцеляни. У пана Сергія їх – тисячі.
Але, як трохи згодом показало життя, Сергій Воронов не лише колекціонує ці арт-мініатюри, а й виробляє їх на власному підприємстві. Продукція його приватної фірми «Аlis-K» вже давно користується шаленим попитом у колекціонерів в усіх куточках світу. Два роки тому я знімав про ці дивовижні наперстки програму «Мистецка хвиля+»… І на згадку про наше знайомство отримав від пана Сергія наперсток – як знак нашої дружби. А коли дізнався у каталозі його реальну ціну, то аж присвиснув від несподіванки : «О-го-го… Так вони ж і справді – на вагу золота…»
І ось нещодавно мій старий добрий знайомий знову несподівано вийшов на з”язок…
«Тезко, у мене до тебе пропозиція, від якої ти аж ніяк не відмовишся, – чую у слухавці бадьорий голос пана Сергія. – На третє жовтня у літературно-меморіальному будинку – музеї Тараса Шевченка (провулок Тараса Шевченка, 8-А) заплановане відкриття нової виставки, на якій демонструватимуться просто унікальні речі, виготовлені руками майстрів художнього фарфору. Ти їх знаєш. Наперсток, який я тобі колись подарував – витвір їхньої фантазії. А ось новий проект у форматі порцелянової арт-мініатюри, із яким я хочу тебе ознайомити, називається «ПЕРЕБЕНДЯ – 2019». Отож, чекатиму тебе на відкритті цієї супер виставки. Повір на слово : такого ти більше ніде і ніколи не побачиш»…
Що ж, цікаво… Треба йти!


І ось я на виставці у ошатному історичному будинку, за кілька кроків від Майдану Незалежності. У гості до Тараса Шевченка цього дня завітало чимало знаних в державі людей. Їм, як і мені, було дуже цікаво подивитися на рукотворні шедеври, виготовлені талановитими колегами Сергія Воронова. Отож, перед нашими очима – черговий цикл творів проекту нашого друга, який називається “Реконструкція шедеврів українського художнього фарфору в жанрі сучасної арт-мініатюри”.


Цьогорічна серія присвячена 180-й річниці вірша Шевченка “Перебендя” та 30-літтю створення історичної статуетки цього літературного персонажа легендарною майстринею фарфору Валентиною Трегубовою.


Як розповів автор ідеї, ювілейна серія мініатюри “Перебендя” виконана провідними фахівцями порцеляни фірми “Alis-K”. Композиція складається із реплік скульптури “Перебендя” Валентини Трегубової та колекційних порцелянових наперстків, оздоблених ліпними жанровими сценами, що ілюструють рядки вірша Шевченка.
На виставці представлений і оригінал статуетки. Він, до речі, зберігається в Україні в ЄДИННОМУ екземлярі у приватній колекції Людмили Карпінської-Романюк, яка протягом багатьох десятиліть активно досліджує історію вітчизняного фарфору.
І головне : на цій справді неординарній виставці Сергій Воронов представив новітній жанр порцелянової арт-мініатюри, де авторська інтерпретація поєднується зі збереженням мистецьких традицій і дає змогу доторкнутися до історичних здобутків мистецтва фарфору.
Якщо ви знайдете час і завітаєте на виставку, то все, що я щойно розповів вам, зможете побачити на власні очі.


Повірте : це просто дивовижна краса! І нехай мене пробачать китайські виробники – їм ще дуже і дуже довго бігти за українськими майстрами арт-мініатюри, аби досягти такого рівня досконалості у цьому виді Мистецтва… Виставка триватиме із 3 по 30 жовтня.
А телевізійну програму про вернісаж, який відбувся у у літературно-меморіальному будинку – музеї Тараса Шевченка ви побачите найближчим часом у програмі «Мистецька хвиля+» на каналі Ukrvideotravel .


#ПЕРЕБЕНДЯ_2019#СергійВоронов#художняпорцеляна
#Українськийхудожнійфарфор#міні_статуетки#арт_мініатюра#літературно_меморіальнийбудинок_музейТарасаШевченка#Мистецькахвиля#СергійКомісаров#Ukrvideotravel#УКРПРЕС_ІНФО


Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *