Троє зловмисників організували схему привласнення коштів фінансової установи, використовуючи підставних позичальників та ошукуючи реальних клієнтів.

Неправомірну діяльність фігурантів припинили слідчі столичного главку поліції за оперативного супроводження співробітників київського управління захисту економіки під процесуальним керівництвом прокурати міста Києва. Встановлено, що троє осіб організували злочинну групу, аби привласнити кошти однієї з фінансових установ.

Організатором був 50-річний голова кредитного комітету компанії, який безпосередньо надавав вказівки членам злочинної групи, підписував  фіктивні договори, зустрічався з особами, які за грошову винагороду погодилися укласти договір позики, розподіляв кошти між учасниками угрупування.

Його син, 28-річний заступник голови кредитного комітету установи, укладав договори позики та застави з підставними особами, отримував у банківських установах кошти від засновників компанії на видачу позик. Також у складі групи був 36-річний виконавець, котрий підшукував підставних осіб для укладання договорів позики, підробляв свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів для долучення до договорів позики в якості застави.

Під час досудового розслідування правоохоронці з’ясували, що впродовж 2017 року учасники злочинної групи підшукали 11 осіб. Використовуючи їхні документи, укладали з ними договори на отримання позики під заставу неіснуючих елітних авто. Однак кошти до позичальників не надходили – їх привласнювали зловмисники. Підставним особам виплачували «гонорари» в розмірі від 200 до 500 доларів США.

Окрім того, учасники групи ошукали шістьох реальних позичальників. Вони запропонували клієнтам безвідсоткове погашення заборгованості за умови виплати готівкою. Як тільки отримували кошти, голова кредитного комітету та його заступник видавали позичальникам довідки за своїми підписами про нібито зняття обтяження з майна, яке було предметом застави. Кошти, які виплатили їм клієнти, учасники групи залишили собі.

У загальному фігуранти привласнили понад 54 мільйони гривень, які належали фінансовій компанії. Під час санкціонованих обшуків у підозрюваних правоохоронці вилучили документи, що підтверджують злочинну діяльність зловмисників, а також накладено арешт на їхнє майно на суму понад 10 мільйонів гривень.

Дії учасників групи кваліфіковано за ч. 3 ст. 28, ч. 3 і 4 ст. 190, ч. 5 ст.191 (Вчинені організованою групою шахрайство у особливо великих розмірах та привласнення чужого майна у особливо великих розмірах) ч. 4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) та ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Організатору та виконавцю вже повідомлено про підозри у скоєнні вказаних злочинів. Суд обрав їм запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Ще один виконавець наразі переховується від органів досудового розслідування, тож правоохоронці докладають усіх зусиль для встановлення його місцезнаходження. © КИЇВ: https://kyiv.npu.gov.ua/news/novini/slidchi-stolichnoji-policziji-povidomili-pro-pidozri-uchasnikam-zlochinnoji-grupi-yaki-privlasnili-ponad-54-mln-grn-finansovoji-kompaniji/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *