Крига скресла, пані і панове… Нарешті – крига скресла! Із  великою радістю інформую всіх шанувальників високого і прекрасного: тільки-но  у столиці завершився осоружний локдаун – і одразу ж, немов весняна ріка, завирувало мистецьке життя у багатьох закладах культури.

Ось і сьогодні, 4 травня 2021 року, у галереї «Митець» Київської організації Національної спілки художників України відбулося відкриття довгоочікуваної виставки відомого українського живописця, професора кафедри дизайну Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, члена Національної спілки художників України, доктора філософії образотворчого мистецтва Кінгстонського університету (США) Віктора Володимировича Крижанівського (1950 – 2016 рр).

Ретроспективну виставку «ХУДОЖНИК-ПРОСВІТНИК» – до 70-ти річчя з Дня  народження автора – організували його родичі, друзі і учні. Враховуючи вимоги карантину, на вернісажі побувало близько п”ятнадцятьох людей із найближчого оточення Майстра.

Але кожен із присутніх у виставковій залі галереї «Митець» особисто і всі вони разом, як мовиться, пам”янули «незлим тихим словом» цю світлу Людину – творця, яка залишила по собі колосальну духовну спадщину… За 30 років творчої діяльності цей живописець влаштував 20 персональних виставок. Самобутні твори Віктора Крижанівського зберігаються в музеях України та в особистих колекціях поціновувачів мистецтва низки країн світу.

Протягом багатьох років Віктор Крижанівський обіймав посаду  керівника Академічної дитячої студії образотворчого мистецтва. Більш детально про відкриття ретроспективної виставки «ХУДОЖНИК-ПРОСВІТНИК» та чому саме так, а не інакше її назвали організатори, ви незабаром дізнаєтеся, подивившись програму «Мистецька хвиля +» на каналі Ukrvideotravel у Ютубі.

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО, арт-критик
Фото – автора

ДОВІДКОВО:

Віктор Крижанівський ніколи не підлаштовується під модні напрямки в мистецтві та не обирає визначені, дозволені і прибуткові теми і сюжети. Він намагається своїми непересічними роботами донести до людей власний виважений погляд мислителя, історика та митця на життя і багатопроявне розмаїття світу через художні образи і символи.

Митець вважає, що кожен образ, кожна тема, кожна думка виражені в самобутніх образно-символічних постатях і сюжетах його робіт навіюють людям почуття причетності, гідності й поваги, замилування космічним, священним і світлим минулим нашого древнього, талановитого і могутнього народу.
Його творчий шлях – це пошук форми, композиції, кольору і матеріалу, що допомагають виразити творчий дух і високу духовність, життєву експресію і легкий політ. Відчуття краси і поетичний талант дають йому силу доносити до людей лише добре, вічне, прекрасне і світле.


Романтичне бачення і відтворення староруського міфу дало можливість Віктору Крижанівському досягти належного ступеню узагальнення, набути більшої свободи і розкутості формального вирішення своїх композицій, звівши конкретні зображення в значення образної метафори. Цим саме завданням підпорядковані зображувальні та декоративні можливості трудомісткої техніки кольорового офорту, якою митець володіє без перебільшення майстерно. Слід зауважити, що Віктор Крижанівський не обмежується “золотоносною” для себе міфологічною темою.

В жанрових композиціях, пейзажах України, портретних творах знаходять своє образне відображення і події сьогодення. Інша справа, що у видовищно маловиграшних, на перший погляд, мотивах краєвидів, малопримітних окові організованих куточків Києва та інших міст, в яких випало бувати митцеві, незримо присутні улюблені художником персонажі та образи слов’янської міфології.


Мета художника – виступати “за”, а не “проти”; не звинувачувати і не руйнувати, а творити і довершувати своє, воскрешати і повертати дивосвіт Оріїв-Русичів через поглиблене вивчення стародавніх Пам’яток і Літописів, сучасних неупереджених досліджень науки порівнюючи минуле свого народу з минулим інших, далеких і сусідніх народів, з їхньою культурою, вірою, мистецтвом, побутом і звичаями. Увесь набутий досвід і знання він намагається використовувати у своїй творчості.

Віктор Крижанівський зумів втілити у життя одну зі своїх заповітних мрій – запалити Вогонь пращурів наших у місці “звідки Русь пішла”. Хочеться сподіватися: художньо-пізнавальне його Світло, разом з Вогнями, запаленими попередниками та колегами на наукових та мистецьких теренах, стане дороговказом на нашому довгому і такому непростому шляхові до своїх витоків, а значить і до самих себе. Недарма ж бо мудрі люди кажуть, що засвітла легше дістатися мети навіть якщо дорога важка і звивиста.

#ГалереяМитець #Митець #виставкаВіктораКрижанівського #виставкаХудожник_Просвітник #НСХУ  #ArtgalleryMytets #КиївськаорганізаціяНаціональноїспілкихудожниківУкраїни #СучаснеобразотворчеМистецтво #КаринаКравець #ОленаКрасильникова #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО #програмаМистецькахвиля #каналUkrvideotravel #локдаун

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *