Є у Мистецтва початок, немає у Мистецтва кінця… А є – продовження. Вічне продовження – без кінця і без краю… Адже Мистецтво нетлінне і всеосяжне. Якщо воно – справжнє. У Центрі Української Культури та Мистецтва (вул.Хорива, 19-В, метро «Контрактова площа») напередодні вихідних відкрилася виставка живопису художниці із Ірпіня (Київська область) Ірини Яресько. Називається ця виставка “Продовження”.
Це її перший персональний вернісаж, хоча навчання у НАОМА Ірина завершила близько 20-ти років тому. Головний проєкт її життя – сім”я. Саме вона – була і залишається на першому місці. Так миткиня сказала на відкритті своєї виставки.
Але – як розповіла подруга художниці Ірини Яресько мистецтвознавець Олена Озірна – на щастя, останнім часом миткиня зосереджена не лише на вихованні дітей… Вона не уявляє свого життя без Творчості. А що трохи припізнилася із першою персональною – не біда. Поспішати треба повільно! Тим більше, коли йдеться про професійний живопис.
Тут я на сто відсотків погоджуюся із Оленою Озірною : іноді, потрапивши на дебютну виставку того чи іншого молодого митця, як мовиться, диву даєшся : куди він несеться стрімголов, що намагається сказати світові своїми недолугими каляками-маляками?.. Адже вихід у люди із першою персональною виставкою – справа більш ніж серйозна. Швидко робиться – сліпе родиться…
Але не будемо відхилятися від головної теми цього посту… На виставці «Продовження» ви зможете познайомитися із більш ніж сорока творами Ірини Яресько, виконаними у техніці акрилового живопису мастихіном на полотні та акварельного живопису. Ідея виставки – продовження Творчості – як продовження життя. А ще – у кожній наступній картині продовжується тема попередньої роботи! Як на мене – цікаво і пізнавально …
Можна лише вітати керівників Центру Української Культури та Мистецтва, які підтримали Ірину Яресько, із цією чудовою виставкою. Так тримати й надалі! Підтримувати талановитих авторів – дуже і дуже важливо у наш досить непростий «карантинний» час.

ДОВІДКОВО :

У 2001 році Ірина Яресько закінчила Національну Академію Мистецтв та архітектури, факультет станкової графіки. Малювала з раннього дитинства, завжди тільки фрагменти української природи. Ірина Яресько своєю творчістю прагне показати людям красу рідного краю.
Вона дуже хоче, аби люди зрозуміли, що вони і є його частинкою! І потрібно бути добрішими й цінувати те, що маємо.
Художниця добре знає той світ, який відтворює у своїх картинах. Її закоханість у нього та її талант розкривають глядачеві вічну красу природи. Ви не знайдете в її творах ані епатажних образів, ані скандальних ідей. Тільки старанно виписані найменші дрібнички створюють відчуття нереальної реальності у картинах. Ніякого глянцю, ніякого пафосу, все справжнє. Кольори – які є. Даруйте, що такі чисті та яскраві! Недосконалість її моделей теж надто красива, аж у пальцях свербить торкнутися, з’їсти грушу, чи вщипнути виноград.
Кожну картину художниця замислює як розповідь про маленьке диво. Вона прагне поділитися з нами своїм баченням. У творах Ірини Яресько продовжується життя, яке вона бачить довкола. Не завмирає, а продовжується природа, живуть рослини, співають птахи і гудуть комахи.
Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО
Фото – автора

Одне повідомлення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *