Дивина та й годі! Але що є, то є! У день свого професійного свята працівники одного із найбільш відомих музеїв столиці зробили подарунок не собі, а тисячам шанувальникам мистецтва. До того ж – подарунок із великої літери! Адже вони показали нам справжні скарби, які можна побачити хіба що у французькому Луврі…

Але не буду вас далі  інтригувати, а розкажу про все по суті. Отож, саме 18 травня в уславленому Музеї Ханенків (в рамках 17-го фестивалю «Французька весна») в європейській експозиції цього храму культури було представлено твори з постійної колекції та фондів, частина із яких раніше ніколи не експонувалася. Урочисте відкриття проєкту приурочене до Міжнародного дня музеїв.

І відбулася ця масштабна подія за сприяння дипломатів Посольства Франції та співробітників Французького інституту в Україні. Залу мистецтва Франції доповнили щойно відреставровані пейзажі французьких художників Жана Уеля, Луї Еме Жапі, Жана-Батіста Пільмана та портрет кузини Варвари Ханенко Надії Федорівни Муравйової-Апостол, написаний успішним паризьким майстром Франсуа Фламенгом. Окрім живопису, у залах презентовано французьку скульптуру від часів Середньовіччя.

Прихильники мармурової пластики не залишаться байдужими до творів Жана-Батіста Карпо, Альфреда Буше та по-новому відкриють для себе творчість Сари Бернар. У «Золотому кабінеті» на час проєкту можна подивитися дивовижної краси старовинні  французькі шовки.

Повністю оновлено вітрину з порцеляною всесвітньо відомих французьких мануфактур. Уперше за історію музею Ханенків на публічний огляд винесено графічні твори видатних митців Франції межі 19–20 століть: Оділона Редона, П’єра Боннара та Едуара Вюйара.

Протягом наступного місяця в рамках проєкту відбудуться лекції, екскурсії музейних кураторок колекцій живопису, скульптури, графіки і декоративного мистецтва та презентація видання «Французьке мистецтво в колекції Музею Ханенків. Вибрані твори», де найцінніші твори зібрання подано в супроводі захоплюючих коментарів українською та французькою мовами. В урочистостях з нагоди відкриття оновленої експозиції Музею Ханенків взяв участь аташе з питань культури Французького інституту в України Давід Кеннек.

Сергій Комісаров, шеф – редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО
Фото автора
#ФранцузькийінститутвУкраїні #ПосольствоФранціїв Україні #МузейХаненків  #фестивальФранцузькавесна
#Французькакультура #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *