У Північному апеляційному господарському суді (м. Київ, вул. Шолуденка) розпочалося слухання апеляційної скарги Київської міської організації Українського товариства мисливців і рибалок (КМО УТМР) щодо незаконного відчуження землі товариства, на якій розташована база “Вишеньки”, на користь фізичних осіб, пов`язаних з держкомпанією ДК УКРТРАНСГАЗ (номер справи 911/3654/20).

Відмітимо, що нещодавно базу силами КМО УТМР було реконструйовано, відремонтовано багато об’єктів, територія була упоряджена та приведена до комфортного для відпочинку та рибальства стану.

https://www.facebook.com/groups/uoorotzovi/

https://www.facebook.com/groups/1897587287147903/about

Рейдери не сплять ніколи

Сьогодні українська громадськість слідкує за черговою спробою захопити ласий шматок землі навколо столиці України. Цього разу йдеться про намір відчуження 44 сотих га в елітній місцевості під Києвом. Око рейдерів покладено на територію риболовно-спортивної бази  (РСБ) “Вишеньки”, яка розташована на лівому березі Дніпра на відстані 14 км від ст. М. “Славутич”, що належить Київській міській організації українського товариства мисливців і рибалок (КМО УТМР).

Як повідомив журналістам голова ради КМО УТМР, Володимир Ласкаржевський, проблеми розпочалися ще у 2018 році, коли на базі «Вишеньки» з’явились невідомі, які заявили що вони є власниками 44 соток землі, що входять до території бази, і збираються там хазяйнувати.

Для керівництва КМО УТМР це було цілковитою несподіванкою, бо ніхто їх про вилучення землі не попереджував, і ніяких офіційних документів або розпоряджень не надавав. Щоб розібратися у ситуації та з’ясувати хто правий, а хто ні, було вирішено подати до суду.

Як розказав у репортажі на брифінгу адвокат Дмитро Власенко, для встановлення істини зі сторони КМО УТМР були своєчасно та оперативно зроблені всі спроби та запити, щоб дізнатися, що відбувається з ділянкою, та отримати відомості про статус спірних земель.

Більш детально коментар адвоката – у репортажі телеканалу Козацький:

Зокрема, вони дізнались, що у 2003 році Бориспільська міська райдержадміністрація, нібито, виділила частину землі, що входила до бази «Вишеньки» на користь ДК УКРТРАНСГАЗ, що входить до НАК НАФТОГАЗ, начебто для ведення садівництва.

Але, судячи з усього, під час виділення землі були допущені дуже серйозні порушення, які свідчать про можливий шахрайський вчинок. Зокрема, ніхто не повідомив діючих користувачів землі в особі КМО УТМР, що планується вилучити частину землі, яка на законних підставах знаходиться у їх постійному користуванні, що є грубим порушенням закону. Це офіційно підтвердили у Бориспільській адміністрації, які на адвокатський запит відповіли, що  відповідно до ст.149 Земельного кодексу України, вилучення земельної ділянки відбувається лише за письмової згоди (або у особливих випадках – за рішенням суду, і це – не той випадок. – ред..), і що такої згоди від КМО УТМР у адміністрацію не надходило. Також у Держгеокадастрі офіційно відповіли, що у них не було проекту землеустрою щодо відведення землі на користь УКРТРАНСГАЗ.

Грубі порушення норм закону – це аргумент для суду?

Господарський суд Київської області, куди від КМО УТМР надійшов позов, відмовив у задоволенні вимог на суто формальній основі, начебто вийшли строки. Але затримка була цілковито з вини держорганів, які всіляко тягнули з відповідями, приховували інформацію та не надавали потрібні відомості і документи. Що може свідчити про ознаки корупційних порушень. Також наразі дуже дивно виглядає позиція Бориспільської РДА, яка спочатку визнавала позовні вимоги КМО УТМР та погоджувалася, що відчуження  землі товариства без відмови від користування є незаконним. Але після зміни влади, одразу змінила свою позицію. І тепер виступає на боці фактичних рейдерів.

Адвокат розповів, що у Північному апеляційному господарському суді сторона КМО УТМР хоче почути чіткі, ґрунтовні відповіді – яким чином земельна ділянка була вилучена у бази «Вишеньки» без згоди користувача, бо за законом це має бути саме так?

Яким чином земельна ділянка, яка виділялась УКРТРАНСГАЗУ, опинилась у приватному володінні фізичних осіб, які були посадовцями УКРТРАНСГАЗУ? Як так сталося? Чому землі, що були надані державному підприємству, опинились у приватних руках? Фактично йдеться про повернення державі земель, які було надано громадській організації у постійне законне користування, що не припинялось жодним законним способом.

Державний акт на користування землею, що підтверджує за КМО УТМР володіння ділянкою бази «Вишеньки»

Щодо осіб, які претендують на елітну землю бази «Вишеньки» під Києвом – з офіційних джерел відомо, що це Петі Олексій Генріхович та Головкіна Наталія Василівна. За повідомленням джерел, організував відчуження та забезпечує його легалізацію Петі Генріх Семенович, який довгий час працював високопосадовцем «Укртрансгазу».

В будь-якому разі, хто правий, а хто ні має визначити суд. Останнє засідання засвідчило, що розгляд обіцяє бути гаряченьким. Колектив КМО УТМР готовий до кінця відстоювати права організації на землю бази «Вишеньки», на  якій виросло не одно покоління українських рибалок.

Наступне засідання – 5 жовтня, і КМО УТМР запрошує ЗМІ до висвітлення подій. Журналістська спільнота надалі буде слідкувати за розвитком подій та повідомляти про хід розгляду цієї справи.

Сергій Борячук, Тетяна Стеф’юк, ГО «Чесне правосуддя» для «Укрпресінфо»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *