Музей історії міста Києва у співпраці з благодійним фондом «КУЛЬТАУРА» готує національний проєкт «ВЕЛИКА СІМКА», присвячений творчості художників:

ОЛЕКСАНДРА АРХИПЕНКА

МИХАЙЛА БОЙЧУКА

АНАТОЛІЯ КРИВОЛАПА

КАЗИМИРА МАЛЕВИЧА

ГЕОРГІЯ НАРБУТА

МАРІЇ ПРИМАЧЕНКО

ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

Музей історії міста Києва, 3-й поверх

Автор проєкту – Юрій Комельков.

Вперше в одній експозиції будуть презентовані твори семи митців, які увійшли до рейтингу «Топ-100 великих українців», що визначали перебіг історії з часів Київської Русі до наших днів за версією журналу «Новое время». Аби сформувати цей список, журнал створив експертну раду, до якої увійшли 100 авторитетних співвітчизників, серед яких: Сергій Жадан, Владислав Троїцький, Юрій Андрухович, Андрій Курков та інші.

«ВЕЛИКА СІМКА» – це шлях до створення візуального коду нації, опису «генетичного коду» української культури. Проект є продовженням відомого мультимедійного проєкту «UKRAINE.THE BEST. Культурний простір від А до Я»( http://ukrainethebest.com) що фактично став абеткою та палітрою сучасної культури України.»

Організатори виставки прагнуть показати художні ідеї авторів, які стали авангардними та вплинули на весь розвиток культури України та світу, зв’язки цих ідей з витоками, що сховані в народному, духовному, сакральному. Експозиція презентує декілька тематичних блоків: «портрет», «сакральне мистецтво», «полілог».

SONY DSC

Вперше будуть представлені 25 творів, серед яких унікальні твори школи бойчукистів з колекції Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, оригінал портрету Михайла Бойчука авторства Охріма Кравченка з Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, унікальна двостороння картина Марії Примаченко «Звір Поліський» з колекції Prymachenko family foundation, в якій мисткиня описала важливу подію своєї біографіі, рідкісний та єдиний підтверджений в Україні автопортрет Казимира Малевича 1934 року з приватної колекції, твір Тараса Шевченка з національного музею імені Тараса Григоровича Шевченка, «Циганка», що став знаковим не тільки для культури країни, але й в житті митця та інші твори.

Задача виставки знайти зв’язки у візуальному мистецтві декількох століть з народним, показати діалоги між важливими меседжами митців, адже наразі є дуже важливим пошук та закріплення цінностей, що стали і є формуючими факторами національної свідомості суспільства для декількох епох.

Інституції-партнери проекту:

Національний музей Тараса Шевченка

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького

Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури

Видавництво АТЛАНТ-ЮЕмСі

Видавництво РОДОВІД

Аукціонний дім «ЗОЛОТОЕ СЕЧЕНИЕ»

Prymachenko Family Foundation

LAW NET

Відео презентація проекту за посиланням:

http://ukrainethebest.com/velyka-simka-promorolik/

Інформація –  організаторів арт-заходу

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *