Перший день грудня подарував Києву досить похмуру зимову  погоду : мряка, калюжі, вітер, ледь помітний сніжок… А тут, у виставкових залах Мистецького центру «Шоколадний будинок» на Шовковичній 17/2 , – світло, затишно і сонячно! Позаяк у перший день зими у «Шоколадному будинку» відбулося відкриття другої персонально виставки картин 11-ти літнього художника Данила Ноздрі.  Називається  вона «Світанок над Україною».

Ті шанувальники сучасного образотворчого Мистецтва, які уважно спостерігають за моїми публікаціями у Інформаційному агентстві УКРПРЕС-ІНФО, напевно, ще не забули, що 19-го вересня цього року я розповідав про першу персональну виставку цього юного художника «Початок», яка із великим успіхом відбулася у стінах галереї «Дім Миколи», розташованої у Київському палаці дітей та юнацтва.

Саме тоді на вернісаж Данила Ноздрі завітали керівники Мистецького центру «Шоколадний будинок», яким дуже сподовалися роботи юного живописця… Ну, а далі – все як у казці. У казці про Щастя. Якщо є початок, то має бути й продовження! Так вже влаштоване наше життя.  І саме це  продовження усі ми маємо можливість оцінити власними очима і власною душею, завітавши на його нову персональну виставку.

Принагідно зазначу :  з початку 80-их років минулого століття і практично до 2009-го року у стінах  Мистецького центру «Шоколадний будинок» з колосальним творчим навантаженням функціонувала  Київська картинна дитяча галерея. І донині тут зберігаються фонди дитячого малюнку – за всі ці роки. Велика колекція дитячих картин і малюнків є  основою для відкриття  фондових виставок.

На думку старшої наукової співробітниці  Мистецького центру «Шоколадний будинок» Марини Стрельцової, яка 1-го грудня  урочисто відкрила виставку  «Світанок над Україною» Данила Ноздрі,  для її закладу культури цей вернісаж є справді знаковою подією. Адже завдання керівників Національного Музею «Київська картинна галерея» і його філії (Мистецький центр «Шоколадний будинок») – шукати і знаходити таланти. В тому числі – і серед художників – початківців, таких, як вихованець київської школи «Крила» Данило Ноздря.

Мав неабияке бажання  поговорити із юним живописцем на цю тему.  Але, як мовиться, не судилося. Адже саме сьогодні у двері його навчального закладу «постукав» підступний коронавірус. Отож, родичі винуватця урочистостей у галереї «Шоколадного будиночка» вирішили не ризикувати, аби вірус сюди не прорвався. І на відкриття власної персональної виставки юний талант, на жаль, також  не потрапив… Карантин є карантин. І це правильно.

Але за Данила більш ніж красномовно промовляють його абстрактні картини, які дуже високо оцінили  присутні на цьому зимовому вернісажі.

Ось кілька цитат із бліц – інтерв”ю, які я  встиг записати на відкритті виставки «Світанок над Україною» для програми «Мистецька хвиля+», яку ви найлижчим часом побачите на каналі Ukrvideotravel у Ютубі.

Ірина Климова, художниця, мистецтвознавець, директор київського музею Шолом – Алейхема : «Мене просто переповнюють позитивні емоції… Скажу чесно : коли йшла сюди, думала, що побачу ординарні малюнки пересічного київського школярика, якого обожнюють члени його дружньої родини. Прийшла, подивилася і, як мовиться,  отетеріла : та це ж справжній юний талант! Об”єктивно можу так стверджувати. І велика подяка сім”ї Данилка, що її члени помітили цей талант і почали плекати його – не лише собі на радість, а  й на радість усім шанувальникам Мистецтва. Зізнаюся : я навіть не очікувала, що побачу на вернісажі такі надзвичайно зрілі картини. Отож, привітаємо юного Данила Ноздрю із виходом на нову творчу орбіту! Сподіваюся, що його третю персональну виставку ми організуємо вже у стінах київського музею Шолом – Алейхема. Повірте, я із великою радістю і колосальним задоволенням сприятиму цьому…»

Любомир Мартинюк, український живописець : «Як на мене, абстрактні роботи Данила Ноздрі, виконані у досить специфічній авторській манері, просто зачаровують… Мені кинулося у очі, що після того, як ці картини розвісили по стінах галереї, Музей неначе перетворився на майстерню художника. Його роботи, наповнені сонцем і світлом, створюють  якусь фантастичну візію. Добре, що такі позитивні емоції  виплескує на полотно вільна, ще не зашорена нічим, душа. А пише, з професійної точки зору,  цей непересічний київський школяр досить вільно і легко. Як не парадоксально звучить, але це – факт : коли два місяці тому я  вперше познайомився із творчістю Данила, то й сам, дещо несподівано для себе,  почав також якось легше писати. Почав вільніше ставити мазки на своїх картинах, почав вільніше змішувати чорні і інші незвичайні  відтінки, чого ніколи до цього моменту  не робив.  Наче чогось боявся… Парадокс  полягає у тому, що Данило Нозрдя не думає, що він робить. Він просто робить! І я, вже у статусі зрілого художника, за плечами якого чимало персональних і колективних виставок, хочу саме цьому у нього навчитися!»

Світлана Люстерник, головна редакторка креативного агентства «Chercher La Femme» : «Це виставка із великої літери. Важко повірити, що авторові картин трохи більше десяти років. А він вже так багато чого зрозумів, так багато чого переосмислив  у  своєму житті! І наважився все це «виплеснути» на полотно. Можна сказати, що своїм вернісажем Данило всіх нас  приємно здивував. В першу чергу –  багатогранністю таланту дитини-творця. Мені здається, що усі ми живемо у досить специфічний час, коли сам Всесвіт немов би «вливає» у талановитих людей цікаві ідеї. На моє глибоке переконання, одним із таких досить своєрідних  людей є юний київських художник Данило Ноздря… Буду спостерігати за його творчим зростанням і надалі. Адже мені, як журналістці, це вельми цікаво.»

Тетяна Кремешна – Морачевська, бабуся юного художника, членкиня правління Українського Фонду Культури : « Пишаюся нашим дорогим  Данилом! Пишаюся тим, що керівники такого шанованого закладу Культури столиці помітили його картини на першій персональній виставці. А потім допомогли нашій родині  організувати у стінах Мистецького центру «Шоколадний будинок» виставку «Світанок над Україною». За що – велика подяка від усіх нас відомому українському художнику, Генеральному директорові Національного музею «Київська картинна галерея» Юрію Євгеновичу  Вакуленку.

Для мене нйагловніше, що цю ідею і конценпцію цієї  виставки придумав безпосередньо Данило. Без допомоги дорослих. І це – правда. А ще дуже важливо, що й справді, у кожній його картині можна побачити сонечко. Навіть там, де його, за логікою живопису, не повинно бути апріорі. Проміння сонця на цих картинах наче проривається через похмурі хмари. Тому й назва виставки «Світанок над Україною», як на мене,  якась магічна, фантастична, а точніше – мрійлива. Тому що всі ми ще із дитинства добре знаємо : якою б темною, якою б страшною не була ніч, вранці над нашими головами обов’язково з”явиться сонечко. В тому числі, коли йдеться про морок осоружного карантину…

Я дуже люблю одну цитату із творчості Тараса Шевченка :

«Чи буде правда між людьми?

Повинна буть!…Бо сонце стане!»

Ось вам і  маємо рефрен до виставки «Світанок над Україною», яка працюватиме до 16-го грудня – на радість усім людям, закоханим у Мистецтво!»

 

#ДругаперсональнавиставкаДанилаНоздріСвітанокнадУкраїною #СвітанокнадУкраїною #МистецькийцентрШоколаднийбудинок #ЖивописецьДанилоНоздря #ВиставкаСвітанокнадУкраїною #абстрактнемистецтво #УкраїнськийФондКультури #СвітланаЛюстерник #Київськийпалацдітейтаюнацтва #ЛюбомирМартинюк #ТетянаКремешна_Морачевська #ЮрійВакуленко #ІринаКлимова #СергійКомісаров #Ukrvideotravel #Мистецькахвиля #УКПРЕС_ІНФО

 

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Фото – автора     

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *