Втомлені карантином, але оптимістично налаштовані і буквально переповнені новими світлими творчими ідеями! І все це – про них, талановитих учасників колективної виставки, які вирішили творчо відзвітувати своїми роботами перед шанувальниками Мистецтва в переддень головного свята України у київській галереї «Митець».

Виставка, яку із врахуванням всіх вимог карантину (дозатор  із антисептиком на вході, маски і ще раз маски!) урочисто відкрили 20 серпня, присвячена Дню Незалежності. Називається вона «Магія кохання та краси». У єдиному арт-просторі  керівники  галереї зібрали  дванадцятьох дуже цікавих авторів. Живопис, графіка, декоративно – прикладе мистецтво… Три в одному!

І всі роботи, зібрані під одним дахом,  досконалі, високого творчого  рівня… Сюжети картин не похмурі, не депресивні, а навпаки – світлі, оптимістичні, життєстверджуючі. Як на мене, це саме те, що потрібно у наш непростий час кожному із шанувальників Мистецтва – для поліпшення  «карантинного» настрою.

Ось список учасників виставки, які, немов би лікарі, своїми  щедрими руками вирішили роздавати у період пандемії осоружного COVID – 19   «вітаміни радості»  всім поціновувачам високого і прекрасного. Цього разу на творчу арену «Митця» вийшли Марина Стогнієва, Олена Осташевська, Оксана Картавцева, Надія Бойко, Лідія Почекайлова, Валентина Осишна, Ірина Сайбель, Інна Єпішова, Анна Чичеріна, Ольга Ткаченко, Емінегуль Зіятдінова та… Анна Лавреха.

Три крапки у попередньому реченні поставив невипадково. Адже, повірте, і я щиро  здивувався, побачивши на фоні колекції  професійної кераміки колишню директорку галереї «Митець» Анну Лавреху. Як виявилося, вона вже досить давно ( і так, щоб навіть близькі друзі про це не здогадувалися) виготовляє у своїй майстерні вироби із глини. На думку фахівців (я також взяв участь у цій бліц-дискусії на фоні колекції)  дуже добре це у Анни виходить. Щиро вітаю із вдалим творчим дебютом, подруго моя, так тримати й надалі!

«Назва цьогорічної колективної виставки до Дня Незалежності  народжувалася досить довго, – розповіла на урочистому відкритті виставки заступниця директора галереї «Митець» Світлана Шульга. – Але потім, по завершенню дискусії, остаточно  вирішили : нехай буде «Магія кохання та краси»! Адже як інакше ми, українці, здолаємо пандемію коронавіруса без цих двох  інгредієнтів?!?

Щиро радію з того, що кожна із учасників цієї виставки підтримала нашу ідею : долаємо коронавірус позитивом разом! Подивіться на роботи художниць, представлені на виставці. Вони немовби  випромінюють життєстверджуючі промінчики.  Погляньте, як змінюється вираз обличчя людей, коли вони споглядають ці картини. Робимо висновок : мистецтво лікує! Отож, запрошую всіх шанувальників краси до нашої галереї. Будемо вас тут також  оздоровлювати і підвищувати імунітет, аби врешті – решт (з допомогою образотворчих заходів) остаточно  подолати коронавірус.»

«Ви знаєте, сама назва виставки і її креативна ідея якраз доречна до серпня, – наголосила на відкритті виставки Заслужений працівник культури України, мистецтвознавець Валентина Єфремова. – Серпень весь наповнений гарними  святами. Йдеться і про  яблучний Спас, і про День прапора, і про День Незалежності… Все це спонукає нас до великих,  надзвичайних почуттів. І насамперед це спонукає до любові. Що рухає сучасне образотворче Мистецтво рухатися вперед, до подолання нових творчих висот? Звичайно – любов. Ваша, шановні художники,  любов до усього сущого.

Адже саме ви – завдяки таланту – вмієте перенести на полотно або відтворити у дереві, глині, металі тощо найкращі почуття мислячої людини.  Ваші твори буквально просякнуті любов”ю до навколишнього світу, до наших співгромадян…  І це дуже тішить мене, як мистецтвознавця і як людину. «Борімося –поборемо!» – хочу закликати не лише вас, а й усіх сучасних українських митців. Друзі, карантин – не на завжди. Пам”ятаймо про це. Отож, давайте разом творити навіть у цих екстремальних умовах. Генерувати цікаві ідеї, малювати картини, створювати скульптури  і готуватися до нових, не менш цікавих мистецьких подій!»

Від себе додам : я на  100% солідаризуюся із позицією організаторів цього дивовижного за атмосферою любові вернісажу. Хочу процитувати у цьому контексті безсмертні слова Вільяма Шекспіра : «Закохатися можна у красу, але полюбити можна тільки душу!» Отож, шановні митці, вперед і лише вперед! Ну, а відео розповідь про колективну виставку «Магія кохання та краси», яка оспівує любов наших сучасників  до життя, ви незабаром побачите у програмі «Мистецька хвиля +» на каналі Ukrvideotravel у YuoTube.

#КолективнавиставкаМагіякоханнятакраси #Магіякоханнятакраси #гарелеяМитець #сучаснеМистецтво

#ВалентинаЄфремова #СвітланаШульга #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО #Мистецькахвиля+ #Ukrvideotravel

Сергій Комісаров, шеф –редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО
Фото автора

Одне повідомлення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *