Законопроект Мінсоцполітики про Фонд соцстраху призведе до двократного збільшення виплат роботодавцями
Загрози, про які роботодавці буквально «кричали», починаючи з 2018 року, стали реальністю та боляче б’ють по бізнесу, працівниках та економіці країни.

Фонд соціального страхування визнає значні затримки у виплатах лікарняних та декретних. І це лише початок. Адже коронакриза триває і дедалі більше українців потребують допомоги від держави у боротьбі з хворобою.

При цьому Міністерство соцполітики, власноруч створивши проблеми у Фонді соцстрахування, намагається отримати одноосібний контроль за його грошима та кадрами. Та фактично повністю перекласти фінансове навантаження по сплаті лікарняних на роботодавців. Які другий рік поспіль знаходяться у надскладних фінансово-економічних умовах.

Так у законопроекті Мінсоцполітики пропонується збільшити кількість перших днів лікарняного, які оплачує роботодавець з 5 до 10. При цьому Єдиний соціальний внесок роботодавці сплачуватимуть і надалі. Тобто платитимуть державі 22% ЄСВ, але працівники хворітимуть на їх утриманні.

І це при тому, що рівень промислового виробництва за рік впав майже на 5%, а більшість роботодавців втратили і без того не надто велику підтримку з боку держави.

Якщо минулого року хоча б якась частина навантаження полегшувалася виплатами по частковому безробіттю, наразі вони існують лише для невеликої долі компаній, що мають замкнений цикл виробництва.

Фактично держава отримає назад цю свою допомогу бізнесу за минулий рік. Бо величезні додаткові витрати роботодавців на оплаті лікарняних втричі перевищать її обсяги.

Адже тільки за минулий рік роботодавці сплатили окремо за перші 5 днів лікарняних понад 7 млрд грн напряму своїм працівникам. І тепер ця цифра може бути подвоєна.

А ще Мінсоцполітики пропонує не виплачувати лікарняні співробітникам підприємств, що простоюють. Тобто мало того, що життя цих компаній і так ледь жевріє, ще й мають страждати їх працівники.

Також у законопроекті пропонується радикально збільшити необхідний стаж як критерій для отримання виплати по лікарняному.

І це все на тлі того, що роботодавець роками сумлінно сплачував ЄСВ за своїх людей, яких тепер фактично заднім числом позбавляють їхніх законних страхових гарантій.

Це призведе до того, що працівники усіляко уникатимуть офіційних лікарняних та створюватимуть загрозу для власного здоров’я та здоров’я оточуючих.

У надскладному 2021 році Міністерство соцполітики внесло бездефіцитний! бюджет Фонду, щоб приховати провали у керуванні ним, а Кабмін цей бюджет прийняв. І це при реальному дефіциті у понад 2 млрд грн!

Ми голосували проти, виступали за реальний бюджет Фонду соцстрахування, але нас вкотре не почули.

Ми також вимагали звернути увагу на критичну ситуацію з підробленими лікарняними.

Однак Уряд продовжував у ручному режимі забирати гроші з Фонду соціального страхування. Фальшиві лікарняні купувалися онлайн та призводили до величезних втрат коштів, які надходять до Фонду від роботодавців.

А ще у законопроекті Мінсоцу пропонується передати функції призначення директора Виконавчої дирекції ФССУ, його заступників, керівників обласних управлінь, схвалення проекту бюджету ФССУ від правління Фонду, до якого входять роботодавці та профспілки, до Мінсоцполітики та Кабінету Міністрів України з правом правління лише надавати пропозиції до проекту бюджету ФССУ.

Тобто наші гроші хочуть витрачати безконтрольно! І так само безконтрольно розпоряджатися нашим майном.

Законопроект пропонує встановити, що відчуження майна Фонду здійснюється в порядку, встановленому КМУ. Зараз це питання правомочне вирішувати правління (до якого входять профспілки, роботодавці та представники Кабміну). Цікаво, навіщо створювати такий порядок? Адже Фонд утворений за кошти роботодавців, його внесків. І все майно (в тому числі нерухоме) куплене саме за ці гроші.

Роботодавці категорично не підтримують проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України».

СПО роботодавців вимагає відкликати законопроект та провести зустріч зі сторонами соціального діалогу на національному рівні та обговорити

– проблеми функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування

– напрацювання дієвих змін для усунення заборгованості коштів Фонду соціального страхування України та шляхів вирішення інших проблемних питань.

https://fru.ua/ua/media-center/news/fru/derzhava-namadaetsia-pereklasty-likarniani-na-biznes

 

Інформація прес-служби Федерації роботодавців України

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *