Через карантин із щоденного вербального обігу мистецтвознавів, арт-критиків і журналістів, які популяризують сучасне образотворче Мистецтво, останнім часом якось (майже непомітно) зникло стійке словосполучення «масштабна виставка».

 

І це – доконаний факт. А факти – річ вперта… Втім, правило не було б правилом, якби в ньому не існувало виключень. І ось – радісна звістка! Нарешті словосполучення «масштабна виставка» знову з”явилося на творчому  видноколі! А сталося це 30 липня  у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, в стінах якого – нарешті ми цього дочекалися (!!!) – відкрилася велелеюдна  виставка «СИНТЕЗИ – XX».

На ній  шанувальники мистецтва змогли побачити  роботи чотирьох дуже цікавих і вельми талановитих художників – Петра Бевзи, Марка Гейка, Петра Лебединця та Олексія Литвиненка, створені протягом 80-90-х років XX століття.

Як розповіла публіці на початку вернісажу куратор виставки, директор Національного музею українського народного декоративного мистецтва Людмила Строкова, історія цієї виставки – це  історія однієї фотографії… На кольоровій світлині – рівно чверть століття тому – фотограф увічнив чотирьох молодих (в той момент) і перспективних ( слава Богу, так і виявилося) митців – Петра Бевзу, Олексія Литвиненка, Петра Лебединця і Марка Гейка. Бадьорі хлопці готувалися до відкриття своєї колективної виставки «СИНТЕЗИ – ХХ», але – як мовиться – не судилося…

З тієї пори  минуло 25 років. І те, що планували друзі і колеги колись, нарешті  відбулося! До того ж,  із колосальним успіхом! Шкода лише, що розділити творчий тріумф цієї масштаної мистецької імпрези не судилося одному із цієї талановитої четвірки… На жаль, відвідувачі вернісажу побачили картини Марка Гейка, але сам він вже пішов у Вічність у 2009 році…
«Життя є життя. І книгу долі – не перепишеш, – сказала на відкритті вернісажу директор Національного музею українського народного декоративного мистецтва Людмила Строкова. Так, на старті проекту, ще 25-ть  років тому  ми мали на меті представити широкій аудиторії шанувальників сучасного образотворчого мистецтва  твори ЧОТИРЬОХ митців «нової хвилі», що сповідували  «живописну пластику» та шукали нові форми образотворчого мистецтва. Нині їх – троє. Але це аж ніяк не позначилося на якості самої виставки. Адже Мистецтво – вічне!
Через об”єктивні обставини своє втілення «Синтези – XX» отримали лише у наш час. Тому картини із приватних колекцій, презентовані на виставці в музеї, стали уже раритетами, а чотири художники – друзі по життю і творчості, знаними митцями, твори яких добре відомі шанувальникам сучасного  мистецтва як в Україні, так і далеко за її межами.
Нині за плечима кожного автора – Петра Бевзи, Олексія Литвиненка, Петра Лебединця і Марка Гейка – велика кількість персональних виставок та виставкових проєктів, каталогів, заходів, фестивалів. Їхні картини зберігаються у музеях нашої держави та багатьох країн  світу, а також в приватних колекціях. Вони дуже близькі по духу, і водночас, дуже різні. Позаяк кожен автор має свою інтонацію та свої особливі засоби відкривати глядачеві поезією життя та зачаровувати його.

Виставковий проєкт «СИНТЕЗИ – XX» набув у наш час свого особливого шарму, адже це погляд на творчість успішних сучасних художників через призму часу у чверть століття та своєрідний спогад про те, як усе починалось…»

Ну, а мені за старою доброю ДОкарантинною традицією хочеться сказати на завершення цієї публікації : «Був сам і раджу вам!» «СИНТЕЗИ – XX» – це  справжнє Мистецтво, яке нікого не залишить байдужим. Так що, дорогі друзі, поступово оговтуйтеся від карантинного мороку  і гайда до Національного музею українського народного декоративного мистецтва, який розташований на території Києво-Печерської Лаври!

Виставка «СИНТЕЗИ – XX» триватиме до 6 вересня 2020 року.

Шеф-редактор інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО Сергій Комісаров.

#КолективнавиставкаСИНТЕЗИ_XX #СИНТЕЗИ_XX #ПетроБевза #МаркоГейко #ПетроЛебединець #ОлексійЛитвиненко #Національниймузейукраїнськогонародногодекоративногомистецтва #Києво_ПечерськаЛавра #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *