В Київській муніципальній галереї мистецтв відкрилась підсумкова виставка міжнародного художнього симпозіуму-пленеру «Мистецтво без обмежень», який проходив минулого року в Умані в рамках грантового проекту товариства  дружби із зарубіжними країнами за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

До цього проекту активно долучилась міська влада Умані, багато установ та організацій і просто волонтерів-ентузіастів. Автором ідеї та куратором цього мистецького форуму є Павло Ротар,  рушій та натхненник десятків виставок та пленерів, які відбувались в Україні.

 

Під час пленеру проведено 42 майстер-класи, 21 екскурсія та екскурсійний супровід, створено 103 художніх полотна з краєвидами Умані, 91 портрет жителів міста, видано багатосторінковий якісний альбом –каталог.

Виставка «Мистецтво без обмежень» наповнена світлом та оптимізмом. Але не лише тому, що два тижні пленеру припали на теплі, сонячні серпневі дні. Світлі і променисті душі митців, які творили на цьому пленері.

 

Половина його учасників належить до людей, яких суспільство зараховує до громадян з «особливими потребами». Хоча потреби в них зовсім не особливі: вільно рухатись, бачити, чути, говорити… Такі прості речі. Тому особливу повагу і навіть захоплення викликає результат творчої праці митців-інвалідів.

Жодних ознак печалі і нарікань на нещасливу долю. Віртуозне володіння пензлем, відсутність страху перед яскравими кольорами, нестандартні образні рішення та композиції, свобода самовираження поєднана з професіоналізмом

Дуже приємно, що організатори та учасники пленеру приїхали до Києва з Умані на відкриття виставки, не лякаючись екстремальної лютневої погоди. Світло справжнього мистецтва долає будь-які перешкоди!

Виставка триває до 7 березня. Муніципальна галерея мистецтв. Київ, вул. Теодора Драйзера, 6. Вихідний – понеділок.

 

 Автор публіккації – художник  Олег Смаль.
Фото Вікторії Тарковської.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *