І несуть, і везуть, і «Новою поштою» надсилають… Із великою радістю повідомляю : у Музеї – майстерні Івана Кавалерідзе повним ходом триває реалізація мистецького МЕГА проекту до 300 річчя від дня народження Григорія Сковороди та 135 річчя з дня народження Івана Кавалерідзе, а також 100 річниці із дня встановлення першого монументального пам’ятника Григорію Сковороді в Лохвиці (роботи Івана Кавалерідзе).

             

Слово «мега» у попередньому реченні я використав невипадково – ви самі розімієте чому… Ось і в день відкриття виставки за підсумками Міжнародного пленеру – симпозіуму «Очаків – 2021» (організатори – Валерій Махін та Алла Желева, арт-куратор – ваш покірний слуга) я з великою радістю зробив кілька світлин, на яких зафіксував не лише учасників нашого вернісажу…

             

Цього дня (із картинами в руках, присвяченими Григорію Сковороді) до Музею – майстерні Івана Кавалерідзе завітала  відома українська художниця Iryna Fedorenko. Пані Ірина є однією із 70 митців, які на сьогодняшній день  бере участь у мистецькому проекті до 300 річчя від дня народження Григорія Сковороди. Решта художників, задіяних у цьому арт-заході, на сьогодні  або вже передали  свої твори на зберігання до архіву Музею, або допрацьовують їх у своїх майстернях.

                 

Цікаво, що до цього амбітного проекту долучаються не лише українські живописці, графіки та скульптори, а також і їхні колеги із інших держав світу. Нині разом із директором Музею – майстерні Олександром Юніним ми активно ведемо переговори із відомим литовським Painter, Art Curator, Art Consultant, Art Collector, Art Critic Saulius Kruopis, аби він залучив до нашого гурту талановитих литовських авторів.

       

Результати цих переговорів стануть відомими вже найближчим часом. Сподіваємося, що у Литві знайдеться чимало художників, графіків і скульпторів, яким також цікава тема Григорія Сковороди, позаяк геніальний український філософ і поет свого часу мандрував стежками – доріжками Князівства Литовського, про що свідчать його щоденники і літературна спадщина. Так що від імені Олександра Юніна хочу передати щире вітання нашим литовським друзям із надією на подальшу  плідну співпрацю в рамках цього унікального міжнародного арт-заходу!

               

ДОВІДКОВО :

Ідея проекту до 300 річчя від дня народження Григорія Сковороди та 135 річниці від дня народження Івана Кавалерідзе, а також 100 річниці від дня встановлення першого монументального пам’ятника Григорію Сковороді в Лохвиці роботи Кавалерідзе належить Олександру Юніну. Реалізація та відповідальні – Музей- майстерня І. П. Кавалерідзе в місті Києві, Олександр Юнін та Олександра Савенок. Тема роботи : “Як Ви, шановний митець, розумієте творчість, життя, мальфарство і геніальність  Григорія Сковороди?” Розмір твору (рама не потрібна, якщо картина на холсті, всі інші – повинні бути оформлені) та кількість (бажано 2, адже може статися так, що виставки в різних містах України можуть співпадати в датах проведення – щоб не виникало потім питання : чому я там є, а в іншому місці моєї роботи немає?) – на Ваш особистий розсуд. Роботи доставити до Музею потрібно доставити до 10 листопада. Далі починається формування експозиції… Перша виставка запланована в Музеї- майстерні І. П. Кавалерідзе у місті Києві, що на Андріївському узвозі, 21 на кінець листопада – початок грудня цього року. Ну, а далі , якщо все складається позитивно (маємо на увазі каратнин), то і по всій Україні. Сподіваємося, що виставку, присвячену Григорію Сковороді,  побачать шанувальники сучасного образотворчого Мистецтва у  Чернігові, Харкові, Полтаві, Дніпрі, Львові, Сумах, Івано-Франківську та ще у  кількох містах… А ось підсумкова  виставка відбудеться знову у столиці. З чого починаємо – тим і завершаємо! Отож, йдеться про  таку собі подорож цієї колекції робіт із підтекстом “Мистецтво та просвітництво : Григорій Сковорода та Іван Кавалерідзе єднають Україну.”

Якщо і вам, шановні митці, також цікаво взяти участь у цьому мега проекті,  то, будь ласка, оперативно напишить підтвердження його фундаторам і організаторам. Дякуюємо за розуміння та підтримку!

P.S. По закінченні проекту, керівництво Музею – майстерні Івана Кавалерідзе просить залишити (подарувати) одну роботу в фондах цього закладу Духовновсті і Культури українського народу – для проведення подальших виставкових заходів. Про нові виставки  ви дізнаєтеся із публікацій у Інформаційному агенстві УКРПРЕС-ІНФО та із чергових випусків телевізійної програми «Мистецька хвиля +»на каналі Ukrvideotravel у Ютубі.

Контакти: Директор Музею – Олександр Юнін 0672381590 (особистий) ; завідувачка експозицією Музею – Олександра Савенок 044 425 3397. Пошта Музею:    4250389@i.ua

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Фото автора

#ГригорійСковорода  #проектдо300річчявідднянародженняГригоріяСковороди #SauliusKruopis #Литовськіхудожники #Музей_майстерняІванаКавалерідзе #ОлександрЮнін #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО #СучаснеМистецтво #Мистецтво #сучаснеобразотворчемистецтво  #Творчість #Творчество  #Культура  #Искусство

 

Одне повідомлення

  1. Особистість і творчість Сковороди захопили мене п’ять років тому. Український філософ, гордість нації. До вашого проекту хотіла б долучитися: влітку писала картину на Сумщині з думкою про Григорія Сковороду. Уявляла як він ходив дорогами, милувався природою, жив у ній, любив людей – прагнучи дати крила їх душам. Моя картина – “Осокори. Шляхами Сковороди”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *