Удар, ще удар… Го-о-ол! Збірна Хорватії знову виграє! І вкотре – в гостях. Цього разу – на Андріївському узвозі у Києві. Хоча мова – не про футбол, а про культуру і чоловічу моду.

Ну, а тепер – про все по порядку. 18-го жовтня у столиці України відбулася офіційна церемонія відкриття Міжнародного дня краватки. І сталося  це – за участі дипломатів Посольства Хорватії в Україні,

керівника  Департаменту культури КМДА  Діани Попової  і предствників Подільської райдержадміністрації Києва – у сквері біля Музею – майстерні Івана Кавалерідзе.

Такого цікавого дійства ні кияни, ні гості нашої столиці раніше ще не бачили. Скульптури Івана Кавалерідзе, паркан навколо скверу, альтанка біля урвища, частина паркової алеї цього дня … вбралися у краватки! Отож, віднині будемо знати : в довгий список досягнень хорватської цивілізації свого часу увійшла звичайна краватка (галстук).

Чим же заслужив на таку честь повсякденний предмет гардеробу мужчин? Своєю славою він зобов’язаний, перш за все, історії виникнення. Дійсно, така звична, іноді неприємна для прихильників спортивного стилю в одязі річ, має свою давню історію. І ця історія  нерозривно пов’язана із Хорватією. Кажуть, що щось на кшталт краватки люди носили ще в Стародавньому Єгипті.

Цей предмет був схожий на відріз матерії правильної форми, накинутий на плечі. Шийні хустки пов’язували китайські царі і воїни, а також стародавні римляни. До України слово «Halstuch» прийшло з німецької мови. В перекладі воно означає – «шийну хустку». Через  німецьке походження слова багато хто із представників сильної статі і дотепер  вважає,  що цей  предмет гардеробу родом із Німеччини.

Але мало хто знає, що у німців є ще й інша, не менш поширена назва для краватки – «krawatte», співзвучна німецькому слову «хорват» – «Kroate». Більшість вчених припускають, що німецьке слово «krawatte» і схоже на нього французьке слово «cravate» мають хорватські корені. До речі, хорватською мовою слово «краватка» також звучить аналогічно – «kravata». Саме про це киянам і туристам, які в неділю милувалися Андріївським узвозом, і повідала Надзвичайний і Повноважний Посол Хорватії в Україні  Аніца Джамич. Цікаво і пізнавально. Дякуємо, шановна пані Аніца! Hvala!

А якщо ви спитаєте у мене, звідки у мене так багато пізнавальної інформації щодо походження краватки, то відповім : минулого року у складі прес-туру мені пощастило побувати у Хорватії. Дякую за це, шановний direktor predstavnistva u Moskvi в Hrvatska turistička zajednica Райко Ружичка! Це була справді незабутня поїздка. Мрію, аби карантин скоріше закінчився. Я знову збираюся поїхати до Вашої чудової країни. Хорватія назавжди отримала прописку у моєму серці!

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО
Фото – автора

#Хорватія #Хорватия #ПосольствоХорватиивУкраине #АніцаДжамич #АницаДжамич #ДіанаПопова #галстук #kravata #краватка #Музей_майстерняІванаКавлерідзе #ОлександрЮнін #КМДА #РайкоРужичка #Hrvatskaturističkazajednica

#СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *