Сідаючи за комп”ютер, аби написати чергову публікацію про творчість  Народного художника України Василя Івановича Гуріна (1939 – 2018 р.р.), виставка полотен якого (називається вона «ПРИСВЯТА»)  нині демонструється у  Національному Музеї “Київська картинна галерея”, довго думав і гадав : що можна було б взяти епіграфом до моєї статті? У пам”яті «випірнули» слова неперевершеного Вінсента Ван Гога, який свого часу досить влучно підмітив : «Говорити за нас повинні наші полотна. Ми створили їх, і вони існують, і це найголовніше».

Ось так і у випадку із Василем Івановичем Гуріним – дивовижним  українським художником світового масштабу, педагогом, філософом, який залишив по собі величезну творчу спадщину. І – тисячі вдячних Майстрові учнів, яким пощастило набиратися у нього уму-розуму під час навчання у стінах НАОМА. Свою педагогічну діяльність  в Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури Василь Іванович  розпочав у 1969 році.

З 1987 — професор, з 1989 — завідувач кафедри живопису і композиції, з 1993 — керівник навчально-творчої майстерні станкового живопису… За своє довге життя у мистецтві  Маестро Гурін виплекав тисячі ( і це – не метафора!) талановитих українських живописців. Кожному із них Василь Іванович дав путівку у життя.

У період асистентування В. І. Гуріна у професора О. М. Лопухова у нього навчались: Л. Антонюк, К. Балкінд, В. Гурін, А. Зорко, О. Одайник, Г. Ягодкін, О. Ясєнєв та багато інших. Пізніше, після створення у 1993 році творчої майстерні під керівництвом В.І. Гуріна, у професора навчались: Ань Дун, С. Бринюк, О. Гордієць, О. Гребенюк, К. Двоєглазова, Т. Джус, Г. Крюкова, Н. Кравцов, К. Кудрявцева, А. Луговський, А. Поперняк, Г. Попинова, О. Свіжак, С. Скріпіцин, В. Теличко-Еверт, М. Тертична, О. Храпачов, Ху Суєтао, К. Чернявський, Р. Петрук, В. Шваб, Д. Шемякіна, Н. Ягницька-Якименко, Л. Якимащенко, Д. Коваль та багато – багато інших, не менш відомих і титулованих живописців.

І ось що прикметно : всім своїм учням і  колегамм по цеху Мистецтва Василь Іванович завжди сприяв у просуванні вперед. Допомагав не лише словом, а й ділом : у організації виставок і пленерів, у «вибиванні» творчих майстерень, у  наданні матеріальної допомоги, у захисті дисертацій…

Золотої душі була Людина – Василь Іванович Гурін, який залишив по собі не лише добру пам”ять в серцях друзів, колег і  студентів, а й величезну  кількість дивовижних  за рівнем осмислення життя картин  – портретів, натюрмортів, пейзажних циклів, на яких вчитиметься ще не одне покоління українських і зарубіжних живописців.

Якщо ви хочете побачити справжнє Мистецтво, знайдіть у своєму життєвому графіку кілька годин часу і обов”язково відвідайте  персональну виставку «ПРИСВЯТА» у стінах Національного Музею «Київська картинна галерея».

Вона триватиме до 27 листопада. Відвідання виставки «ПРИСВЯТА»  – це унікальна можливість  доторкнутися до творчості справді великого художника і великого патріота українського  образотворчого Мистецтва. Ну, а мені особисто хочеться подякувати рідним і близьким Василя Івановича за те, що зуміли організувати цю чудову подію  у наш досить непростий час…

А закінчити публікацію про світлої пам”яті  Василя Івановича Гуріна, із яким мав честь спілкуватися не лише на мистецьких подіях, а й за їхніми лаштунками, я хочу віршем «Голуб у Сант”яго» великого поета Евгена Євтушенка. Ось що він сказав про роль і місце Художника у нашому житті :

«Под кожей у любого человека
в комочке, называющемся сердце,
есть целый мир, единственно достойный
того, чтоб тратить краски на него.
Туда фотограф никакой не влезет.
Запечатлеть невидимое надо.
Художник не подсматриватель жизни,
а сам её творенье и творец».

PS : Дякую моєму другові живописцю, педагогові і громадському діячу Едуарду Межулу за надані із його особистого фото архіву  для цієї публікації світлини різних періодів життя і творчості Народного художника України Василя Гуріна.

#ПРИСВЯТА #ВиставкаПрисвята #ВасильІвановичГурін #ХудожникВ_І_Гурін #НаціональнийМузейКиївськакартиннагалерея #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО
Фото – автора

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *