«О, так це виставка, на якій і справді є що подивитись!» – саме такими були перші слова мого друга, відомого українського художника і педагога Едуарда Межула, які він із захопленням вигукнув, щойно переступивши поріг київської галереї «Митець», у якій 23 жовтня 2020 року відкрилася  персональна ювілейна (!) виставка живопису “Віра. Надія. Любов” талановитої української художниці Світлани Аношкіної.

Я абсолютно погоджуюся із думкою мого доброго друга : так, творчість цієї обдарованої миткині буквально зачаровує… Привертає увагу з першого погляду на її живописні полотна. Лауреатка премії ім. Федора Кричевського «Кращий живописець Києва 2016 року», учасниця міжнародних та всеукраїнських виставок (а їх у творчій біографії у неї було вже більше 150-ти), учениця видатного майстра станкового живопису, професора, Народного художника СРСР Віктора Григоровича Пузиркова…

І все це – про неї, художницю Світлану Аношкіну, яка у гарному творчому тонусі разом із друзями і колегами святкує 23 жовтня 2020 – го року  свій Ювілей! З чим – із букетами в руках – в стінах галереї «Митець»  від усього серця щасливу  ювілярку  щиро вітали  друзі, колеги, родичі і шанувальники її прекрасної творчості.

«Віра. Надія. Любов» – назва моєї ювілейної виставки далеко невипадкова, – ділиться своїми сокровенними думками на фоні фантастичних картин пані Світлана. – Адже саме ці  три християнські чесноти допомагають кожному із нас пережити найважчі часи. Вони – вічні.  Віра, Надія і Любов  дарують нам  радість в  житті. Власне, цій темі я і присвятила свою  ювілейну  виставку, до якої готувалася досить тривалий час.

На ній шанувальники моєї творчості  побачитать кілька нових робіт,  а також пейзажі, портрети і жанрові картини, які народилися у різні періоди. Також вирішила  показати шанувальникам сучасного образотворчого мистецтва  кілька робіт мого покійного батька – Валерія Аношкіна. Написав ці картини він у далекі 70-і роки минулого століття. Його роботи дуже дорогі мені. Це пам’ять про мого дорогого татуся, якого я дуже шаную, люблю і ніколи не забуду…»

А ще на виставці «Віра. Надія. Любов» я побачив блискучий портет мами Світлани –  Ніни Іванівни. Цей дивовижний портрет художниця почала писати ще за її життя. Три роки тому, на персональній виставці Світлани Аношкіної «Українські візерунки», яка відбулася у Центрі фольклору та етнографії Киїського національного університету ім. Тараса Шевченка,  Ніна Іванівна сказала мені на мікрофон : «Я дуже радію за доньку.

Радію,  що вона пише картини у потужній  реалістичній манері. Її  мистецтво окрилює душу.  Воно дає розуміння того, що є Істина, що є добро, що є Віра, Надія і Любов… Погодьтеся, це прекрасно – бачите все перелічене на полотнах моєї доньки! Саме це, на мою думку,  і повинно «проростати» у душах людей, які приходять на її вернісажі.

І, в першу чергу, Віра, Надія і Любов повинні жити в  душах молодих людей.  А інакше й бути не може. Для чого ж тоді жити? І я б дуже хотіла, аби моя донька завжди працювала у цьому напрямку…»

Світлано, ти повністю виконала творчий заповіт  своєї чудової мами. Цим можна пишатися.  І підтвердженням правоти моїх слів  – фантастична за широтою творчого діапазону твоя ювілейна персональна виставка «Віра. Надія. Любов», на якій я раджу побувати всім шанувальникам справжнього Мистецтва. Ну, а більше про учасників святкового  вернісажу Світлани Аношкіної  ви зможете дізнатися, подивившись черговий випуск програми «Мистецька хвиля +» на каналі Ukrvideotravel y YuoTube.

ДОВІДКОВО :

Наставниками художниці Світлани Аношкіної були Е. Я. Покидченко, В. Віродова-Готьє і В. Кулеба-Баринова, І.А. Ковтанюк. З 1992 по 2000 рік навчаючись в Національній академії образотворчого містецства і архітектури, за фахом художник-живописець (майстерня станкового живопису професора Народного художника СРСР В.Г.Пузиркова) проявила себе як талановитий, дуже працьовитий художник.

Розвивала свій талант на національних традиціях української школи живопису, київської школи живопису, під впливом шедеврів вітчизняного мистецтва таких видатних  майстрів , як Федір Кричевський і  Олексій Шовкуненко. Світлана Аношкіна  завжди захоплювалася їхньою майстерністю. Рано проявила себе як талановитий портретист.

 

Учасниця більш ніж 150–ти міжнародних і загальноукраїнських художніх виставок: «Мальовнича Україна», «Осінній салон», Міжнародна художня виставка «Мистецтво націй-ІІ» , Міжнародного художнього салону «Шляхи–дороги» ЦБХ, віставка українських художників у виставка в художній галереї «Р-12» (Відень, Австрія). Учасниця  всеукраїнських, міжнародних пленерів та творчих груп Національної спілки художників України.

Брала часть у розписі храму на території Києво-Печерської Лаври.

Картини Світлани Аношкіної зберігаються Лондонській галереї Сучасного мистецтва (Велика Британія); в Художньому музеї «Академічна дача ім. І. Є. Рєпіна» (Тверська область, Росія); в Будинку–музеї Максиміліана Волошина (м. Коктебель); в Художньому музеї ім. Бродського (м. Бердянськ, Україна); в приватних колекціях Франції, США, Італії, Німеччини, Аргентини, Ізраїлю, Росії та України.

#ВиставкаВіра_Надія_Любов #ХудожницяСвітланаАношкіна #ТворчістьСвітланиАношкіної #ЮвілейнавиставкаСвітланиАношкіної #ГалереяМитець #Сучаснемистецтво #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО #КаринаКравец

 

Сергій Комісаров, шеф – редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Фото – автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *