12-го березня 2020 року вперше за часи незалежності України на кіноекрани вийде фільм, створений за мотивами твору Тараса Шевченка. Стрічка знята режисером Михайлом Іллєнком за мотивами балади «У тієї Катерини…», а її сюжет охоплює 400 років історії України.

Ідея створення фільму про феномен толоки, до якого ніхто раніше не звертався, з’явилася у Михайла Іллєнка 53 роки тому: після розмови з братом, відомим режисером Юрієм Іллєнком.  В основу стрічки лягли  66 рядків Шевченкової балади «У тієї Катерини…», а доповнився сюжет спогадами з дитинства легендарного актора Івана Миколайчука. Силуети дійових осіб почали виростати до неочікуваних масштабів після зустрічей Михайла Іллєнка з добровольцями та волонтерами АТО, до яких режисер їздив протягом 2014-2016 років, показуючи фрагменти незавершеної «Толоки» разом з фільмом  «ТойХтоПройШовКрізьВогонь».

За задумом режисера, першими глядачами «Толоки» стали саме військовослужбовці та мирне населення зони проведення Операції об’єднаних сил (ООС). Допрем’єрний тур картини зоною ООС пройшов восени 2019 року, за підтримки Українського культурного фонду. Михайло Іллєнко та актори стрічки відвідали понад двадцять міст та селищ Донецької і Луганської областей.

Синопсис: У Тараса Шевченка є балада про те, як закохалися у Катерину троє козаків. Свій вибір Катерина довірила долі: пообіцяла стати дружиною тому, хто визволить з полону її брата. Двоє з трьох козаків загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а її коханим… Чекати «брата» Катерині у сюжеті фільму доведеться не одне століття, не старіючи та не втрачаючи надії. Ця розповідь, наче притча, пролітає крізь історію України, відтворює її драматичні та героїчні епізоди. Кожне випробування руйнує хату Катерини. Але вона вперто, як і багато поколінь українців, знову й знову піднімає її з руїн.

Вік української хати короткий – від війни до війни. Якби не толока, не було б де й зустріти свого коханого. Завдяки толоці жодна хата в Україні ніколи не була «скраю», завжди у центрі громади.

Лейтмотивом фільму стала авторська версія української народної пісні «Чорні очка, як терен» (в інтерпретації Михайла Іллєнка  – «Українська народна Камасутра»). Пісню у фільмі виконали відомі музиканти, актори, волонтери. Саунд-продюсером треку є Сергій Фоменко («Фома»).

Кінопроєкт «Толока» став одним із переможців 3-го конкурсного відбору Держкіно. У результаті дофінансування картина отримала державну фінансову підтримку розміром майже 28,4 мільйони гривень, що становить 98% від загальної вартості виробництва.

Промокампанія фільму проходить за підтримки Благодійного фонду Ігоря Янковського. Генеральним медіапартнером є телеканал «ICTV».

Михайло Іллєнко – український кінорежисер, сценарист, актор, академік Національної академії мистецтв України, Заслужений діяч мистецтв України, Лауреат Державної премії України імені Олександра Довженка (2007). З 1997 року – організатор кінофестивалю «Відкрита Ніч». З 1994 року – керівник курсу режисури художнього фільму Інституту екранних мистецтв Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого. З 2002 по 2003 рік – декан кінофакультету Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого. Член Національної спілки кінематографістів України. Михайло Іллєнко став першим головою правління Української Кіноакадемії. Найбільш відомі режисерські робити Іллєнка: «Фучжоу», «Сьомий маршрут», ТойХтоПройшовКрізьВогонь» та ін.

         «ТОЛОКА»

У кіно з 12.03.2020

Країна: Україна

Компанія: «Іллєнко Фільм»

Хронометраж: 116 хв.

Жанр: романтична балада

Режисер: Михайло Іллєнко

Автор сценарію: Михайло Іллєнко

Оператор: Олександр Кришталович

Композитор: Роман Вишневський

Художник-постановник: Роман Адамович, Микола Кіщук

Продюсери: Михайло Іллєнко, Пилип Іллєнко, Маріанна Новікова, Андрій Різоль, Максим Асадчий, Олег Щербина, Юлія Чернявська та Віталій Шереметьєв

Звукорежисер: Артем Мостовий

У ролях: Іванна Іллєнко, Дмитро Лінартович, Богдан Бенюк, Олег Примогенов, Сергій Романюк, Мирослав Гай, Дмитро Рибалевський, Василь Кухарський, Костянтин Войтенко, Тетяна Нагірняк, Євгенія Конюх та ін.

Камео-ролі у стрічці виконали зірки українського кіно, музики і телебачення: Ахтем Сеітаблаєв, Олег Скрипка, Сергій «Фома» Фоменко, Олег «Фагот» Михайлюта, Іван Леньо, Галя і Леся Тельнюк, Тарас Компаніченко, Дмитро і Віталій Капранови, Анна Заклецька, Роман Коляда та ін.

Дистрибутор: компанія UFD

Телевізійний партнер: телеканал ICTV

За підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міністерства культури України

Партнер промокампанії: Благодійний фонд Ігоря Янковського.

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ :

Старт прокату фільму «Толока» переноситься

У зв’язку з набранням чинності Постанови Кабінету Міністрів України № 211 від 12 березня 2020 року «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», реліз художнього фільму «Толока» в кінотеатральному прокаті переноситься. Дату старту прокату фільму повідомимо додатково, спільно з дистрибутором – компанією UFD.

Національна прем’єра романтичної балади Михайла Іллєнка «Толока» відбулася 10-го березня у кінотеатрі «Київська Русь».

На прем’єру завітали відомі діячі української культури та мистецтв, медійні особистості, політики і друзі «Толоки». Вщент заповнений зал найбільшого в країні кінозалу (1200 місць) зі сцени вітала знімальна група стрічки у складі понад 150 осіб.

Показу фільму передували преспоказ та пресконференція за участі творчої  групи.

Під час пресконференції режисер Михайло Іллєнко наголосив: «Ми втрачаємо історичну пам’ять, і наш фільм – спроба цю пам’ять повертати. Толока – це унікальна, переможна система українського самопорятунку, яка не залишила сліду в жодному з видів мистецтва, тому сьогодні прем’єра не тільки фільму, це загальна прем’єра толоки!».

Разом з режисером та акторами фільму Іванною Іллєнко та Богданом Бенюком участь у пресзаходах взяли представники Держкіно (Євгеній Коваленко) і Благодійного фонду Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» (Тагір Імангулов), які підтримали створення та промоцію стрічки, а також Фонду «Повернись живим» (Віталій Дейнега), з яким команда фільму реалізовує спільний проєкт.

Нагадаємо, що сім гривень з кожного проданого квитка на фільм будуть перераховані Фонду і спрямовані на підтримку армії.

Перед показом картини в холі кінотеатру глядачів чекали декілька фотозон, серед яких і створені режисером вертеп та конструкція з ефектом дзеркала, що, за стрічкою, символізує магічний портал у майбутнє.

Дистрибуцію фільму здійснює компанія Ukrainian Film Distribution, яка забезпечить прокат фільму в 162-ох кінотеатрах 74-ох міст.

Інформація – прес-центру організаторів показу фільму “Толока”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *