Не знаю, кому як, а особисто для мене тема аварії на Чорнобильській АЕС завжди залишатиметься  актуальною. Це, в першу чергу, тому, що протягом 1986 – 1988 років я (спочатку – як спеціальний кореспондент УТ-1, а потім – як спеціальний кореспондент газети «Трибуна енергетика» Управління будівництва ЧАЕС) щодня перебував у зоні вибуху, на журналістській передовій, висвітлюючи драматичні події приборкування «мирного атома» для мільйонів глядачів і читачів.

Нещодавно ми відзначали 35-ту річницю з момента аварії на цій атомній станції. Тоді я написав розлогу статтю на цю тему. А сьогодні знову занурююся у спогади про Чорнобиль, Прип”ять, тридцяти кілометрову зону по периметру ядерних реакторів… І спонукає до цього мене зустріч із людьми, яким слово «Чорнобиль» болить так само, як кожному із моїх бойових побратимів-ліквідаторів. Хоча люди, із якими довелося спілкуватися у Chernobyl HUB на Андріївському узвозі – набагато молодші від представників нашого покоління. За віком вони – наші діти…

Ну, а тепер – по суті справи.  7 травня у туристичному агентстві ЧОРНОБИЛЬ ТУР за сприяння  Асоціації чорнобильських туроператорів відбулася презентація вельми цікавої і, головне, архі  потрібної для нашого суспільства книги. В першу чергу, як на мене, потрібної саме для молодого покоління. Адже більшість ровесників аварії знають про найбільшу планетарну катастрофу минулого століття, яка відбулася на території України, в першу чергу  із комп”ютерних ігор та із не досить об”єктивної кіно документалістики.

Такі фільми у безпосередніх учасників ліквідації аварії у зоні ЧАЕС викликають, м”яко кажучи, іронію… І не лише її… Адже все було трохи не так. Чи – взагалі не так, як це вигідно сьогодні сучасним «історіографам», котрі ніяк не зрозуміють: треба писати Історію Чорнобиля, а не захоплюючі,  далекі від реальності напівхудожні есе про цю техногенну катастрофу. Слава Богу, не перевелися ще в Україні люди, які виступають за Правду – коли йдеться про ті далекі від нас події. І один із таких людей – молодий  талановитий фото художник  Дмитро Демішев, який є автором надзвичайно правдивої книги “Чорнобиль: сучасне обличчя”.

Книга пейзажної фотографії, на презентацію якої директор ЧОРНОБИЛЬ ТУР та голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко запросив представників влади, політиків, екологів і журналістів,  вдало передає неймовірну сучасну  атмосферу Чорнобильської зони відчуження, заради якої сотні тисяч людей знову й знову приїжджають туди з різних куточків світу.

Масив Чорнобильської атомної електростанції, один із реакторів якої вибухнув 1986 року, масштабні інженерні споруди, наукові лабораторії, десятки покинутих сіл і місто Прип’ять – пам’ятник епохи СРСР … Все це немов би оживає на сторінках книги “Чорнобиль: сучасне обличчя”. А ще на своїх супер професійних фото Дмитро Демішев відобразив неймовірної краси природу, в яку буквально «врізані»  індустріальні об’єкти, та люди – справді непересічні особистості, які працюють у цьому радіаційно-небезпечному місці і у наш час – аби ми жили безпечно… Саме це запам’ятовується після візиту до зони відчуження кожному із її відвідувачів.

Також книга Дмитра Демішева “Чорнобиль: сучасне обличчя” має на меті розкрити потужній  туристичний потенціал Чорнобильської зони відчуження, сформувати позитивний імідж та продемонструвати ті позитивні зміни, що відбуваються там на шляху до «зони відродження» та «території змін».

ДОВІДКОВО :

Фотопроєкт, автором якого є талановитий фото художник Дмитро Демішев тривав з 2018 по 2021 роки. Автор зробив сотні унікальних світлин зі знаковими об’єктами та ландшафтами зони відчуження.
Ініціативу реалізовано за підтримки Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державного підприємства «Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження», Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська атомна електростанція», інших підприємств, організацій та установ, що належать до сфери управління Агентства, а також низки громадських організацій та активістів.
Інформаційна підтримка та реалізація книги на території Чорнобильської зони – ЧОРНОБИЛЬ ТУР.

Дякуємо, шановний колего, за вашу титанічну працю! Так тримати – назад не відступати! Адже правду про Чорнобиль і тридцяти кілометрову зону ЧАЕС повинні знати люди в усіх куточках нашої планети.

 

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС

Фото – Дмитра Демішева та автора цієї публікації

 

#Чорнобиль #ЗонаЧАЕС #ПрезентаціякнигиЧорнобиль_сучаснеобличчя #ДмитроДемішев #книгаДмитраДемішева #фотоЧорнобиля #ЧОРНОБИЛЬТУР #Асоціаціячорнобильськихтуроператорів #ЯрославЄмельяненко #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО#ДержавнеагентствоУкраїнизуправліннязоноювідчуження #Чорнобиль_сучаснеобличчя

 

 

Одне повідомлення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *